Rīta Panorāma

Igaunijā daudz mēģinājumu pārkāpt sankcijas pret Krieviju

Rīta Panorāma

Intervija ar Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītāju Raimondu Bergmani (AS)

Austrālijā radīta "mamuta" gaļas kotlete

Austrālijā radīta mamuta gaļas kotlete

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Mūsdienās nevienu vairs neizbrīna mēģenēs izaudzēti dzīvnieku audi, ko jau tuvākajā nākotnē varētu sākt plaši izmantot pārtikā. Tomēr ir kāds īpaši interesants jaunums šajā nozarē – jaunuzņēmuma speciālistiem Austrālijā izdevies iegūt gaļu, kas analoga sen izmirušā milzu dzīvnieka mamuta gaļai.

Uzņēmuma "Vow" dibinātājs Tims Nouksmits sacīja: "Mēs vēlējāmies cilvēkus pārsteigt ar to, ka pārtika nākotnē atšķirsies no iepriekš izmantotās. Ir lietas, kas ir unikālas un labākas par gaļu, ko mēs ēdam patlaban, un mēs domājām, ka mamuta gaļas bumbiņa varētu būt sākums diskusijai un lielākai interesei par šo jauno nākotni. Mamuts vienmēr bijis zaudējuma simbols, un tagad mēs zinām, ka tas izmira klimata izmaiņu dēļ."

Iepazīstināšana ar projektu Nīderlandes pilsētas Amsterdamas zinātnes muzejā notika tikai dažas dienas pirms 1. aprīļa, un

uzņēmuma pārstāvji uzsvēra, ka tas nav joks. 

Gaļas izveidē tika izmantota publiski pieejamā informācija par mamutu genomu, tā trūkstošās daļas aizpildītas ar tuvākā dzīvā radinieka – Āfrikas ziloņa ģenētisko informāciju, ko ievietoja aitas šūnā. Laboratorijā tās pavairoja, līdz varēja izveidot gaļas bumbiņu.

Mamuta kotleti nav nogaršojuši pat tās veidotāji. Tāpat to nav plānots ražot komerciāliem mērķiem. Tomēr daļu tās izcepa – smarža esot bijusi līdzīga ceptam krokodila gaļas izstrādājumam. Diskusija par šiem jautājumiem patiešām ir nepieciešama, jo šādus produktus pasaulē cenšas radīt vairāk nekā 100 uzņēmumu, tomēr mākslīgās gaļas lietošana uzturā līdz šim apstiprināta tikai Singapūrā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti