Kultūras ziņas

Māra Runguļa spoku stāsti

Kultūras ziņas

Sākusies pieteikšanās "Zelta mikrofonam"

Lipkes bunkurs, izstāde, grāmata

Bunkurs, izstāde, grāmata – simpozijā piemin cilvēku glābēju Žani Lipki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem un 6 mēnešiem.

Šogad 120. jubilejā pieminam Latvijā zināmāko cilvēku glābēju Žani Lipki. Viņa vārds novembra pirmajā nedēļā daudz tiek locīts Ķīpsalā – Žaņa Lipkes memoriālā, kur ar plašu programmu norisinās viņam veltīts simpozijs. Tā centrā ir trīs notikumi – grāmata “Lipke’s List”, mākslinieces Diānas Dimzas-Dimmes darbu izstāde un “Lipkes bunkurs”, kurā ikviens var ielūkoties ar digitālo tehnoloģiju starpniecību.

Līdz šim Žaņa Lipkes memoriālā Ķīpsalā bunkuru, kurā viņš paglāba nāvei nolemtos ebrejus, varēja iepazīt, no muzeja augšstāva veroties lejup.

Tagad, uzliekot 3D brilles, “Lipkes bunkurā” iespējams iekļūt virtuāli. Šis ir pirmais šāda veida projekts kādā no Latvijas muzejiem un tapis, piedaloties jauno mediju māksliniekiem.

“Šinī brīdī ar digitālo tehnoloģiju palīdzību mēs varēsim iecelt šajā bunkura realitātē, kas, es domāju, kļūs par vienu no elementiem šajā mītā, ko mēs esam radījuši par Lipkes bunkuru, jo zināt, kāds viņš patiesībā bija, mēs varam tik daudz, cik no atmiņu stāstiem un zīmējuma, ko Zigfrīds Lipke – astoņgadīgais Zigis – varēja ieskicēt savā burtnīcā, un pēc šī zīmējuma arī tapusi virtuālā realitāte,” skaidro Žaņa Lipkes memoriāla projektu vadītājs Raivis Sīmansons.

“Ar interakcijas palīdzību apmeklētājs uzzina stāstu, mazais Zigis pats ir stāsta stāstītājs. Paņem aiz rokas un izved cauri galvenajiem elementiem stāstā no okupācijas laika sākuma līdz atbrīvošanai.”

“Lipkes bunkuru” 4. novembrī prezentēs plašākai auditorijai, un tā atklāšana ir viens no centrālajiem notikumiem Žanim Lipkem veltītajā simpozijā. Turpat, dažus soļus atstatus, vēl kāds simpozija notikums – mākslinieces Diānas Dimzas-Dimmes viena no personiskākajām izstādēm “Mājvieta”. Māksliniece, kuras mammu ebrejieti kara laikā izglāba Mangaļsalas latviešu zvejnieku ģimene, apgalvo, ka viņas darbi vienmēr ir saistīti ar vēsturi.

““Mājvietā” nav neviena nejauša darba, šeit ir dažādi darbi – darbi, kas balstās pagātnes stāstos, kas ir saistīti ar cilvēku slēpšanos, ar vietām, kur viņi slēpās, ar kontekstu, kāds bija apkārt, un šie darbi reflektē arī uz mūsdienām, uz pašreizējo situāciju. Tur ir viens zīmējums, kur es esmu uzrakstījusi tekstu, kas runā par to, ka mēs vēl aizvien dzīvojam tajās pašās mājās, kur norisinājās šie notikumi, kur dzīvoja gan glābēji, gan tie, kas slēpās, gan tie, kas nodeva,” stāstīja māksliniece.

Nedēļu ilgā simpozija atklāšanas notikums – 2018. gadā klajā laistās un tagad angļu valodā tulkotās grāmatas “Cilvēkglābējs Žanis Lipke” atvēršanas svētki. Starptautiskā auditorija Lipkes izglābto cilvēku stāstus varēs lasīt ar nosaukumu “Lipke’s List” (“Lipkes saraksts”).

Bija plānots, ka tulkojums pie lasītājiem ārpus Latvijas robežām nonāks jau pavasarī, tomēr pandēmija ieviesa korekcijas plānos.

Žaņa Lipkes memoriāla direktore Lolita Tomsone atzīmēja: “Mēs aizsūtījām uz Ameriku pirmos 15 eksemplārus un saņēmām ļoti labas atsauksmes. Dāvids Zilbermanis, kurš ir sarakstījis daļu no šīs grāmatas, pats vāca intervijas, mēģināja, lai tie cilvēki viņam uzticas un izstāsta savus izglābšanās stāstus, viņš ir ļoti priecīgs, ka tas ir iznācis angļu valodā, jo liela daļa emigrējušo Latvijas ebreju un viņu bērni lasa angliski.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti