Dzīve & stils / Virtuve
Kabacī ir ārkārtīgi daudz C vitamīna, folijskābes un karotīna, savukārt cukīni satur daudz magnija un kālija, tāpēc šos dārzeņus ir vērts iekļaut ikdienas uzturā. Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ar deviņiem veidiem, kā pagatavot kabačus un cukīni, dalījās pavārs Renārs Purmalis.
Ķīnā jau 200 gadus pirms mūsu ēras baudīja tējas sēnes dzērienu jeb kombuču, taču Eiropa ar to iepazinās tikai 20. gadsimta sākumā. Īpaši šo dzērienu iecienīja Vācijā un Krievijā, taču pēdējā desmitgadē šis fermentācijas procesā iegūtais dzēriens ieguvis lielu popularitāti arī citviet. Kā pagatavot kombuču un kur to pielietot, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā "Piecas garšas" atklāja pavārs Ritvars Toms Logins.
Veģetāro burgeru var pagatavot dažādos veidos, visu nosaka garšvielas. Tam, vai burgerā ir gaļa vai tās nav, nav nozīmes, jo tā garšu īpašu padara tieši garšvielas pietiekamā daudzumā. Izcils ēdiens vasarai – tā šo uz grila tapušo burgeru raidījumā "Toms Keridžs gatavo dārzā" sauca viens no zināmākajiem Lielbritānijas šefpavāriem Toms Keridžs.
Drīzumā to, kas ir pelēkie zirņi ar speķi, rupjmaizes kārtojums, Valmieras vai Rūjienas salāti un vēl citi mums raksturīgie ēdieni varēs uzzināt arī Japānā, jo top Latvijas tradicionālo ēdienu pavārgrāmata, kuru veido japāniete, ēdienu kultūras pētniece Keiko Sasaki. Speciāli šai pavārgrāmatai ēdienus gatavoja vairākas atzītas Latvijas saimnieces un pavāri. Viņu vidū arī rūjieniete Guna Ķibere, kura Latvijas Radio pastāstīja – japāņiem mūsu ēdieni garšo.