Līva Karlsone

LTV "Panorāma"

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Skeptiski vērtē plānu pagarināt mācību gadu
Skeptiski vērtē plānu pagarināt mācību gadu

Sporta nodarbības skolās vajadzīgas pēc iespējas vairāk, taču tādēļ pagarināt mācību gadu – nē. Šādus gandrīz identiskus viedokļus „Panorāmai” pauda uzrunātie skolēni, vecāki un direktori. Marta vidū izglītības ministrs Kārlis Šadurskis ("Vienotība) nāca klajā ar ideju, ka jau no šā gada septembra skolās varētu ieviest par vienu sporta stundu vairāk, taču tad mācību gads būtu jāpagarina līdz jūnija vidum.

Kučinskis:  Latvija nevar atbalstīt obligātas bēgļu kvotas(papildināts)
Kučinskis: Latvija nevar atbalstīt obligātas bēgļu kvotas(papildināts)

Latvija nevar atbalstīt obligātu kvotu ieviešanu saistībā ar patvēruma meklētāju uzņemšanu, šādu viedokli Latvijas Televīzijai piektdien, 8.aprīlī, pauda Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība), reaģējot uz Eiropas Komisijas ieceri atgriezties pie obligātas patvēruma meklētāju sadales starp savienības dalībvalstīm. 

Igaunijas pārstāvis Eirovīzijā viesojas Rīgā
Igaunijas pārstāvis Eirovīzijā viesojas Rīgā

Šī gada Eirovīzijas konkursam visas trīs Baltijas valstis par saviem pārstāvjiem izraudzījušās jaunus puišus, solo māksliniekus savas karjeras pirmsākumos. Kā zināms, Latviju pārstāvēs Justs, lietuvieši izraudzījušies Doniju Montelu ar enerģisku dziesmu “I've been waiting for this night”, bet igauņi savas balsis atdevuši par Juri Postmanu – 21 gadu jaunu dziedātāju, kurš pērn uzlēcis pie Igaunijas popmūzikas debesīm. Juri Potsmans aizvadītajā nedēļas nogalē viesojās Rīgā.

Iedzīvotāju biedrības informācijas trūkuma dēļ iebilst pret Muceniekos  plānotajiem centriem
Iedzīvotāju biedrības informācijas trūkuma dēļ iebilst pret Muceniekos plānotajiem centriem

Mucenieku iedzīvotāji nav pret patvēruma meklētājiem! Taču iesaistīto iestāžu atbildes uz cilvēku jautājumiem par Muceniekos plānotajiem patvēruma meklētāju un robežpārkāpēju centriem ir grūti iegūstamas, sarežģītas un pretrunīgas. Tā uzskata divās Mucenieku iedzīvotājus pārstāvošajās biedrībās. Tas ir viens no iemesliem, kādēļ to biedri joprojām ir pret Iekšlietu ministrijas iecerēm Muceniekos.

Latvija iesildās Eirovīzijai
Latvija iesildās Eirovīzijai

Rīgā ieradušies astoņu valstu Eirovīzijas finālisti, kuriem pievienojies arī Latvijas atlasē izraudzītais Justs. Viņi visi sestdien vakarā uzstājas Eirovīzijas ieskaņas ballītē Spīķeru koncertzālē. 

Inta Bulēna: Laiks Sibīrijā man ir «balta lapa»
Inta Bulēna: Laiks Sibīrijā man ir «balta lapa»

Piedzimt Sibīrijā, nodzīvot tur pirmos sešus gadus un izslēgt no apziņas – tāds dažos vārdos ir represētās Intas Bulēnas stāsts. To, kādām grūtībām un šausmām cauri izgājusi ģimene, viņa apjautusi vien pusmūžā.

Par Briseles teroraktu upuriem vēl maz ziņu; par Latvijas iedzīvotājiem informācijas nav(papildināts...
Par Briseles teroraktu upuriem vēl maz ziņu; par Latvijas iedzīvotājiem informācijas nav(papildināts)

Pagaidām nav informācijas par cietušajiem Latvijas valsts piederīgajiem Briseles terora aktos, informē Ārlietu ministrija. Bet par bojāgājušo identitātēm un tautību vairāk nekā diennakti pēc traģiskajiem notikumiem joprojām valda liela neziņa. Daudzi cilvēki vēl šobrīd izmisīgi turpina meklēt kopš teroraktiem pazudušos tuviniekus un draugus.  

Samilst  «Bauskas Dzīves» konflikts ar Iecavas pašvaldību
Samilst «Bauskas Dzīves» konflikts ar Iecavas pašvaldību

Pašvaldībām ir pienākums informēt savus iedzīvotājus par pieņemtajiem lēmumiem, taču pašvaldību finansētie laikraksti publicē rakstus arī par citiem tematiem un pelna ar reklāmu un sludinājumiem. Tādas ir arī Iecavas novada domes izdotās “Iecavas Ziņas”. Ar šo situāciju nav mierā neatkarīgais laikraksts “Bauskas Dzīve”. 

Aculiecinieks: Cirks bez mājām
Aculiecinieks: Cirks bez mājām

Visi stiprinājumi salikti un pārbaudīti. Trapece droši piekārta. Rokas – iesildītas. Gurni iekustināti. Un bīstamākajiem numuriem paredzētās ierīces sagatavotas. 32 cilvēku liela komanda – tehniskie darbinieki un cirka mākslinieki no tuvām un tālām zemēm - rosās uz Daugavpils kultūras pils skatuves. Vakarā gaidāmajā izrādē visam jārit kā pa diedziņu.

Ministrs: Slēdzot skolas, skolotājiem varētu piedāvāt ātrāku pensionēšanos(papildināts)
Ministrs: Slēdzot skolas, skolotājiem varētu piedāvāt ātrāku pensionēšanos(papildināts)

Viens no skolotāju algām paredzētā  finansējuma pieauguma avotiem varētu būt ietaupījums no skolu tīkla sakārtošanas. Tajā pašā laikā skolu slēgšanas dēļ bez darba palikušajiem skolotājiem, kas ir pirmspensijas vecumā, varētu piedāvāt ātrāku pensionēšanos, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" pastāstīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis ("Vienotība").

Rīgas dome un Kultūras ministrija apliecina apņemšanos rekonstruēt Mežaparka estrādi
Rīgas dome un Kultūras ministrija apliecina apņemšanos rekonstruēt Mežaparka estrādi

Latvijas Republikas simtgadi atzīmējot, Mežaparka Lielajā estrādē būs pilnībā renovēta skatītāju sēdvietu zona, bet par godu Dziesmusvētku 150. gadadienai būs atjaunots viss komplekss, ieskaitot jauno, ietilpīgo estrādi – šādu apņemšanos īstenot šo vērienīgo projektu otrdien, 1.martā,  preses brīfingā apliecināja kultūras ministre Dace Melbārde (Nacionālā apvienība), Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs ("Saskaņa") un domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (“Gods kalpot Rīgai”).

Imrāna Petrova radikalizēšanos profesore nesteidz saistīt ar visu islāma kopienu Latvijā
Imrāna Petrova radikalizēšanos profesore nesteidz saistīt ar visu islāma kopienu Latvijā

Viena cilvēka pievēršanos radikālajam islāmam nedrīkst automātiski attiecināt uz visu viņa iepriekš pārstāvēto kopienu. Tā Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes profesore Laima Geikina reaģē uz ziņu, ka Latvijas Islāma kultūras centra bijušais vadītājs  Imrāns Oļegs Petrovs jau vairākus mēnešus atrodas kādā no musulmaņu zemēm un publiski slavina teroristus.

Latviete Fatima iecerētā sejas aizsegu aizlieguma dēļ varētu «noslēpties» laukos
Latviete Fatima iecerētā sejas aizsegu aizlieguma dēļ varētu «noslēpties» laukos

Seju aizsedzošo apģērbu aizliegums, ko sabiedriskajai apspriešanai sākusi virzīt Tieslietu ministrija (TM), skartu arī latvieti Fatimu. Viņa negrasās atteikties no islāmticīgajiem raksturīgo sejas aizsegu nēsāšanas un tālab varētu pat mainīt dzīves vietu - pārcelties no Rīgas uz laukiem, kur nav tik daudz ļaužu.

Baltijas valstu premjeri: «Rail Baltica» ātrgaitas dzelzceļa līnija jāuzbūvē iespējami ātri(papildin...
Baltijas valstu premjeri: «Rail Baltica» ātrgaitas dzelzceļa līnija jāuzbūvē iespējami ātri(papildināts)

Savu pirmo tikšanos ar Baltijas kolēģiem aizvadījis Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS). Visi trīs premjeri tikās Rīgā un stundu ilgajā sarunā paguva pieskarties gan valstu drošības jautājumiem, gan enerģētikai un Baltijas valstu kopīgi sāktajiem projektiem, tostarp "Rail Baltica" projektam. Tajā paredzēto ātrgaitas dzelzceļa līniju jāuzbūvē iespējami ātri, uzskata Baltijas valstu premjeri.

Alūksnē bez ģimenes ārsta paliks 2000 pacientu(papildināts)
Alūksnē bez ģimenes ārsta paliks 2000 pacientu(papildināts)

No Alūksnes pusgada laikā aizgājuši jau divi pediatri, kuru mazie pacienti iedalīti pārējiem deviņiem ģimenes ārstiem. Un jau tagad viņu slodze ir par lielu. Taču pēc pusotra mēneša novadu pametīs vēl viena ģimenes ārste, un tas nozīmē, ka bez sava daktera paliks vairāk nekā 1900 cilvēku. 

Droni – jauno tehnoloģiju superzvaigznes
Droni – jauno tehnoloģiju superzvaigznes

Bezpilota lidaparāts jeb drons ir ierīce, kas pēdējos gados kļuvusi par jauno tehnoloģiju superzvaigzni. Tā ļauj mums paskatīties uz zemi no putna lidojuma. Tā strauji iekarojusi kino un izklaides industriju, arī žurnālistiku, un turpina paplašināt savu darbības sfēru: lauksaimniecība, sports, uzraudzība, preču piegāde, drošība un vēl, un vēl.

Lēdmanē par divistabu dzīvokli apkure maksā 276 eiro
Lēdmanē par divistabu dzīvokli apkure maksā 276 eiro

276 eiro par apkuri divistabu dzīvoklī - šādus rēķinus par janvāri saņēmuši Lēdmanes iedzīvotāji. Lēdmane jau gadiem izceļas ar nemainīgi augstāko apkures tarifu Latvijā. Iedzīvotāju mērs ir pilns, bet siltuma piegādātāju solījumi uzlabot situāciju skan tādi paši kā iepriekšējos gados.

VNĪ: Datu nopludināšanā pieķertais darbinieks noziedzīgās darbības pastrādājis pēc atlaišanas
VNĪ: Datu nopludināšanā pieķertais darbinieks noziedzīgās darbības pastrādājis pēc atlaišanas

Drošības policija saņēmusi informāciju par pārkāpumu VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ), kur darbinieks mēģinājis pretlikumīgi iegūt informāciju par valsts ekonomisko un militāro drošību, bet patlaban pārbaude kriminālprocesā notiek tikai Valsts policijā. Par datu nopludināšanu apcietinātais VNĪ darbinieks ticis atlaists tieši pirms šī incidenta. To intervijā "Panorāmai" pastāstīja VNĪ valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tols.

Šadurskis sola turpināt priekšteču iesāktās izglītības reformas
Šadurskis sola turpināt priekšteču iesāktās izglītības reformas

Izglītības un zinātnes ministrijā pagaidām vēl saimnieko ministre Mārīte Seile, taču, iespējams, pēdējo dienu. Ja ceturtdien, 11. februārī, tiks apstiprināta Māra Kučinska (ZZS) jaunā valdība, tad tajā izglītības un zinātnes ministra amatu pildīs Kārlis Šadurskis. Viņš solās būt pēctecības ministrs, proti – turpināt iesāktās reformas.

Atšķiras vērtējumi par Rīgas cirka ēkas drošību
Atšķiras vērtējumi par Rīgas cirka ēkas drošību

Rīgas cirka ēka pieder valstij - tā pēc 25 gadu cīņas par šo īpašumu starp valsti un ēkas iespējamiem mantiniekiem lēmusi tiesa, un spriedums nav pārsūdzēts! Tas nozīmē, ka tagad Cirks beidzot var cerēt uz būtiskām investīcijām ēkas rekonstrukcijā, ko valsts līdz šim vairījās piešķirt. Un tās īpaši vajadzīgas tagad, kad Būvniecības valsts kontroles biroja vadītājs publiskajā telpā kārtējo reizi uzsvēris – Rīgas cirka ēka ir pārāk bīstama ekspluatācijai.

Saldus pilsētā likvidēs abas vidusskolas un veidos vienu mācību iestādi
Saldus pilsētā likvidēs abas vidusskolas un veidos vienu mācību iestādi

Saldus pilsētā likvidēs abas vidusskolas un veidos vienu mācību iestādi - Saldus vidusskolu, tā nolemts Saldus novada domes sēdē. Šāds iznākums saldeniekiem vairs nebija pārsteigums, jo par to diskutēts vairākus gadus. Nākamajā mācību gadā pilsētā būs viena Saldus vidusskola - praktiski tas nozīmē, ka Saldus 1. un 2.vidusskola vairs nepastāvēs, bet mācības notiks Saldus 2.vidusskolas telpās.

Liela daļa no patvēruma meklētājiem rezervētajām izmaksām atkarīga no viņu skaita
Liela daļa no patvēruma meklētājiem rezervētajām izmaksām atkarīga no viņu skaita

Kopumā valdība patvēruma meklētāju uzņemšanai rezervējusi teju 15 miljonus eiro, no kuriem 6,5 nāktu no Eiropas fondiem. Taču tas nenozīmē, ka visa šī nauda noteikti tiks iztērēta. Skaidri zināms, ka tiks izlietots, piemēram, Mucenieku paplašināšanai domātais finansējums, taču liela daļa izmaksu atkarīgas no patvēruma meklētāju skaita un vajadzībām.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd