Dzīve & stils / Virtuve
Gaļas un lēcu pīrāgs ir garda un veselīga maltīte, kas ēdienkartē ļaus vairāk iekļaut pākšaugus – tik veselīgo, bet Latvijā maz iecienīto produktu. Šo pīrāgu var ēst siltu kā pamatēdienu pusdienās vai vakariņās, vai arī aukstu sagriezt šķēlītēs un baudīt, piemēram, uz sviestmaizes.
Šie makaronu salāti patiks tiem, kuri meklē idejas ātri pagatavojamai, taču veselīgai maltītei. Dārzeņi, pilngraudu makaroni, olbaltumvielu avots zivs un nedaudz olīveļļas – laba uzturvielu kombinācija, kurā nav nekā lieka. Lai gan zivju konservus mēdz iekļaut veselīga uztura "melnajā sarakstā", arī to vidū ir pieejamas veselīgākas izvēles.
Nātru zupa ir īsts pavasara ēdiens, ko īpaši patīkami baudīt dienās, kad saule pazudusi aiz mākoņiem. Turklāt nātres ir labs dzelzs avots, kas satur arī citus vērtīgus mikroelementus un vitamīnus.
Ēdot viena veida popkornu, kas ir salds vai sāļš, garšas kārpiņas pie tā pierod. Lai padarītu popkornu interesantu, to var pagatavot vismaz piecos dažādos veidos, pievienojot smiltsērkšķu, aveņu un biešu pulverus, sāli un pašu gatavotu karameli, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" stāstīja pavārs Renārs Purmalis.
Umami ir viena no piecām pamatgaršām, kuru par tādu zinātnieki atzina tikai pirms 40 gadiem. To savulaik atklāja japāņi. Tulkojumā umami nozīmē pilnīga, izteikta garša. Tā rada garšas piepildījumu, pastiprina siekalu izdalīšanos un smadzenēs veido savienojumus, kuri ļauj vairāk izbaudīt ēdienu. Kuros produktos jau dabiski ir umami un kā pastiprināt šo garšu, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” atklāja pavārs Ritvars Toms Logins.
Pavasarī daudz labāk zaļumus un svaigas garšas meklēt dabā pašam, nevis iegādāties produktus veikalā, Latvijas Radio raidījumā “Piecas garšas” uzsvēra pavārs Ritvars Toms Logins un ieteica izmēģināt, kā garšo upeņu un pīlādžu pumpuri, nātru un pieneņu nupat izaugušās mazās lapiņas un neaizmirst arī par pārbaudītām vērtībām – kļavu sulām.