Dzīve & stils / Virtuve
Šo dālu var ēst gan kā savdabīgu putru, gan pievienot rīsiem, kartupeļiem un siltajiem salātiem. Šis nosaukums tulkojumā no sanskrita nozīmē "šķelts", un Indijā par dālu dēvē no lēcām, pupiņām vai zirņiem gatavotus ēdienus, kas atgādina mērci, biezzupu vai biezu sautējumu – kā nu kuram šķiet. Uzturzinātnieki iesaka mazināt gaļas daudzumu ēdienkartē, līdz ar to šī ir laba olbaltumvielu mērce, kas sniegs ilgtermiņa sāta sajūtu.
Krapjata agrāk bija nabadzīgu cilvēku ēdiens, jo tas sastāv galvenokārt no pākšaugiem, kuri nav dārgi. Arī mūsdienās daudzu Itālijas pilsētas Matēras tradicionālo ēdienu sastāvā ir tās apkārtnē audzētās pupas un zirņi. Krapjatu ieteicams pasniegt siltu, jo tieši tad tās bagātīgā garša izpaužas vislabāk.
Dzirdot vārdu "zupa", cilvēki, kas nav pieraduši tādu gatavot, var nobīties. Šī būs recepte zupas veidam, kas nevar neizdoties, – biezzupai. Nebūs arī jādomā par ilgu gaļas gatavošanu, jo sastāvā ir bekons. Ja turi rūpi par holesterīnu un tauku saturu ēdienā, bekona vietā var paņemt tītara šķiņķi vai vistas ruleti. Īsta olbaltumvielu bumba aukstam laikam!
Šī gada sākumā Eiropas Savienībā (ES) ar regulu atļauta kopumā jau četru kukaiņu sugu izmantošanu pārtikas ražošanā. Tas sabiedrībā raisījis ne vien kaislīgas diskusijas, bet arī atklātas bailes un riebumu. Tomēr Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) mierināja cilvēkus, ka neviens "pa kluso" kukaiņus nevarēs iebarot patērētājiem, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums raidījums "4. studija".