Līva Karlsone

LTV "Panorāma"

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Piemin 1991.gada barikāžu laiku
(papildināts)
Piemin 1991.gada barikāžu laiku (papildināts)
Sestdien, 20.janvārī, Latvijā atkal dega ugunskuri un, pulcējoties ap tiem, cilvēki atcerējās 1991.gada barikāžu laiku. Tie bija Latvijas nākotnei izšķirīgi notikumi. Dienām un naktīm dežurējot pie Saeimas un valdības ēkām, sargājot radio un televīziju, neviens vēl nevarēja prognozēt, kā tas beigsies.
«Gaismas raksti» atklāj Latvijas simtgadi
(papildināts)
«Gaismas raksti» atklāj Latvijas simtgadi (papildināts)
Šodiena, 18.janvāris, ir tas simboliskais datums, kas aizsāk Latvijas simtgades pasākumu maratonu, kura kulmināciju piedzīvosim tieši pēc 10 mēnešiem, 18.novembrī. Simtās gadskārtas svinību atklāšanai tapusi vērienīga multimediāla izrāde „Gaismas raksti”, kas no šodienas četrus vakarus būs skatāma Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Par spīti augstajām biļešu cenām visi koncerti pašlaik jau ir izpārdoti, taču tirdzniecībā laistas papildus 50 biļetes uz katru izrādi. Biļetes pieejamas “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā bilesuparadize.lv. Studentiem un pensionāriem 50% atlaide. Savukārt sestdien, 20. janvārī, uzvedumu varēs redzēt arī Latvijas Televīzijā.
Rosina noteikt kritērijus slēgtām pašvaldības domes sēdēm
Rosina noteikt kritērijus slēgtām pašvaldības domes sēdēm
Rosinājums ļaut pašvaldībām rīkot slēgtas domes sēdes virknē gadījumu raisījis plašu rezonansi. Sabiedriskā organizācija “Delna” norāda uz riskiem sabiedrībai zaudēt iespēju sekot līdzi būtisku lēmumu pieņemšanai. Tikmēr pašvaldības uzraugošā ministrija jaunajā regulējumā saskata risinājumus nevienlīdzīgai attieksmei pret pozīcijas un opozīcijas deputātiem.
Uzlabo HIV ārstēšanas kārtību; palīdzību varēs saņemt pēc mazākajām problēmām
Uzlabo HIV ārstēšanas kārtību; palīdzību varēs saņemt pēc mazākajām problēmām
Vai jābūt ļoti slimam, lai drīkstētu saņemt valsts apmaksātu ārstēšanu? Šādu jautājumu jau gadiem uzdevuši ar imūndeficīta vīrusu jeb HIV inficētie Latvijas iedzīvotāji. Raidījumā “De facto” par savu negatīvo pieredzi dalījās arī kāda paciente. Iespējams, tieši viņa sakustinājusi ūdeņus un amatpersonas uzlabojušas ārstēšanās kārtību. Tas izdevies arī tāpēc, ka šogad ar HIV inficēto pacientu ārstēšanai piešķirts vairāk naudas un saslimušie palīdzību varēs saņemt jau pēc mazākajām problēmām.
Valdība apstiprina grafiku pakāpeniskai pedagogu algu celšanai
(papildināts)
Valdība apstiprina grafiku pakāpeniskai pedagogu algu celšanai (papildināts)
Ministru kabinets sēdē otrdien, 9. janvārī, apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) virzīto pedagogu darba samaksas pieauguma grafiku laika periodam no 2018.gada 1.septembra līdz 2022.gada 31.decembrim. Tiesa, algu pieaugums notiks, ja īstenosies virkne nosacījumu, tostarp par skolu tīkla sakārtošanu.
Zemes nogruvums izposta grants ceļa posmu pie Ērgļiem
(papildināts)
Zemes nogruvums izposta grants ceļa posmu pie Ērgļiem (papildināts)
Šķīdoņa dēļ patlaban Latvijā ir slēgti vairāki grants ceļu posmi, kas atrodas dažādās Latvijas vietās, un visnopietnākā situācija ir izveidojusies uz kāda ceļa pie Ērgļiem, kas ir tik pārmitrināts, ka nobrucis. Tā kā situācija ar pārmitrinātajiem Latvijas ceļiem mainās ik dienu, tad nav izslēgts, ka tuvākajās dienās ceļu uzturētāji varētu aizvērt vēl kādu ceļu vai tā posmu.
Kompetenču izglītības sabiedriskā apspriešana – pusceļā
Kompetenču izglītības sabiedriskā apspriešana – pusceļā
Pagājuši vairāki mēneši kopš kompetenču pieejā balstītais izglītības saturs nodots publiskai apspriešanai. Tas ir bijis pietiekams laiks, lai skolu vadītāji, pedagogi un eksperti iedziļinātos apjomīgajā plānā un sāktu sniegt savus ieteikumus un komentārus. Latvijas Televīzijas uzrunātie jomas pārstāvji teju vienbalsīgi saka: mēs atbalstām jaunajā saturā nospraustos mērķus, taču galvenais jautājums – kā esošajā laika ietvarā ar esošajiem skolotājiem mērķi sasniegt.
Skolas norāda: Arī pārāk lielas klases nenāk par labu
Skolas norāda: Arī pārāk lielas klases nenāk par labu
Ja klasē ir pārāk maz bērnu vai jāveido apvienotās klases dažāda vecuma audzēkņiem, cieš izglītības kvalitāte - šāda tēze izglītības reformas kontekstā izskanējusi  neskaitāmas reizes. Taču daļa ekspertu un skolotāju norāda arī uz otru galējību – klasēm ar 30 vai 34 skolēniem. Īpaši sāpīgi tas ir visjaunākajām klasītēm, kad bērniem sevišķi vajadzīga individuāla uzmanība.
Vai un kāpēc jāmācās tautasdziesmas? Vecāku un skolotāju domas
Vai un kāpēc jāmācās tautasdziesmas? Vecāku un skolotāju domas
Agrāk liela daļa latviešu ģimeņu varēja tautasdziesmas dziedāt stundām un neaptrūkās, mūsdienās tādu cilvēku, sevišķi jaunās paaudzes vidū, ir krietnā mazākumā. Šādi novērojumi dzirdēti ne reizi vien. Kam un kur būtu tautasdziesmas jāmāca? Un kāpēc tas vajadzīgs?
Lestenes baznīcā piemin Ziemassvētku kaujas
Lestenes baznīcā piemin Ziemassvētku kaujas
Otrā pasaules kara laikā notikušās Ziemassvētku kaujas starp Vācijas armiju un Padoju Savienības Sarkano armiju ir viena no tumšākajām lapaspusēm mūsu valsts vēsturē. Mūsu tautieši kaujās bija ierauti abās pusēs, un nereti cīņā devās brālis pret brāli. Kā ik gadu, Ziemassvētku kaujas piemin Lestenes baznīcā.
Garkalnē iekasē vien 58% no īpašuma nodokļa plāna, Rundāle – 134%
Garkalnē iekasē vien 58% no īpašuma nodokļa plāna, Rundāle – 134%
Aizvien vairāk pašvaldību ar nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas politiku plāno panākt, lai iedzīvotāji deklarējas konkrētajā pašvaldībā. Tikmēr ar nodokļu iekasēšanu sekmes ļoti dažādas. Skatoties uz jaunākajiem - oktobra nogales – datiem, Garkalnes novads spējis iekasēt vien 58% no plānotā apjoma, Rundāles novads - 134%.
No amata atbrīvo Kapseļu ielas bērnunama vadītāju
(papildināts)
No amata atbrīvo Kapseļu ielas bērnunama vadītāju (papildināts)
Labklājības ministrija (LM) nolēmusi no amata atbrīvot valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) "Rīga" filiāles "Rīga" jeb tā sauktā Kapseļu ielas bērnunama vadītāju Mariju Ziņinu. Savukārt VSAC "Rīga" vadītājai Inesei Pauderei, kuras pārziņā līdz atstādināšanai bija visi Rīgas sociālās aprūpes centri, par situāciju konkrētajā bērnunamā izteikts rājiens. Ierosināta vēl viena disciplinārlieta, kas saistīta ar pārbaudēm citās centra filiālēs, kur arī konstatētas dažādas problēmas.
Skolas direktors: Skolotāji nav gatavi sešgadniekiem pirmajā klasē
Skolas direktors: Skolotāji nav gatavi sešgadniekiem pirmajā klasē
Vispārizglītojošās skolas, kurās jau tagad ir arī pirmsskolas grupiņas, būs celmlauži un uzskatāmākie piemēri tam, cik veiksmīgi īstenojama iecere sešgadnieku apmācību nedaudz papildināt un nosaukt par pirmo klasi, uzskata Izglītības ministrija. Viena no 371 skolas, kur darbojas arī pirmsskola, ir Rīgas 94.vidusskola, un tur pārliecība, ka sešgadnieku padarīšana par pirmklasniekiem notiks dabiski un bez piepūles, ir krietni saplakusi.  
Septiņi Latvijas zīdaiņi saņem dāvanā īpašu Somijas pūriņu
Septiņi Latvijas zīdaiņi saņem dāvanā īpašu Somijas pūriņu
Septiņiem Latvijas mazuļiem, kuri Rīgas Dzemdību namā 6.decembrī piedzima pirmie, būs īpašs stāsts, ko vēlāk dzirdēt no saviem vecākiem. Svinot savas valsts simtgadi, Somija vairākām Latvijas ģimenēm uzdāvinājusi somu labklājības programmas lepnumu – īpašu zīdaiņa pūriņu.
LIZDA iebilst pret nekvalitatīvu algu grafiku skolotājiem
LIZDA iebilst pret nekvalitatīvu algu grafiku skolotājiem

No nekvalitatīva algu pieauguma grafika skolotājiem ir lielāks sliktums nekā labums, uzskata Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība. Tādēļ tā ir pret pašreiz izstrādātā grafika izskatīšanu un apstiprināšanu valdībā.

Pieaug saspīlējums strīdā par pašvaldību komitejām
Pieaug saspīlējums strīdā par pašvaldību komitejām

Saspīlējums konfliktā par ievēlēto domes deputātu sadalījumu pa komitejām tikai pieaug. Jau vēstīts, ka Salaspils ir viena no 14 pašvaldībām, kurās ministrija pieprasījusi pārskatīt komiteju sastāvu, jo partiju pārstāvju skaits tajās nav proporcionāls ar šī spēka iegūto mandātu daudzumu. To darīt atteikušās vairākas pašvaldības, taču tikai Salaspilī komiteju darbs apturēts. Ministrijā nevienlīdzīgu attieksmi noliedz.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd