«Indexo» saņem bankas licenci – jauns dalībnieks tirgū pēc vairāk nekā 10 gadiem

Pēc Latvijas Bankas novērtējuma un priekšlikuma Eiropas Centrālās banka (ECB) ir nolēmusi izsniegt AS "Indexo Banka" licenci kredītiestādes darbībai. Lēmums stājas spēkā ceturtdien, 16. maijā, paziņojumā medijiem informēja Latvijas Banka.

“Indexo”

“Indexo” ir licencēta ieguldījumu pārvaldes sabiedrība, kas Latvijā piedāvā 2. un 3. pensiju līmeņa plānus, ar vairāk nekā 132 000 klientu un vairāk nekā 1,09 miljardiem eiro pārvaldībā. 

“Indexo” kotēta “Nasdaq Riga” biržā, gandrīz 6000 akcionāri.

Uzņēmuma vīzija: kļūt par finanšu pakalpojumu grupu, kas nodrošina mūsdienīgus, personalizētus pakalpojumus. 

Licenci saņēma IPAS "Indexo" meitas sabiedrība "IDX1R AS", kas pēc licences saņemšanas tiks pārsaukta par AS "Indexo Banku", paziņojumā medijiem informēja IPAS "Indexo" valdes locekle, mārketinga vadītāja Ieva Bauma.  

"Licence kredītiestādes darbībai Latvijā jaunam dalībniekam izsniegta pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma. [..] Latvijas Bankas mērķis ir rūpēties, lai Latvijā ir kvalitatīvi, inovatīvi un ērti finanšu pakalpojumi. Veselīga konkurence savukārt veicinās finanšu pakalpojumu un visa sektora attīstību," uzsvēra Latvijas Bankas prezidenta vietniece Santa Purgaile.

Tā ir arī pirmā bankas licence Latvijā, kas izsniegta pēc Latvijas pievienošanās Eirozonai un kuras izsniegšanā ir iesaistīta Eiropas Centrālā banka.

"Indexo Banka" plāno fokusēties uz ikdienas banku pakalpojumu sniegšanu, karšu izsniegšanu, kreditēšanu un noguldījumu pieņemšanu, informēja Latvijas Banka.

Plānots, ka jaunā banka darbību uzsāks jau šovasar, bet precīzs datums tiks paziņots tuvāko mēnešu laikā. Bankas pakalpojumi sākumā tiks piedāvāti privātpersonām, bet pakalpojumus uzņēmumiem ieviesīs nedaudz vēlāk – 6 līdz 9 mēnešu laikā pēc darbības uzsākšanas, informēja "Indexo".

"Indexo Bankas" pakalpojumu centrālais vadības rīks būs mobilā lietotne, bet vienīgais bankas klientu apkalpošanas centrs atradīsies Rīgā. Tur atradīsies arī bankas centrālais birojs.

"Tehniskā gatavības pakāpe ir ļoti augsta – no mobilās lietotnes un jaunajiem bankas produktiem līdz maksājumu, tehnoloģiju un klientu apkalpošanas infrastruktūrai. Tagad nekavējoties uzsāksim pakalpojumu pilotēšanu šaurā klientu lokā, kas nebija iespējama bez licences. Ceram, ka jau šovasar "Indexo Banka" uzsāks pilnvērtīgu darbu," paziņojumā medijiem pauda "Indexo" valdes priekšsēdētājs un viens no dibinātājiem Valdis Siksnis.

Latvijā pašlaik strādā 10 kredītiestādes un četras ārvalstu banku filiāles.

KONTEKSTS:

Ar akciju sākotnējo publisko piedāvājumu vairāk nekā pirms gada ieguldījumu pārvaldes sabiedrība "Indexo" sāka ceļu, lai piesaistītu investīcijas un dibinātu banku. "Indexo" vadība kritizēja Latvijā pašlaik strādājošās bankas, savā kredītiestādē solot tikai vietējos klientus un dāsnāku kreditēšanas politiku.

Sākotnējā publiskajā piedāvājumā uzņēmums piesaistīja plānotos 7,49 miljonus eiro. Eksperti iepriekš pozitīvi vērtēja kompānijas plānus akciju tirgū, bet saskatīja arī vairākus riskus. 

Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība "Indexo" tika izveidota 2017. gadā. "Indexo" lielākais akcionārs ir SIA "DVH", kurai, pēc IPO prospektā minētā, pieder apmēram 22,31% akciju. Kompānijas "DVH" īpašnieki ir SIA "Perfect Match" (40,97%), kuras vienīgais īpašnieks ir Henriks Karmo, SIA "VSCAP" (33,07%), kuras vienīgais īpašnieks ir Valdis Siksnis, kā arī SIA "Dziela" (11,94%), kuras īpašnieki vienādās daļās ir Kristīne Mūrmane un Druvis Mūrmanis, kā arī SIA "Crosshill Capital" (9,92%), kuras īpašnieks ir Toms Kreicbergs, un SIA "IJ birojs" (4,1%), kuras vienīgais īpašnieks ir Jānis Buks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti