Sintija Ambote

Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Ministre: Redzam iespējas mežsaimniekiem kompensēt dabas liegumu dēļ uzliktos aizliegumus
(papildinā...
Ministre: Redzam iespējas mežsaimniekiem kompensēt dabas liegumu dēļ uzliktos aizliegumus (papildināts)
Iespējas, kā mežsaimniekiem kompensēt dabas liegumu dēļ piemērotos aizliegumus, ir, tomēr par konkrētākiem priekšlikumiem un summām vēl notiek diskusijas, atzina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa ("Jaunā Vienotība"). Meža īpašnieki jau ilgstoši aicina pārskatīt sistēmu un palielināt kompensācijas, lai tās atbilstu meža tirgus vērtībai. Līdz ar šī gada vērienīgajiem nozares protestiem valdība uzdeva atbildīgajām ministrijām līdz 31. maijam sagatavot priekšlikumus esošās kompensāciju sistēmas pilnveidošanai.
Latvijā atklāta oficiālā peldsezona; glābēji atgādina par piesardzību
(papildināts)
Latvijā atklāta oficiālā peldsezona; glābēji atgādina par piesardzību (papildināts)
15. maijā Latvijā atklāta oficiālā peldsezona, arī šīs nedēļas laikapstākļu prognoze daudzus mudinās doties atpūsties pie ūdens. Aizvadītajā gadā peldsezonā – laika posmā no 15. maija līdz 15. septembrim – ugunsdzēsēji glābēji ūdenstilpēs izglāba 12 cilvēkus, bet traģiski atpūta pie ūdens noslēdzās 50 cilvēkiem, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).
Latvijā ik gadu vidē nonāk aptuveni 118 tonnas tabakas izsmēķu
Latvijā ik gadu vidē nonāk aptuveni 118 tonnas tabakas izsmēķu
Pētījumi liecina, ka aptuveni 30% cigarešu lietotāju dažreiz vai regulāri izmet izsmēķus tam neparedzētā vietā un vidē nonāk aptuveni 118 tonnas tabakas izsmēķu gadā. Izsmēķi ir visizplatītākais plastmasas atkritumu veids pasaulē. Lai pievērstu sabiedrības uzmanību izsmēķu atkritumu problēmai, "Latvijas Zaļais punkts" atklāja kampaņu un vides objektu Rīgā, Vērmanes dārzā. 
Pēc Stradiņa slimnīcas līguma laušanas būvnieks «Velve» sāk tiesiskās aizsardzības procesu
(papildin...
Pēc Stradiņa slimnīcas līguma laušanas būvnieks «Velve» sāk tiesiskās aizsardzības procesu (papildināts)
Būvniecības uzņēmums "Velve", kas sāka būvēt Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) jauno korpusu un ar kuru slimnīca pēc nesaskaņām līgumu lauzusi, nolēmis  sākt tiesiskās aizsardzības procesu. "Velvei" noteiktā laikā būs jāizstrādā rīcības plāns, kā iziet no maksāšanas grūtībām un norēķināties arī ar kreditoriem.  
Lietuva izraudzīsies prezidentu; favorīts – «vidējais lietuvietis» Nausēda
Lietuva izraudzīsies prezidentu; favorīts – «vidējais lietuvietis» Nausēda
Karš Ukrainā un nepieciešamība palielināt valsts aizsardzības izdevumus ir visvairāk apspriestie jautājumi Lietuvā pirms svētdien gaidāmajām kaimiņvalsts prezidenta vēlēšanām. Lietuvas iedzīvotāji prezidenta amatā vēlas redzēt cilvēku, kurš labi orientējas ārpolitikā un spēs aizstāvēt valsts intereses starptautiski ģeopolitiski ļoti saspringtajā laikā. Tāpēc galvenie pretendenti uz uzvaru vēlēšanās ir pašreizējais prezidents Gitans Nausēda un premjerministre Ingrīda Šimonīte.
Pie Brīvības pieminekļa atklās izstādi «1944 – kara lauzums Latvijas pilsētainavā»
Pie Brīvības pieminekļa atklās izstādi «1944 – kara lauzums Latvijas pilsētainavā»
Pie Brīvības pieminekļa šonedēļ atklās izstādi "1944 – kara lauzums Latvijas pilsētainavā". Brīvdabas izstādē ar vēsturisku attēlu palīdzību izstāstīts Otrajā pasaules karā visvairāk cietušo Latvijas pilsētu nopostīšanas stāsts. Pilsētu arhitektūra un to veidols kara rezultātā nereti mainījās teju līdz nepazīšanai. Izstādes autori ir vēsturnieki Valdis Kuzmins, Uldis Neiburgs un Jānis Tomaševskis. Veidotāji vērš uzmanību uz to, ka izstāde atgādina par kara postošo ietekmi arī pašreizējās Krievijas kara Ukrainā kontekstā.
FOTO: Ar zibakciju un pasākumiem aizvadīta 20. gadadiena kopš Latvijas iestāšanās ES
FOTO: Ar zibakciju un pasākumiem aizvadīta 20. gadadiena kopš Latvijas iestāšanās ES
Atzīmējot Latvijas 20. gadadienu kopš iestāšanās Eiropas Savienībā, Rīgā un citviet Latvijā noritēja dažādi pasākumi. Iespēja vērot koncertus, izstādes, pilsētas vides mākslas objektus, kā arī doties gājienā ar lielāko Eiropas Savienības karogu Latvijā. Tikmēr Rīgas ielās sastaptie iedzīvotāji Latvijas Radio un Latvijas Televīzijai lielākoties atzina, ka dalību Eiropas Savienībā saredz kā ieguvumu Latvijai, taču izskanēja arī pa kritiskākam vārdam.
Atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas rosina ļaut arī vidusskolas posmā
(papildināts)
Atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas rosina ļaut arī vidusskolas posmā (papildināts)
Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija galīgajam lasījumam virza grozījumus, kas vēl šogad ļaus pamatskolēniem atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves, lai kādu citu valodu varētu apgūt jau no nākamā mācību gada. Taču komisijā raisījās plašas diskusijas par to, vai grozījumus attiecināt arī uz vidusskolu līmeni. Izglītības ministrija aicina vispirms sakārtot regulējumu pamatizglītības posmā un tikai pēc tam pievērsties pārejai vidējās izglītības posmā. 
Kāds ir ticamākais Latvijas ekonomiskās attīstības scenārijs? Diskutē eksperti un uzņēmēji 
Kāds ir ticamākais Latvijas ekonomiskās attīstības scenārijs? Diskutē eksperti un uzņēmēji 
Kāds ir ticamākais Latvijas ekonomiskās attīstības scenārijs? Par Latvijas Stratēģijas un ekonomikas risinājumu institūta iepriekš piedāvātajiem četriem nākotnes scenārijiem diskutē nozaru eksperti un uzņēmēji. Eksperti secina, kā reālākais variants ir esošais attīstības temps, bet vienlaikus izteica cerību, ka varētu stiprināties sadarbība starp Baltijas valstīm.
Ar tiešās sējas metodi zemnieku saimniecībās būtiski mazina ogļskābās gāzes izmešus
Ar tiešās sējas metodi zemnieku saimniecībās būtiski mazina ogļskābās gāzes izmešus
Testējot tiešās sējas metodes, vairākās zemnieku saimniecībās izdevies būtiski mazināt ogļskābās gāzes jeb CO2 izmešus. Latvijas Dabas fonds un Lauku konsultāciju centrs kopā ar citiem partneriem noslēdz projektu "Life Craft", kurā dažādas zemnieku saimniecības piecu gadu garumā eksperimentēja ar trīs klimatam draudzīgākām saimniekošanas metodēm – tiešo sēju, bioogles iestrādi augsnē un kontrolētu drenāžu.
SAB un KNAB: «SOAAR» nav ziņojis par Kampara iespējamu mudinājumu viltot «Vienotības» rezultātus Sae...
SAB un KNAB: «SOAAR» nav ziņojis par Kampara iespējamu mudinājumu viltot «Vienotības» rezultātus Saeimas vēlēšanās (papildināts)
Satversmes aizsardzības birojs (SAB) un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nav saņēmuši ziņas no informācijas tehnoloģiju uzņēmuma SIA "SOAAR" vai tā vadītāja par to, ka tas no bijušā partijas "Vienotība" ģenerālsekretāra Arta Kampara 2014. gadā, iespējams, saņēma mudinājumu par 12. Saeimas vēlēšanu rezultātu ietekmēšanu.
Daļa skolu sāk nodrošināt bezmaksas higiēnas preces meitenēm
Daļa skolu sāk nodrošināt bezmaksas higiēnas preces meitenēm
Bezmaksas higiēnas preces visās Latvijas skolās varētu būt pieejamas no nākamā gada. Tikmēr atsevišķas skolas par saviem līdzekļiem jau sākušas tās nodrošināt un vēl daļā skolu īsteno pilotprojektu, kurā šīs preces bez maksas pieejamas skolniecēm vecumā no 11 līdz 19 gadiem. Tādējādi plānots noteikt nepieciešamo higiēnas preču daudzumu, aprēķināt valsts budžeta izmaksas, kā arī atrast labākos veidus higiēnas preču izplatīšanai skolās.
Saeimas komisijā izskan atbalsts iecerei par pesticīdu lietošanu informēt 100 metrus no lauka dzīvoj...
Saeimas komisijā izskan atbalsts iecerei par pesticīdu lietošanu informēt 100 metrus no lauka dzīvojošos
Kādā attālumā no lauku mājām noteikt pesticīdu lietošanas aizliegumu, par to diskutēja Saeimas Vides apakškomisijā. No deputātiem izskanējis atbalsts iecerei, ka zemes īpašniekiem par pesticīdu lietošanu būs jāinformē iedzīvotāji, kas dzīvo līdz 100 metriem no apstrādājamā lauka un vēlas šādas ziņa saņemt. Tāpat iepriekš apspriests arī priekšlikums par attālumu, kādā no lauku mājām pesticīdus nedrīkstētu lietot vispār. Iesaistoties diskusijās Ārstu biedrībai, tā aicina šo joslu noteikt plašāku.
Senioriem liela interese par digitālo prasmju apguvi
Senioriem liela interese par digitālo prasmju apguvi
Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) izsludinājusi senioru pieteikšanos trešajam digitālo prasmju apmācības posmam. Projektā seniori var apgūt "Microsoft" un "Google" bezmaksas tiešsaistes programmas, kas pieejamas latviešu valodā. Tiešsaistes un klātienes mācībās pievērsta uzmanība arī digitālajai drošībai, jo seniori nereti ir krāpnieku mērķis. Savukārt Rīgas aktīvo senioru alianse aicina šādām apmācībām veidot arī valsts finansētu programmu.
Latvija pirmo reizi pārstāvēta prestižā Nobela laureātu pasākumā – uz Vāciju dosies jaunais zinātnie...
Latvija pirmo reizi pārstāvēta prestižā Nobela laureātu pasākumā – uz Vāciju dosies jaunais zinātnieks Rihards Ruska
Šovasar vairāk nekā 30 Nobela prēmijas ieguvēji un aptuveni 600 jauno zinātnieku piedalīsies jau 73. Nobela prēmijas laureātu sanāksmē Lindavā, Vācijā. Šis ir pirmais gads, kad pasākumā tiks pārstāvēta arī Latvija – turp dosies arī jaunais zinātnieks Rihards Ruska. Viņa darba dienas aizrit Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta laboratorijā, kurā viņš sintezē dažādas nanodaļiņas un pēta to luminiscenci, lai tās tālāk varētu izmantot medicīnā, tieši zāļvielu iedarbības izpētē.
Latvijā ik gadu noslīkst 7–10 bērni, Igaunijā 2–3. Kā situāciju vērtē drošas peldēšanas eksperti?
Latvijā ik gadu noslīkst 7–10 bērni, Igaunijā 2–3. Kā situāciju vērtē drošas peldēšanas eksperti?
Latvijā ik gadu noslīkstot dzīvību zaudē vidēji 10 bērni vecumā līdz 19 gadiem. Galvenais iemesls – peldētprasmes trūkums un vājas zināšanas par drošību uz ūdens, norāda Peldēšanas federācija un organizācija "Peldēt droši". Taču peldēšanas apmācības skolās joprojām nav obligātas, un vienota programma skolām arvien nav izstrādāta. Turklāt finansējums pērn šādai iniciatīvai nav ticis atbalstīts.
ST koku ciršanas spriedums: Vides aizstāvji – tas ir vēsturisks, meža nozare nepadosies
(papildināts...
ST koku ciršanas spriedums: Vides aizstāvji – tas ir vēsturisks, meža nozare nepadosies (papildināts)
Satversmes tiesas spriedums, ar kuru atcelta norma par mazāka caurmēra koku ciršanu, ir vēsturisks un simbolizē 21. gadsimta resursu pārvaldību, uzskata Pasaules Dabas fonda direktors Jānis Rozītis, atklājot – vides organizācijās notiek diskusijas par iespēju vērsties tiesā ar citiem vides jautājumiem. Tikmēr Meža īpašnieku biedrība aicinās Zemkopības ministriju izvērtēt atcelto normu un to virzīt atkārtoti.
Satversmes tiesa atceļ noteikumus par jaunāku koku ciršanu
(papildināts)
Satversmes tiesa atceļ noteikumus par jaunāku koku ciršanu (papildināts)
Valdības 2022. gadā pieņemtā norma par mazāka caurmēra koku ciršanu neatbilst Satversmei, nospriedusi Satversmes tiesa (ST), atceļot attiecīgos noteikumus. Tiesa uzsvēra, ka tiesiskajam regulējumam, kuram var būt būtiska ietekme uz vidi, ir jābūt vispusīgi izvērtētam, līdzsvarojot sabiedrības labklājības, vides un ekonomikas intereses.
Futbola stadiona būvniecībai Lucavsala izvēlēta pēc 9 vietu izvērtēšanas
(papildināts)
Futbola stadiona būvniecībai Lucavsala izvēlēta pēc 9 vietu izvērtēšanas (papildināts)
Rīgas domei (RD) drīz būs jālemj, vai Lucavsalā būt nacionālajam futbola stadionam. Vairāk nekā 10 hektāru zemes atvēlēšanu būvniecības iecerei jau atbalstījusi pašvaldības atbildīgā komiteja. Futbola federācija norāda, ka vieta izvēlēta, jo tā nepārklājas ar kādiem citiem apbūves plāniem un tā ir pilsētas centrā. Tikmēr iedzīvotāji pauduši bažas par stadionam izvēlēto vietu un ko tai nozīmēs jaunas infrastruktūras izbūve.
Darba inspekcija vēl izmeklē vienu no negadījumiem «Tukuma pienā»; traumētā ukrainiete par virzību n...
Darba inspekcija vēl izmeklē vienu no negadījumiem «Tukuma pienā»; traumētā ukrainiete par virzību neziņā
Pirms mēneša Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens" ziņoja par četriem ar darba drošību saistītiem negadījumiem "Tukuma piena" ražošanas cehos. Cietušie darbinieki traumējuši rokas, tostarp zaudēti pirksti. Uzņēmums norādīja, ka traumas saistītas ar pašu darbinieku pieļautajām kļūdām un neuzmanību. Vienā no gadījumiem tā secināja arī Valsts darba inspekcija, savukārt citu gadījumu, kurā kāda ukrainiete salauzusi plaukstu zem vienas no ražošanas iekārtām, inspekcija turpina izmeklēt. 
Zosu medībām līdz šim pieteikušās 20 saimniecības; pērn atļauju izmantoja mazāk nekā puse
Zosu medībām līdz šim pieteikušās 20 saimniecības; pērn atļauju izmantoja mazāk nekā puse
Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) saņem pirmos lauksaimnieku pieteikumus limitētai migrējošo zosu ieguvei vietās, kur putni radījuši postījumus sējumiem. Līdz šim atbaidīšanu ar medībām pieteikušas 20 saimniecības, bet pagaidām izsniegtas divas atļaujas. Pavasara migrācijas laikā putnus ir aizliegts traucēt, tādēļ DAP vispirms aicina īstenot dažādas alternatīvas atbaidīšanas metodes. Līdz 15. maijam kopumā šādā veidā visā Latvijā iegūstamas ne vairāk kā 1000 zosu, bet pērn ar šīm atļaujām nomedītas 30 zosis.
Bioloģiskās lauksaimniecības zemnieki vēlas godīgu samaksu par produkciju
Bioloģiskās lauksaimniecības zemnieki vēlas godīgu samaksu par produkciju
Veikalos pārdotās bioloģiskās pārtikas īpatsvars joprojām ir neliels, tikmēr, piemēram, graudu pārstrādē pieprasījums pēc ekoloģiskiem graudiem patlaban ir liels. Arī bioloģiskās lauksaimniecības nozare pērn saskārusies ar vairākiem izaicinājumiem, bet par vienu no nākotnes prioritātēm "zaļās" saimniecības sauc godīgu samaksu par produkciju kopējā pārtikas ķēdē.  
Liepājā studente neizpratnē par pasniedzēja liegumu studiju darbā izmantot avotu krievu valodā
(papi...
Liepājā studente neizpratnē par pasniedzēja liegumu studiju darbā izmantot avotu krievu valodā (papildināts)
Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Liepājas akadēmijā kādai studentei liegts studiju darbā izmantot avotus krievu valodā. RTU gan norāda, ka tā nav obligāta prasība, bet aicinājums studentiem pēc iespējas izmantot materiālus, kas rakstīti kādā no Eiropas Savienības oficiālajām valodām. Studentu apvienība uzskata, ka materiāla oriģinālajai valodai gan nevajadzētu būt vienīgajam iemeslam, kādēļ to neizmantot pētniecībā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd