Liepājas muzejā skatāma līdz šim apjomīgākā mākslinieces Anitas Arbidānes darbu izstāde

Liepājas muzejā šobrīd skatāma gleznotājas Anitas Arbidānes līdz šim apjomīgākā darbu izstāde "Māksla uz paplātes", kas tapusi Latvijā. Tajā aplūkojumi pēdējo 16  gadu laikā radītie darbi, daļa no tiem īpaši gleznoti izstādei Liepājas muzejā. Košās un krāsām bagātīgās izstādes scenogrāfijas autors ir mākslinieks Kristians Brekte. Anitas Arbidānes izstāde Liepājas muzejā tapusi sadarbībā ar mākslas centru "Zuzeum".

Liepājas muzejā skatāma līdz šim apjomīgākā mākslinieces Anitas Arbidānes darbu izstāde
00:00 / 04:38
Lejuplādēt

Sagaidot vasaru, Liepājas muzejs saviem apmeklētājiem lielajā izstāžu zālē sarūpējis tikšanos ar mākslinieci Anitu Arbidāni. Māksliniece Latvijas Radio atzina, ka tik apjomīga izstāde viņai ir pirmo reizi, turklāt pirmo reizi tā notiek muzejā un pirmo reizi arī Liepājā.

Par šo sadarbību gandarījumu pauž Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla: "Atklājās, ka mākslas centrā "Zuzeum" glabājas ļoti liela viņas darbu kolekcija, ko Jānis Zuzāns ir veidojis. Pati māksliniece labprāt piekrita izstādei Liepājas muzejā. Ir tapuši vairāki darbi, aptuveni desmit, kas ir gleznoti speciāli šai izstādei. Izstāde ir speciāli veidota Liepājas muzeja izstāžu zālei, jo mākslas centrs "Zuzeum" ir piesaistījis mākslinieku Kristiānu Brekti. Pati māksliniece ir krāšņa un dekoratīva, tāda šajā reizē ir arī muzeja izstāžu zāle."

Un tāda tā tiešām ir, uz mirkli var nonākt citā pasaulē. Zālē ir īpaša gaisma un noskaņa, izstāžu zāles sienas klāj piesātināti krāsu toņi, zili, zaļi un violeti, tās ir bagātīgi piepildītas ar mākslinieces Anitas Arbidānes gandrīz 50 darbiem, kas tapuši 16 gadu laikā.

Māksliniece atzina, ka daudzus no tiem pati nav redzējusi ilgāku laiku, un tā ir īpaša iespēja tos apskatīt pašai.

"Retrospektīva tādā ziņā, ka te tiešām ir pēdējo 16 gadu darbi, bet tie nav hronoloģiskā secībā, bet pēc anotācijām var saprast. Mēs domājām, ka nevajadzētu veidot ekskursu pa gadiem, bet lai tie darbi kaut kā kopā spēlē," sacīja Arbidāne, piebilstot: "Es pati redzu, kā stils ir mainījies, kā es tagad gleznoju. Daudzus darbus, kas te ir izlikti, neesmu redzējusi desmit gadus. Man pašai ir interesanti redzēt, kā esmu mainījusies."

Latvijas Mākslas akadēmiju māksliniece Anita Arbidāne absolvēja 2008. gadā. Mākslinieces darbi ir izsmalcināti un koši, viņas darbos apvienojas klasiskās glezniecības un vēsturiskā laika stils ar mūsdienu detaļām. Izstādes nosaukums "Māksla uz paplātes" rosina tuvāk aplūkot vienu no autores darbiem, kas gleznots izstādei Liepājā.

"Šajā darbā ir daudz gastronomijas, man vispār darbos ir šis motīvs, arī agrākajos, ar ko es sāku kluso dabu, un darbos ir daudz šādu gastronomisku elementu, dažādu detaļu. Protams, tas, ka tur ir mākslinieka galva, pats kā izstādes rekvizīts – ņemiet, ēdiet manu mākslu! Tas ir par ievainojamību, ka tu kaut ko radi publikai, gaidi reakciju, esi nobijies, atkailinājies un gaidi verdiktu," viņa norādīja.

Gleznās skatītājus kārdina puskailas sievietes ar vārītiem omāriem, eklēriem, persikiem un baklažāniem, sulīgi augļi pretnostatīti pūstošiem, it kā atgādinot par laicīgās dzīves nepastāvīgo un trauslo dabu.

Anitas Arbidānes gleznās vērojama tēmu dažādību, taču vienojošais elements ir interese par cilvēku, figurālo glezniecību, klasiskiem sižetiem un klasisku akadēmisku izpildījumu.

"Nemēģinu izdomāt ko jaunu, drīzāk skatos pagātnē," saka māksliniece. Viņa ir gandarīta par izstādes iekārtojumu Liepājas muzejā, ko veidojis Kristians Brekte.

Viņa arī sacīja: "Man bija tikai viens noteikums – lai sienas nebūtu oranžas, un viss pārējais pēc viņa ieskatiem. Ir sanācis labi, es sajūtu šo telpu. Arī manā dzīvesvietā nekad nav baltas vai pelēkas sienas, arī tapetes patīk krāsainais, man patīk rotaļāties ar krāsām arī dzīvē. Maniem darbiem ļoti piestāv."

"Māksla uz paplātes" ir kā Svētā vakarēdiena un furšeta apvienojums, kur katrs var izvēlēties sev tīkamāko veidu, kā izprast redzēto, iedziļināties mākslas vēstures simbolos un zemtekstos vai vienkārši baudīt vizuāli estētiskas bildes – tā Liepājas muzejs aicina uz izstādi šovasar. Anitas Arbidānes izstāde "Māksla uz paplātes" Liepājas muzejā būs skatāma līdz šī gada 22. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti