Ierādi bērnam, kā top maize! Iesaka blogere Krista Baumane

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ģimenes ēdienkarte - ēdiena gatavošanas entuziasti raidījumā "Ģimenes studija" iesaka viegli pagatavojamas receptes ģimenes maltītēm. Kviešu maizes recepti iesaka kulinārijas blogere Krista Baumane – bloga krista.lv autore.

Šī ir viegli pagatavojama recepte, pieaugušo atbalstīti, mīklu var samīcīt arī bērni. Akcentējam šīs mīklas iespējas, ko iesaka autore. Cepiet maizi vai gatavojiet picu, vai improvicējiet un gatavojiet ko sev vēlamu - saldas vai sāļas maizītes, rausīšus un kliņģerīšus.

Krista Baumane uzsver, ka maizes gatavošanai mājās nevajag neko īpašu vai sarežģītu, to ir viegli izdarīt, maizītei nepieciešamie produkti noteikti atradīsies saimnieces krājumos.

Krista uzsver, ka šajā procesā ir svarīgi, ka piedalās bērns, viņš redz, kā top maize, un gatavo ar prieku.

Kviešu maize

Sastāvdaļas:

  • 500 g kviešu miltu,
  • 2 strīķētas tējkarotes jūras sāls vai 1 tējkarote parastā smalkā sāls,
  • 1 ēdamkarote cukura,
  • 1 ēdamkarote augu eļļas,
  • paciņa (7g) sausā rauga,
  • 350 ml ūdens.

Pagatavošana: Visas sastāvdaļas bļodā sajauc un labi samīca ar rokām vai mikserī ar mīklas āķi. Liek rūgt siltā vietā stundu, pusotru, līdz mīkla dubultojas apjomā. Izveido kukulīti un liek uzrūgt otrreiz ieeļļotā ķieģelīša formā, apmēram pusstundu. Cep 200 grādos 45 minūtes, pirms sagriešanas atdzesē. Var, protams, kukulīti cept tāpat uz miltiem vai mannā apkaisītas pannas, tikai jāuzmana cepšanās ilgums – tas, iespējams, būs jāsamazina, jo kukulītis izplūdīs un būs plānāks, tāpēc gatavs ātrāk.

No šīs mīklas var veidot pamatnes picām – plāni izrullē vai izspaida, liek uz pannas, apsmērē ar tomātu mērci, pārkaisa ar sieru (plāni sagrieztu mocarellu un/vai rupji sarīvētu labi kūstošu puscieto sieru) un citām piedevām, cep 200 grādos apmēram 20 minūtes (cepšanas laiks atkarīgs no mīklas biezuma).

Var cept fokaču – mīklu ar pirkstiem izspaida, veidojot iedobītes (to ļoti patīk darīt bērniem), liek uz pannas. Pārsmērē ar olīveļļu, pārkaisa ar garšaugiem, piemēram, rozmarīnu vai raudeni, virsū uzliek kādu ķirštomātiņu vai kalamata olīvu, cep, līdz kraukšķīga un gatava (20 minūtes – pusstundu).

''Esmu dažreiz no puses mīklas vakarā izcepusi picu, bet otru pusi saviļāju apaļās bulciņās, ko pa nakti atstāju ledusskapī, saliekot tās cieši blakus tortes formā ar noņemamu malu. Tad no rīta apsmērēju ar sakultu olu, šauju krāsnī, un pēc 20 minūtēm manai ģimenei brokastīs ir siltas maizītes,'' savā pieredzē dalās Krista Baumane.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti