Līva Karlsone

LTV "Panorāma"

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Atklās vērienīgāko projektu Latvijas zinātnē ideju pārtapšanai komerciālos produktos
(papildināts)
Atklās vērienīgāko projektu Latvijas zinātnē ideju pārtapšanai komerciālos produktos (papildināts)

“Iepriekš braucām pa vietējas nozīmes ceļu, tagad trauksimies pa Eiropas līmeņa maģistrāli,” – tā Cietvielu fizikas institūts raksturo zinātnisko projektu “Camart²”, ko svinīgi atklāja institūta telpās. Tas ir Latvijas vēsturē vērienīgākais zinātniskais projekts, kurā mūsu zinātnieki sadarbosies ar augsta līmeņa zviedru kolēģiem.

Starp  Zinātņu akadēmijas apbalvotajiem izcilniekiem arī Vīķe-Freiberga
Starp Zinātņu akadēmijas apbalvotajiem izcilniekiem arī Vīķe-Freiberga

“Mēs Latvijas zinātnē gaidām jaunu pavasari!” - šādi Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents otrdien, 14.februārī, uzrunāja zinātnes un politiskos pārstāvjus, ar to domājot, ka Latvijā jāatjaunojas ciešai saiknei starp pētniecību, valsts atbalstu un uzņēmējdarbību. . Pērnā gada spožāko sasniegumu veicējus otrdien godināja īpašā apbalvošanas ceremonijā.  

Plāno būtiski celt neapliekamo minimumu
Plāno būtiski celt neapliekamo minimumu

Finanšu ministrija strādā pie nodokļu politikas izmaiņu piedāvājuma, ar ko mēneša beigās iepazīstinās valdības partnerus. Latvijas Televīzijai tapis zināms, ka viens no plāna punktiem paredz būtiski palielināt ienākumu neapliekamo minimumu. 

Kučinska valdības gads: izglītības jomā darbi iesākti, bet ne viss ekspertu acīs ir veiksmīgs
Kučinska valdības gads: izglītības jomā darbi iesākti, bet ne viss ekspertu acīs ir veiksmīgs

Šajā nedēļas nogalē aprit gads, kopš Latvijas valsti stūrē esošā valdība. Viena no valdības prioritātēm ir reformas izglītībā, un apņemšanos bija daudz. Vecāki gaida kvalitatīvāku izglītību saviem bērniem, darba devēji – spējīgākus strādniekus, bet skolotāji – lielākas algas. Dažus rīcības plānā iekļautos darbus Izglītības ministrija uzskata par padarītiem, taču nozares eksperti arī norāda uz nepadarītajiem darbiem un neveiksmēm. 

Kompetenču pieeja augstākajā izglītībā - ko tas nozīmē augstskolai un pasniedzējiem?
Kompetenču pieeja augstākajā izglītībā - ko tas nozīmē augstskolai un pasniedzējiem?

Uz plašo jautājumu, kādi ir galvenie izaicinājumi un tendences nākotnes augstākajā izglītībā, vairākās diskusijās sestdien savu skatījumu sniedza eksperti. Viena no Latvijas Studentu apvienības rīkotajā forumā aplūkotajām tēmām – kompetencēs balstīta pieeja arī augstākajā izglītībā. Ko tas nozīmē augstskolai un pasniedzējiem?

Korupcijas skandāls Eiropas Padomē: Institūcijas nav steigušās ar izmeklēšanu
Korupcijas skandāls Eiropas Padomē: Institūcijas nav steigušās ar izmeklēšanu

Tas ir viens no lielākajiem korupcijas skandāliem Eiropas institūcijās - tā ziņojumu par iespējamu liela mēroga kukuļošanu starp Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) pārstāvjiem raksturo nevalstiskās organizācijas. Turklāt asamblejas vadība uzreiz nemaz nav steigusi sākt iekšēju izmeklēšanu.

Vecāki grib lielāku skaidrību par kompetenču izglītību skolās
Vecāki grib lielāku skaidrību par kompetenču izglītību skolās

Vecāki būs gatavi atbalstīt pārmaiņas skolās, ja jaunā izglītības satura veidotāji spēs pārliecināt, ka viņu bērni no tā būs ieguvēji. Pagaidām pārliecības līdz galam nav, jo nav arī skaidrs, kā kompetencēs balstīta izglītība reāli izpaudīsies skolu klasēs ikdienā. Šādu viedokli LTV izteica divu vecāku organizāciju pārstāves.  

Jūrmala ģimenei ar bērniem piešķir mājokli ar antisanitārām koplietošanas telpām
Jūrmala ģimenei ar bērniem piešķir mājokli ar antisanitārām koplietošanas telpām

Sagaidījuši savu kārtu uz pašvaldības piešķirtu mājokli, kāda ģimene Jūrmalā piedzīvojusi smagu vilšanos. Aigaram un Natālijai Apiņiem ar pirmo skatu uz Kauguru mājas koplietošanas telpām pieticis, lai saprastu, ka ar saviem diviem bērniem viņi šeit nedzīvos, - antisanitāri apstākļi, dzīvnieku izkārnījumi gaiteņos un nevienas dušas, kur nomazgāties. 

Vērtēs homeopātijas spēju ārstēt vēzi
Vērtēs homeopātijas spēju ārstēt vēzi

Veselības ministrija (VM) publiskojusi plānu, kā tuvākajos gados uzlabot onkoloģisko saslimšanu agrīnu diagnostiku un ārstēšanu. Trīs gados šim nolūkam paredzēti vairāk nekā 20 miljoni eiro. Sabiedrības interesi izraisījis fakts, ka plānā iekļauta arī iecere izvērtēt alternatīvu ārstniecības metožu efektivitāti vēža ārstēšanā.

Lietuvas premjers: Enerģētiskajai neatkarībai Baltijā svarīgi Latvijas lēmumi
Lietuvas premjers: Enerģētiskajai neatkarībai Baltijā svarīgi Latvijas lēmumi

Latvijā vizītē ieradies Lietuvas premjers Sauļus Skvernelis, kuram šī ir pirmā ārvalstu vizīte kopš stāšanās amatā pērnā gada novembrī. Viņa valdība solījusi iedzīvotājiem mazināt sociālo atstumtību un cīnīties ar korupciju. Tāpat plāns ir Lietuvā pilnībā atjaunot obligāto militāro dienestu, savukārt enerģētikas jomā, īpaši lielos projektos, visām Baltijas valstīm jāstrādā kopā, un šajā jomā svarīgi ir Latvijas lēmumi, to Skvernelis atzina sarunā ar LTV žurnālisti Līvu Rauhvargeri.

Kučinskis «Brexit» sarunvedējam: Latvijai svarīgs mūsu valstspiederīgo turpmākais statuss Lielbritān...
Kučinskis «Brexit» sarunvedējam: Latvijai svarīgs mūsu valstspiederīgo turpmākais statuss Lielbritānijā

Īsā vizītē Latvijā ieradies Mišels Barnjē – galvenais sarunvedējs par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES). Pēc aptuveni stundu ilgas tikšanās ar Latvijas Ministru prezidentu Māri Kučinski Barnjē atteicās atbildēt uz žurnālistu jautājumiem, vien Latvijas Televīzijai norādīja, ka sarunas bijušas “konstruktīvas”.

 

Rīgas pils Baltās zāles applūšanu izraisīja bojāts ūdens filtrs
(papildināts)
Rīgas pils Baltās zāles applūšanu izraisīja bojāts ūdens filtrs (papildināts)

Rīgas pils Baltās zāles griestu applūšanu ir izraisījis ventilācijas un gaisa mitrināšanas iekārtas filtra bojājums, informēja valsts AS "Valsts nekustamie īpašumi" vadītājs Mārtiņš Tols. Tā sabojāšanās iemesli, kā arī telpām nodarītā kaitējuma apmērs un bojājumu novēršanas izmaksas vēl tiks skaidroti ekspertīzēs. 

Ziemassvētku kaujām 100: Ar atceres pasākumiem piemin latviešu strēlniekus
Ziemassvētku kaujām 100: Ar atceres pasākumiem piemin latviešu strēlniekus

Pirms simt gadiem šajās dienās norisinājās vienas no sīvākajām Pirmā pasaules kara kaujām Latvijas teritorijā – Ziemassvētku kaujas. Pieminot tajā kritušos karavīrus, daudzviet Latvijā notiek atceres pasākumi. Viens no tiem jau piektdien, 6.janvārī, notika Rīgas Brāļu kapos, bet sestdien, 7.janvārī, vairāki pasākumi plānoti Babītes novadā, Jelgavas novadā un Ložmetējkalnā.

C hepatīts donoru asins paraugos nav konstatēts
C hepatīts donoru asins paraugos nav konstatēts

Nevienā no 25 donoru asins paraugiem, kas iepriekš radījuši aizdomas, C hepatīta vīruss nav konstatēts. Pie šāda slēdziena pēc visu paraugu pārbaudes nonākusi Latvijas Infektoloģijas centra laboratorija.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd