Cukuriņš un Feja

Cukuriņš un Feja. Iepazīšanās vakars

Cukuriņš un Feja

Zīmju valodā. Cukuriņš un Feja

Cukuriņš un Feja. 3. sērija

Biešu humuss ar dārzeņu standziņām. Gatavojam kopā ar bērniem!

Krāsaini, veselīgi, kraukšķīgi, garšīgi! Izmēģiniet šo recepti!

Biešu humuss ir labs olbaltumvielu un šķiedrvielu avots. Tā galvenā sastāvdaļa ir turku zirņi. Turku zirņi ir pākšaugi, un tas nozīmē, ka tie satur augu valsts olbaltumvielas. Ar olbaltumvielām bērnam jāuzņem 10–20% no dienā ieteicamā kopējā enerģijas daudzuma. Tajos esošās šķiedrvielas nodrošina ilgāku sāta sajūta, uzlabo gremošanas trakta darbību un rada enerģiju. 

Dārzeņi ir veselīga ikdienas uztura pamatsastāvdaļa, jo tie bagātina uzturu ar vitamīniem, minerālvielām, antioksidantiem, šķiedrvielām un bioloģiski aktīvām vielām.  Tos ir svarīgi iekļaut katrā no ēdienreizēm. Dienā jāuzņem trīs porcijas ar dārzeņiem un divas augļu porcijas. Piemēram, viena bļodiņa ar svaigiem salātiem, viens vidēja izmēra tomāts, puse paprikas, viena sauja melleņu un viens vidēja izmēra ābols. Tāpat labāk būtu uzņemt sezonālus dārzeņus un augļus, jo tie saturēs vairāk vērtīgo uzturvielu. Lai maltīte būtu krāsaināka un daudzveidīgāka, iesakām izvēlēties dažādu krāsu dārzeņus un augļus.

Izdrukājamas darba lapas mazajiem:

Dokumenti

Dārzeņi. Darba lapas

Lejuplādēt

5.3 MB

 

 

 

 

Biešu humuss ar dārzeņu standziņām

 

Sastāvdaļas:

  • 200 g konservētu turku zirņu
  • 1 novārīta un nomizota biete
  • 25 g tahini jeb sezama sēkliņu pastas
  • 20 ml olīveļļas
  • 15 ml konservētu turku zirņu šķidruma
  • 1 ēdamkarotes citrona sulas
  • 1 daiviņa ķiploka
  • sāls pēc garšas

Pagatavošana:

1. Bieti sagriež mazos kubiņos, ķiploku nedaudz sakapā.

2. Liek visas humusa sastāvdaļas virtuves kombainā/blenderī. Blendē, līdz iegūta viendabīga humusa masa.

3. Ja humuss ir par biezu, pievieno tam nedaudz karsta ūdens, līdz humusa masa kļūst tik bieza, cik nepieciešams.

4. Pasniedzot humusu, tam var vēl papildus pievienot nedaudz olīveļļas, dažus turku zirņus, pētersīļus un kūpinātas paprikas pulveri.

Dārzeņu standziņām:

Var izmantot dārzeņus, kuri ēdājiem garšo vislabāk, piemēram, gurķus, burkānus, papriku u.c. Dārzeņus nomazgā un nomizo. Tos sagriež vienāda izmēra stienīšos.

Pasniegšana:

Vispirms glāzīti/trauciņu piepilda ar biešu humusu. Tad virsū kārto dārzeņu stienīšus. Dārzeņu stienīšus ēd, iemērcot tos humusā.

Bērnistabā piejamas izdrukājamas darba lapas  un virtuāli krāsojami zīmējumi par veselīgu uzturu raidījumā "Cukuriņš un Feja".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti