Panorāma

"Panorāmas" arhīvu apskats

Panorāma

VID: no ārvalstīm sūtīto naudu radiem ar nodokli neapliek

Vai bibliotekāriem jāpalīdz aizpildīt ienākumu deklarācijas?

Rīgas bibliotēkā neizpratne par VID aicinājumu prasīt bibliotekāra palīdzību deklarācijas aizpildīšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lai arī Valsts ieņēmumu dienests (VID) iepriekš par ienākumu deklarācijas aizpildīšanu aicināja konsultēties pie publisko bibliotēku darbiniekiem, kuri tam esot apmācīti, Rīgas Centrālās bibliotēkas vadība par šādu aicinājumu pauž neizpratni.

Decembra beigās Latvijas Televīzijas raidījuma "Panorāma" sižetā par diferencētā neapliekamā minimuma pirmo darbības gadu un iespēju atgūt nodokļos pārmaksāto naudu VID pārstāve aicināja par ienākumu deklarācijas aizpildīšanu konsultēties pie publisko bibliotēku darbiniekiem, kuri tam esot apmācīti.

Rīgas Centrālās bibliotēkas vadība par šādu aicinājumu pauž neizpratni. Viņu darbiniekiem VID apmācību nav bijis, turklāt bibliotekāri nav gatavi uzņemties atbildību par citai iestādei iesniedzamu dokumentu sagatavošanu.

"Bibliotēkas darbinieks sniedz konsultācijas gan datora izmantošanā, gan interneta lietošanā, bet bibliotēkas darbinieks nav ienākumu deklarāciju un nodokļu konsultants. Tie ir personas dati, un mēs šo neveicam," teica Rīgas Centrālās bibliotēkas Pieaugušo literatūras nodaļas vadītāja Gunta Ozola.

VID skaidro – apmācības tiešām bijušas tikai reģionālajās bibliotēkās. Turklāt nekur nav teikts, ka bibliotekāram deklarācija jāaizpilda apmeklētāja vietā.

"Palīdzība – tā ir tikai apgūstot piekļuvi šim elektroniskajam pakalpojumam. Protams, ka personai pašai ir šis dokuments jāaizpilda un jāiesniedz. To nevar darīt viņa vietā bibliotekārs," atzina VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Ilze Jankova.

Jelgavas pilsētas bibliotēkā apstiprina, ka ir noklausījušies lekciju par deklarāciju aizpildīšanu un gatavi palīdzēt atvērt Elektroniskās deklarēšanas sistēmu, taču pašā dokumenta aizpildīšanas procesā nepiedalīsies. Turklāt lielākā daļa vajadzīgās informācijas deklarācijā jau iekļauta automātiski no VID rīcībā esošajiem datiem, tāpēc deklarācijas aizpildīšana nav pārāk sarežģīta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti