Dzīve & stils / Virtuve
Svanetijas garšaugu sāls cēlies no Augšsvanetijas Lielajā Kaukāzā. Kalnu ciematos tiek uzskatīts, ka garšaugi, kurus te, 1800 metru augstumā, novāc un pēc tam sajauc, veicina ilgmūžību. Maisījuma sastāvdaļas ir zināmas, kaut arī tās bieži vien atšķiras, taču proporcijas ir noslēpums – te atliek eksperimentēt pašam! Svanetijas garšaugu sāli pievieno mērcēm, zupām, salātiem, miltu un kartupeļu ēdieniem. Iedvesmojieties no šīs receptes un izveidojiet paši savu veselīgo garšaugu sāli!
Krāsains ēdiens ir bijis iecienīts jau antīkajā pasaulē, un tolaik krāsvielas tam izgatavoja no dažādiem pārtikā izmantojamiem produktiem vai augiem. Par to, kur mūsdienās meklējamas dabīgās pārtikas krāsvielas, Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.
Arī dārzā uz grila var pagatavot restorāna līmeņa steiku, taču svarīgi priekšnoteikumi ir pietiekami karstas ogles, gana biezs liellopa gaļas gabals, pareiza izceptās gaļas temperatūra, kuru var noteikt, ņemot talkā gaļas termometru, kā arī gaļas atpūtināšana pēc cepšanas, skaidroja viens no zināmākajiem Lielbritānijas šefpavāriem Toms Keridžs.
Lai nepavadītu visu svētku laiku, gatavojot mielastu, jāpiekopj paradumi, kas ietaupa laiku un uztraukumu. Piemēram, pirms cepšanas folijā kartupeļus iepriekš var izvārīt, bet dārzeņus un vistas šķiņķus sākumā var grilēt, tikai pēc tam apslacīt ar marinādi, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica pavārs Renārs Purmalis.
Glītās un raibās daudzo alkoholisko dzērienu etiķetes pārsvarā nestāsta ne par kaloriju daudzumu, ne par ietekmi uz organismu, ne arī par veselības problēmām un postu, ko pārmērīga alkohola lietošana var nest. LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens" skaidroja, kā alkohols rodas un kā iedarbojas uz organismu, kā arī devās uz laboratoriju ar dzērienu paraugiem.