Ieva Kubliņa

Ilggadēja bijusī Latvijas izlases basketboliste

Apskatīt autora rakstus: Latviski

Autora ziņas
Ieva Kubliņa: Aizvadīts pārsteigumiem bagāts Eiropas čempionāts
Ieva Kubliņa: Aizvadīts pārsteigumiem bagāts Eiropas čempionāts

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība Eiropas čempionātu noslēdza 6.vietā, pēdējo maču turnīrā aizvadot pieticīgāk. Lai gan spēle par 5.vietu pret Turcijas izlasi teorētiski vairs neko neizšķīra, patīkamāk būtu bijis turnīru noslēgt ar uzvaru. 

Ieva Kubliņa: Pārsteigumu sagādāt neizdevās
Ieva Kubliņa: Pārsteigumu sagādāt neizdevās

Uzzinot, ka Grieķijas basketbolistes spējušas paveikt kārtējo turnīra pārsteigumu un uzvarēt Turciju, likās, ka Eiropas čempionātā viss ir iespējams. Bija cerība, ka arī Latvijas izlasei izdosies kas līdzīgs. Diemžēl pret Spāniju tas neizdevās.

Ieva Kubliņa: Koncentrēšanās svarīgākajos brīžos - uzvaras vērtē
Ieva Kubliņa: Koncentrēšanās svarīgākajos brīžos - uzvaras vērtē

Pretēji piektdienas spēlei pret Krieviju, Latvijas sieviešu basketbola izlase spēli pret Melnkalni sāka ļoti neveiksmīgi. Šķita, ka pretinieces ir tās, kas nosaka tempu un uzspiež Latvijai savu spēles stilu, un to visu  dara  ar milzu pārliecību. Tomēr izšķirošajos brīžos latvietes bija pārākas.

Ieva Kubliņa: Ja acis deg, nav ko komandai pārmest
Ieva Kubliņa: Ja acis deg, nav ko komandai pārmest

Krievijas izlase Eiropas čempionātā tiek uzskatīta par vienu no favorītēm un bija gaidāms, ka spēle Latvijas basketbolistēm nekādā gadījumā nebūs viegla. Krievija Latvijas izlasei vienmēr ir bijis principiāls pretinieks. Jau no pirmajām spēles minūtēm bija manāms, ka meitenēm acis deg, komanda vēlas uzvarēt un par cīņassparu vai motivāciju kaut ko pārmest būtu lieki.

Ieva Kubliņa: Vai basketbolā visi ar vienu olekti mērīti?
Ieva Kubliņa: Vai basketbolā visi ar vienu olekti mērīti?

Latvijas pieaugušo izlašu kontekstā 2016.gads basketbolā ir bijis dažādiem notikumiem bagāts. Pirmo reizi Latvijas vīriešu basketbola izlasei bija iespēja piedalīties olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā Belgradā. Iznākums, protams, nebija tāds kā cerēts, bet, ņemot vērā pēdējo gadu sniegumu, šo varētu uzskatīt par panākumu un soli pareizajā virzienā.

Ieva Kubliņa: Uzvara ir, tas ir svarīgākais
Ieva Kubliņa: Uzvara ir, tas ir svarīgākais

Savu skatītāju atbalstītas, ar sarežģītu un nervozu uzvaru pār lietuvietēm Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru sāka Latvijas basketbolistes. Šī spēle parādīja, ka uz kvalitatīvu un skatāmu basketbolu šādā turnīra formātā ir velti cerēt.

Ieva Kubliņa: Pret Lietuvu. Ar jaunām vēsmām
Ieva Kubliņa: Pret Lietuvu. Ar jaunām vēsmām

Sestdien Rīgā ar maču pret Lietuvu Latvijas basketbolistes sāks Eiropas 2017.gada čempionāta kvalifikācijas turnīru. Lai gan Eiropas čempionātu Ungārijā Lietuvas izlase aizvadīja veiksmīgāk, liekas, ka šodienas spēlē favorīte būs Latvijas izlase.

Ieva Kubliņa: Cienīgi. Bet varēja vēl labāk
Ieva Kubliņa: Cienīgi. Bet varēja vēl labāk

Ja skatāmies tikai protokolā, tad varētu teikt, ka pret Franciju ir nospēlēts godam - ar mīnus14. Rādītāji vairākos elementos ir pat līdzīgi. Metieni no spēles Latvijai 42%, Francijai 46,2%, kļūdas Latvijai 15, Francijai 12. Francijai ir par sešām atlecošajām bumbām vairāk, kā arī tā biežāk tikusi pie sodu metienu izpildīšanas.

Ieva Kubliņa: Labākā spēle īstajā laikā
Ieva Kubliņa: Labākā spēle īstajā laikā

Sākšu ar to, ka apsveicu izlasi ar iekļūšanu ceturtdaļfināļā. Man ir patiesi liels prieks par uzvaru! Puiši ne tikai nospēlēja savu līdz šim labāko spēli, bet izdarīja to arī īstajā laikā. Pieņemu, ka bija cilvēki, kas, iespējams, neticēja, ka kaut kas tāds ir iespējams. Tāpēc ir dubults prieks par uzvaru. Beidzot izlasei izdevās, ja tā var teikt, lauzt šo negatīvo stereotipu, kas viņus vajā jau vairākus gadus. Pati esmu spēlējusi, tāpēc zinu, ka sasniegumi (gan dzīvē, gan sportā) nenāk viegli un nenāk bez darba, tāpēc ir jānovērtē gan treneru, gan arī spēlētāju ieguldītais darbs un paveiktais.

Ieva Kubliņa: Spēja piecelties pēc nokdauna
Ieva Kubliņa: Spēja piecelties pēc nokdauna

Jau pirms spēles bija skaidrs, ka igauņi mums nekādas dāvanas nedos. Arī viņiem bija iespēja tikt Eiropas basketbola čempionāta nākamajā kārtā, tāpēc likme un spiediens bija augsts abām komandām. Šādās spēlēs ir svarīgi jau laicīgi "ierādīt pretiniekam vietu" (gūt pārsvaru), lai nesāk iespēlēties un nemaz nesāk ticēt, ka var uzvarēt! Jo ilgāk ļaujam domāt, ka viņiem ir iespēja uzvarēt, jo vairāk viņi sāk ticēt sev! (Labs  piemērs bija igauņu spēle pret Lietuvu).

Ieva Kubliņa: Netika galā ar emocijām
Ieva Kubliņa: Netika galā ar emocijām

Neko darīt - uzvarēja stiprākie. Tā var teikt par maču ar Lietuvu, kas bija radījis Rīgā vēl nebijušu ažiotāžu. Brīžiem es, sēžot tribīnēs, jutos kā uz rezervistu soliņa. Izrādās no aktīvā basketbola nav tik vienkārši aiziet. Tā spēj pārņem halles atmosfēra, un spēlētājiem ar to jāprot tikt galā. Varbūt par daudz bija sacerējušies un gribēja uzvarēt, bet mūsējie ar šo spiedienu īsti galā netika.

Ieva Kubliņa: Ar trīspunktniekiem un aizsardzību
Ieva Kubliņa: Ar trīspunktniekiem un aizsardzību

Pirmais solis ir sperts - Eiropas čempionātā gūta pirmā uzvara un tā ir svarīga no sportiskā un psiholoģiskā viedokļa. Spēle nebija viegla, jo beļģi spēlēja gudru basketbolu. Labi pieturēja bumbu. Jā, viņiem bija daži labi garie, taču kopumā Latvijas izlase pat bija augumā nedaudz pārāka un mēs to prasmīgi izmantojām.

Ieva Kubliņa: Varianti nospēlēja pret mums
Ieva Kubliņa: Varianti nospēlēja pret mums

Basketbola Dievs šoreiz nebija latvietis. Grupu turnīra abas spēles mums beidzās nelabvēlīgi, un līdz ar to šai izlasei arī čempionāts beidzās nelabvēlīgi. Bija ilga nervozēšana un vēl ar negatīvām beigu emocijām.

Ieva Kubliņa: Uzvara, kas neko vēl negarantē
Ieva Kubliņa: Uzvara, kas neko vēl negarantē

Notika gandrīz tieši tas, ko iepriekš rakstīju. Šis patiešām ir neprognozējamais sieviešu basketbols. Latvija labi iesāka spēli pret Krieviju, izvirzījās vadībā un spēlēja no sirds. Statistika rāda, ka abām komandām bija vienāds un visai mazs kļūdu skaits un vienādi izcīnītas arī bumbas zem groziem. Latvijai izdevās uzspiest savu spēles stilu - ātrāku, nevis pretiniecēm patīkamo lēno. 

Ieva Kubliņa: Lūzumu spēlē pret Lielbritāniju panāca līderes
Ieva Kubliņa: Lūzumu spēlē pret Lielbritāniju panāca līderes

Vēl viena spēle, kurā likme augstāka par dzīvību. Līdz pat otrajam puslaikam nebija pārliecības, ka viss būs labi. Bridām kā pa purvu. Lielbritānija ir tā komanda, kas pati nespēlē, bet arī neļauj to darīt pretiniecēm. Visuzskatāmākā bija otrā trešdaļa, kurā pa divām komandas iemeta knapi desmit punktus. Pretinieces izmantoja savus ieročus un spieda zem groza. Mūsējām gāja nedaudz labāk kā pret horvātietēm, tomēr iniciatīvu izdevās gūt tikai trešajā ceturtdaļā, kurā laukumā atkal bija pirmais piecinieks. 

Ieva Kubliņa: Ar tādu spēli nav uz ko cerēt
Ieva Kubliņa: Ar tādu spēli nav uz ko cerēt

Atšķirībā no pirmās dienas, kad, "kā sanāks, tā labi būs", spēle pret Horvātiju jau bija no sērijas "būt vai nebūt". Atšķirībā no mača ar Serbiju, kur dažas basketbolistes gana labi zināju, ar Jovanoviču pat biju kopā spēlējusi, no Horvātijas izlases ne ar vienu ceļi nebija krustojušies. Atšķirībā no Latvijas, kam pirmajā dienā savainojumu guvusī Anete Jēkabsone-Žogota laukumā devās jau sākumsastāvā, Horvātijai trūka jau triju - amerikāniete nepaspēja naturalizēties, lai arī bija komandas pieteikumā, un nebija pret Krieviju traumas guvušās Ivezičas un Teodoričas. Tātad soliņš palika pavisam īss.

Ieva Kubliņa: Stratēģiju izvēlas treneris
Ieva Kubliņa: Stratēģiju izvēlas treneris

Spēli skatīties televīzijā ir pavisam kas cits, nekā būt laukumā. Šī man nebija pirmā reize, kad izlases spēles vēroju no malas un šoreiz jau jutos mierīgāka. Visgrūtāk bija, kad čempionāts bija Latvijā, un es nespēlēju traumas dēļ. Tad vēl jutos kā daļa no komandas, jo spēlēja mana paaudze, mana komanda. Šobrīd jau ir notikusi paaudžu maiņa un tikai ar dažām no šīs izlases esmu kopā spēlējusi. Televīzijā viss izskatās savādāk nekā no laukuma vai pat rezervistu soliņa. Tāpēc uz dīvāna visi ir lieli gudrinieki.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd