Stiprie stāsti

Ieva Galiņa Mārcienā audzē gaļas liellopus, kā arī izveidojusi gaļas pārstrādes cehu

Stiprie stāsti

Gatis Kužums Bauskā audzē 500 šķirņu vīnogas un gatavo arī vīnu

Māris Lapiņš Babītes pagastā no mārrutkiem ražo 30 dažādus produktus

«Mārlapiņu» saimnieka veiksmes atslēga – 30 atšķirīgas mārrutku receptes

Lapiņu ģimenes uzņēmumā "Mārlapiņi" ik gadu pārstrādā pusotru tonnu mārrutku, no tiem gatavojot 30 dažādus produktus, bet populārākais no tiem ir "Mārlapiņu bomba", kas briest mēnesi un pēc tiek sapildīts pudelēs, to Latvijas Radio raidījumā "Stiprie stāsti" atklāja Māris Lapiņš. 

Virtuves brīvmākslinieks

Māris Lapiņš dažādus mārrutku produktus ražo jau sešus gadus. Dzimis Alūksnē un mācījies Ernesta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā. Viņu aizrāvusi grāmatu lasīšana. Bērnu dienās viņam paticis lasīt zinātniskās grāmatas un kriminālromānus.  Arī Māra meitas ir aizrāvušās ar grāmatu lasīšanu. 

Mārim Lapiņam jau no bērnības paticis arī gatavot ēst: "Tas ir mana audžutēva nopelns, jo viņš arī ļoti labi gatavoja." Taču uz pavāriem neaizgāja, jo tolaik pavāra profesijas prestižs bijis diezgan zems. Viņš stāsta, ka ar to nodarboties diendienā nebūtu pa spēkam: 

"Man nepatīk gatavojot pieturēties pie kaut kādiem standartiem. Esmu virtuves brīvmākslinieks," stāstīja Māris Lapiņš. 

Audzinot meitas, radās arī pirmā sava biznesa ideja. Vecākā meita sāka nodarboties ar mākslu pie privātskolotājas, un, meklējot gleznošanai nepieciešamos priekšmetus, sapratis, ka tie izmaksā samērā dārgi, tāpēc sācis nodarboties ar māksliniekiem paredzēto lietu tirgošanu.

Mārrutku gatavošanas process

Savā ģimenes uzņēmumā "Mārlapiņi" pārstrādā līdz pusotrai tonnai mārrutku gadā un gatavo 30 produktus, kuru sastāvā ir mārrutki. Viņš uzsvēra, ka mārrutki ir ne tikai piedeva pie ēdiena, bet arī veselīgs produkts: "Dažādu veselīgu augu topos starp visiem vienmēr būs gan kurkuma, ingvers, mārrutki un ķiploki." Viņš atzina:

"Veiksmes atslēga ir atšķirīga mārrutku gatavošanas recepte." 

Vēl viena atšķirība ir tā, ka tiek izmantoti vismaz četrgadīgi mārrutki, tāpēc lielākā problēma ir sagādāt izejmateriālu. Mārrutku malšanā un gatavošanā tiek izmantota gaļas mašīna. 

Lapiņš stāstīja, ka pārsvarā ir mārrutki ar piedevām, piemēram, ar avenēm, upenēm, sinepēm. Mārrutki ir arī izcila piedeva pie saldējuma. Mārrutku pielietojums nav tikai aukstā gaļa un gaļa, tos var lietot pie saldajām un sāļajām pankūkām, sieriem, gaļām, salātiem un zivīm. 

"Mārlapiņu bomba" un Latvijā ražots vasabi 

Viens no populārākajiem "Mārlapiņu" produktiem ir "Mārlapiņu bomba", tās "pamatā ir dabisks ābolu etiķis, kam pievieno mārrutkus, ingveru, ķiplokus, sīpolus, čili, kurkumu, krustnagliņas, kanēli un medu. Šķidrums mēnesi ievelkas, pēc tam to izkāš un pilda pudelēs. 

"Esam sapratuši, ka 80% cilvēku pērk mārrutkus nevis tāpēc, ka  mēs to radījām kā piedevu un garšvielu, bet gan imunitātei. Ir cilvēki, kas mārrutkus lieto salātos, marinējot gaļu vai kā piedevu dažādiem kokteiļiem," stāstīja Lapiņš. 

Idejas jauniem mārrutku produktiem mēdz ienākt prātā arī dažādu negadījumu rezultātā. Lapiņš atcerējās, ka, piemēram, mārrutku šokolādes trifeles radās, kaltējot mārruktus: "Viens gabaliņš iekrita šokolādes sviesta "Nutella" burciņā, radās pikanta šokolāde, kurai tiek izmantoti gan svaigi mārrutki, gan mārrutku pulveris."

Savukārt mārrutku pulveri pagatavo, sagriežot mārrutkus, tos izžāvējot un samaļot, pasaulē tādu izmanto gana plaši. Vasabi pastas galvenā sastāvdaļa ir mārrutku pulveris, tāpēc nākotnē ir ideja pamēģināt audzēt vasabi Latvijā.

"Daudz kur mārrutku nepazīst, jo tas ir reģionālais produkts," sacīja Māris Lapiņš. Viņa saimniecībā ir iestādīti 200 kvadrātmetri ar mārrutkiem, taču nākamajai mārrutku ražai esot sagatvota platība pusotra hektāra platībā. Plānots arī nākotnē uzņemt tūristu grupas un rīkot  degustācijas, lai iepazīstinātu ar to, kā aug un tiek pārstrādāti mārrutki. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt