Līva Karlsone

LTV "Panorāma"

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Deputāti aicinās pārskatīt bēgļu iekļaušanas plānu
(papildināts)
Deputāti aicinās pārskatīt bēgļu iekļaušanas plānu (papildināts)

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija nolēmusi aicināt premjeru Māri Kučinski (Zaļo un zemnieku savienība) atjaunot darba grupu par patvēruma meklētāju uzņemšanu. Deputātu ieskatā jāpārskata plāns šo cilvēku iekļaušanai sabiedrībā.

Mediķi pagaidām atliek lēmumu par protestiem 
(papildināts)
Mediķi pagaidām atliek lēmumu par protestiem (papildināts)

Cerot uz pēdējā brīža pozitīvām izmaiņām, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) padome otrdien, 16.augustā, nolēma vēlreiz aicināt valdību finansēt nozari atbilstoši labai starptautiskajai praksei un atkārtoti jautājumu par protesta akciju rīkošanu izskatīt 20.septembrī.

Latvijā ar mazajiem pacientiem strādā 28 dakteri klauni un vēl 20 mācās
(papildināts)
Latvijā ar mazajiem pacientiem strādā 28 dakteri klauni un vēl 20 mācās (papildināts)

Latvijas slimnīcu bērnu nodaļās strādā 28 dakteri klauni, un vēl 20 cilvēki mācās, lai par tādiem kļūtu, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” pastāstīja akcijas "Smiekli ārstē" vadītāja Marianna Milovska. Tagad dakteri klauni strādās visā Latvijā, kur ir bērnu nodaļas, tāpēc cilvēki aicināti ziedot klaunu darbībai.

Pārkarsis auto salonā atstāts mazulis
(papildināts)
Pārkarsis auto salonā atstāts mazulis (papildināts)

Ik vasaru nākas dzirdēt stāstus, kur saulē atstātos auto salonos atstāti bērni vai mājdzīvnieki pārkarst un tiek nopietni apdraudētu viņu veselība. Taču kārtējais šāds gadījums liecina – daļa vecāku absolūti neizprot, kādam riskam pakļauj savas atvases.

Lietus, drēgnums, un tomēr – Rīga svin svētkus
Lietus, drēgnums, un tomēr – Rīga svin svētkus

Šajā nedēļas nogalē galvaspilsēta svin 815. jubileju, un Rīgas svētku pasākumi risinās dažādās vietās un paredzēti dažādām gaumēm - kino cienītājiem, gardēžiem un sporta faniem. Svētku kulminācija paredzēta vakarā ar lielkoncertu Daugavmalā un uguņošanu stundu pirms pusnakts. Vēso un lietaino laikapstākļu dēļ pasākumus gan apmeklē mazāk interesentu, tāpat atcelts plānotais aviošovs virs Daugavas.

 

Augulis pieļauj iespēju aizņemties ceļu pārbūvei un atjaunošanai
Augulis pieļauj iespēju aizņemties ceļu pārbūvei un atjaunošanai

Kā vienu no risinājumiem ceļu remontu finansēšanai eksperti rosinājuši paredzēt iespēju naudu aizņemties. Satiksmes ministrs Uldis Augulis (Zaļo un zemnieku savienība) šādu ideju uzskata par vērtīgu un plāno par ekspertu piedāvāto ceļu sakārtošanai informēt valdību.

Mediķi briest jaunām protesta akcijām 
(papildināts)
Mediķi briest jaunām protesta akcijām (papildināts)

Robs veselības aprūpes budžetā Latvijā ir milzīgs, ko valdība neņem vērā, tāpēc mediķi ir gatavi jaunām protesta akcijām. Tas norādīts Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) un viņu partneru kārtējā preses konferencē.

Ceļojošajā donoru busiņā mudina cilvēkus nodot asinis
Ceļojošajā donoru busiņā mudina cilvēkus nodot asinis

Asins krājumi Valsts asins donoru centrā jāatjauno nepārtraukti, tādēļ donori tiek aicināti tās nodot ne tikai pastāvīgajās asins ziedošanas vietās, bet arī donoru busiņā, kas turpina ceļot pa dažādām vietām. Piektdien, 5.augustā, tas bija sastopams Mežaparkā.

Darba grupa vērtēs piešķirto slimības lapu pamatotību
Darba grupa vērtēs piešķirto slimības lapu pamatotību

Finanšu ministrija (FM) turpina celt trauksmi par strauji pieaugošo slimības lapu skaitu un izmaksāto pabalstu apmēriem. Panākts, ka valdība šonedēļ uzdevusi Labklājības ministrijai veidot darba grupu, kas vērtēs straujā pieauguma iemeslus.

Saslimstība ar vēzi Latvijā aizvien katastrofāli augsta
Saslimstība ar vēzi Latvijā aizvien katastrofāli augsta

Neprognozējams un nežēlo nevienu - vēzis ir slimība, kas var rasties arī veselam un jaunam cilvēkam. Latvijā dati par saslimstību ar vēzi un tā raisītiem nāves iemesliem ir katastrofāli. Arvien pieaugošais vēža slimnieku skaits un cilvēku pārāk kūtrā vēlme profilaktiski pārbaudīties likusi Nacionālajam veselības dienestam sākt jaunu informatīvo kampaņu “Rūpes par veselību ir ģimenes laime!”.

Tiesu darbinieki piketēs pret zemajām algām
Tiesu darbinieki piketēs pret zemajām algām

Noguruši no nepiepildītiem solījumiem par algu palielināšanu, arī tiesu darbinieki nākamnedēļ pirmo reizi izies ielās. Premjeram Mārim Kučinskim tiks iesniegta vēstule, kuru parakstījuši vairāk nekā 700 tiesu darbinieku, ar lūgumu šoreiz atbalstīt Tieslietu ministrijas ieceri algas celt.

Sarūgtinājumā par algu nepalielināšanu bērnudārza audzinātājas gatavas pamest darbu
Sarūgtinājumā par algu nepalielināšanu bērnudārza audzinātājas gatavas pamest darbu

Ja pirmsskolu skolotāju algas nav pielīdzināmas skolu skolotāju algām, tad lai atņem mums “skolotāja” nosaukumu, sauc par bērnu pieskatītājām un maksā tik, cik pašreiz – tā rūgti ironizē divas Rīgā strādājošas pirmsskolas skolotājas. Viena no viņām apsver iespēju savu sapņu darbu pamest, ja arī šoreiz paliks bez algas pielikuma.

Alga, izaugsmes iespējas vai paša personība - kā izvēlēties īstās studijas?
Alga, izaugsmes iespējas vai paša personība - kā izvēlēties īstās studijas?

Paša personība, nākotnes izaugsmes iespējas, alga – tie ir daži kritēriji, kurus skolu beidzēji nosauc kā būtiskākos, izvēloties studijas. Latvijas Televīzijas uzrunātās vidusskolas absolventes Laima un Adriana atzīst – ļoti daudziem vienaudžiem 12.klases beigās tā arī nav skaidra priekšstata, ko iesākt tālāk. Kā līdz lēmumam nonākušas viņas?

Ministrija sliecas neatbalstīt «Rail Baltica» trasi caur «Natura 2000» teritoriju Salacgrīvā
Ministrija sliecas neatbalstīt «Rail Baltica» trasi caur «Natura 2000» teritoriju Salacgrīvā

Salacgrīvas novada dome apņēmusies turpināt cīņu par saviem iedzīvotājiem pieņemamāko vilciena līnijas “Rail Baltica” novietojumu, kaut arī pret viņu nostāju pašlaik ir ar dabas aizsardzību saistītās valsts institūcijas. Novads vērsīsies gan pie prezidenta, gan premjera, kā arī lūgs Satiksmes ministrijas līdzdarbību, kas gan nesliecas atbalstīt Salacgrīvas skatījumu.

Vietvaras nesteidz solīt 620 eiro algas bērnudārzu skolotājiem
Vietvaras nesteidz solīt 620 eiro algas bērnudārzu skolotājiem

Vai no septembra pirmskolas skolotāji saņems 620 vai 560 eiro par vienu darba likmi – tas saskaņā ar pieņemto skolotāju algu reformu nākamos divus gadus būs atkarīgs no katras pašvaldības vēlmēm un iespējām. Uzrunājot vairāk nekā 20 pašvaldības, LTV lielākoties saņēma atbildes “vēl nezinām”, “rēķināsim”, “mēģināsim maksāt 620 eiro, bet vēl nesolām”. Tikai nedaudzas vietvaras skaidri apliecina, ka maksās lielāko summu.

Valdība dod zaļo gaismu – no 1.septembra sāks ieviest skolotāju algu reformu
(papildināts)
Valdība dod zaļo gaismu – no 1.septembra sāks ieviest skolotāju algu reformu (papildināts)

Valdība otrdien, 5.jūlijā, apstiprināja skolotāju atalgojuma reformas ieviešanu un algas palielināšanu pakāpeniski no šī gada 1.septembra.  Pēc gada gan valdība un arodbiedrības un pašvaldības izvērtēs, kā tas strādā un cik tas ir efektīvi. Reformas rezultātā minimālo atalgojumu par vienu pedagoģisko likmi palielinās no pašreizējiem 420 eiro līdz 680 eiro, taču vienlaikus tiek pārskatītas skolēnu un pedagogu skaitliskās proporcijas un pedagogu darba slodzes.

Centralizēto eksāmenu rezultāti sliktāki nekā pērn
Centralizēto eksāmenu rezultāti sliktāki nekā pērn

Centralizēto eksāmenu rezultāti šogad liek uzdot jautājumu par izglītības kvalitāti. Matemātikas eksāmenā šogad, tāpat kā pērn, uzrādīts zemākais rezultāts visu eksāmenu vidū. Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis ("Vienotība") piekrīt, ka rezultāti ir slikti. Viņaprāt, tie varētu uzlaboties pēc jaunā izglītības satura ieviešanas.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd