Dzīve & stils / Tehnoloģijas un zinātne
Sārts bažījas – mākslīgais intelekts var radīt sociālu plaisu sabiedrībā
Sārts bažījas – mākslīgais intelekts var radīt sociālu plaisu sabiedrībā
Itālija kļuvusi par pirmo valsti, kas bloķējusi "OpenAI" izstrādāto sarunbotu "ChatGPT", tomēr NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra vadītājs Jānis Sārts Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" norādīja, ka, viņaprāt, aizliegt mākslīgā intelekta programmas Latvijā nevajadzētu, jo jaunas tehnoloģijas nepieciešams ieviest, izvērtējot riskus. Vienlaikus eksperti pauda bažas, ka tehnoloģiju attīstība sabiedrībā varētu radīt sociālu plaisu.
Cilvēku īpašā «valoda» asaras – to apspiešana var atspēlēties nākotnē
Cilvēku īpašā «valoda» asaras – to apspiešana var atspēlēties nākotnē
Asaras aktivizē cilvēkos vēlmi palīdzēt un empātiju, kas ne tikai nostiprina saikni vienam ar otru, bet arī mazina agresiju, un tiek uzskatīts, ka cilvēks ir vienīgais zīdītājs, kurš emociju dēļ raud, Latvijas Radio raidījumā "Zināmais nezināmajā" skaidroja Latvijas Universitātes asociētā profesore Līga Ozoliņa-Molla un kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, klīniskā psiholoģe Marija Ābeltiņa.
Kā pasargāt sevi no romantiskās krāpšanas shēmām. Skaidro «Drossinternets.lv» vadītāja
Kā pasargāt sevi no romantiskās krāpšanas shēmām. Skaidro «Drossinternets.lv» vadītāja
Iepazīšanās internetā mūsdienās ir kļuvusi par ikdienu. Jau sen vairs nebrīnāmies, kad draugu lokā uzrodas arvien vairāk pāru, kuri viens otru ir atraduši tīmeklī – piemēram, "Tinder", "Facebook" vai "Instagram" sarakstē. Diemžēl ne visiem otras pusītes meklējumi beidzas laimīgi – netrūkst gadījumu, kad cerētās attiecības noslēdzas ar milzīgu vilšanos un iztukšotu bankas kontu. Pēdējā laikā pasaulē izplatās romantiskās krāpšanas shēma, kas tiek dēvēta par cūkas kaušanu (tulkojumā no angļu val. – pig butchering). To nereti izmanto kriptovalūtas krāpnieki, kuri, meklējot upurus, labprāt izmanto iepazīšanās lietotnes un sociālo mediju platformas. Atšķirībā no citiem krāpšanas veidiem, upura uzticība tiek iekarota pakāpeniski, nereti vairāku mēnešu vai pat gadu laikā. Tāpēc šo shēmu sauc par cūkas kaušanu – klients jeb cūka tiek barota ilgāku laiku, iekams tiek apkrāpts, parasti par ievērojamu summu. Saskaņā ar ASV Federālās tirdzniecības komisijas datiem, ASV vien par romantisko krāpšanu ziņoja gandrīz 70 000 upuru, bet kopējais zaudējumu apjoms tiek lēsts 1,3 miljardu dolāru apmērā.1
Kā varējām zināt, ka Lieldienas ir klāt? Ne viss ir tik vienkārši! Profesora Auziņa zinātnes sleja
Kā varējām zināt, ka Lieldienas ir klāt? Ne viss ir tik vienkārši! Profesora Auziņa zinātnes sleja
Tikko nosvinētas Lieldienas, un pēc garākām brīvdienām esam atgriezušies darbā. Kā mēs zinājām, kad bija pienācis laiks svinēt Kristus augšāmcelšanās svētkus? Turklāt katru gadu šis notikums tiek atzīmēts citā laikā. Jautājums var izklausīties naivs. Arī atbilde varētu būt tikpat naiva. Paskatījāmies kalendārā, kad tur ierakstīts "sarkanais" datums ar piezīmi "Lieldienas", un viss ir skaidrs. Bet parasti tieši naivie jautājumi noved pie nebūt ne vienkāršākajām, bet tai pašā laikā interesantākajām atbildēm.
«Bolt» skrejriteņiem nedēļas nogalēs ierobežos ātrumu
«Bolt» skrejriteņiem nedēļas nogalēs ierobežos ātrumu
Koplietošanas platformā "Bolt" pieejamajiem elektroskrejriteņiem nedēļas nogalēs turpmāk  naktīs tiks samazināts maksimālais ātrums no 25 līdz 20 kilometriem stundā. Smagākās traumas nereti tiek gūtas, braucot lielā ātrumā no izklaides pasākumiem.
Vai zaķis var izskriet cauri kalnam? Tuneļefekts. Profesora Auziņa zinātnes sleja
Vai zaķis var izskriet cauri kalnam? Tuneļefekts. Profesora Auziņa zinātnes sleja
Joku stāsti un anekdotes ir populāras ne tikai pieaugušo vidū, pusdienlaikā ar kolēģiem dzerot kafiju, bet tās patīk arī maziem bērniem. Tā reiz mans mazdēls, atnākot no bērnudārza, uzdeva mīklu. Kādēļ zaķis skrien kalnam pāri? Un pēc brīža, redzot manu apjukumu par šādi formulētu jautājumu, jaunais cilvēks ar uzvaras pieskaņu balsī paziņoja: "Tādēļ, ka zaķis nevar izskriet kalnam cauri." Tā, lūk, nevar taču! Jā, zaķis patiešām nevar, bet izrādās, ka elektrons var, jo tas ir mazs un šādos mērogos darbojas kvantu fizikas likumsakarības. To sauc par tunelēšanos caur potenciālo barjeru.
NASA iepazīstina ar Mēness misijas astronautiem
NASA iepazīstina ar Mēness misijas astronautiem
ASV un Kanādas kosmosa aģentūru pārstāvji pasākumā Hjūstonā iepazīstinājuši ar četriem "Artemis 2" misijas astronautiem. Pirmo reizi lidojumā uz Zemes dabisko pavadoni dosies sieviete.
Zinātnieki: Augi stresa situācijās izdod skaņas
Zinātnieki: Augi stresa situācijās izdod skaņas
Izraēlas zinātnieki noskaidrojuši, ka augi stresa situācijās izdod skaņas. Tomēr cilvēki tās var izdzirdēt tikai tad, ja ar aparatūras palīdzību tiek izmainīta to frekvence.
Uzstājīgi runā, lūdz izpaust datus  – divas telefonkrāpnieku darbības pazīmes
Uzstājīgi runā, lūdz izpaust datus – divas telefonkrāpnieku darbības pazīmes
Šā gada pirmajos divos mēnešos telefonkrāpnieki apkrāpuši 193 Latvijas iedzīvotājus. Visbiežāk krāpnieki uzdevušies par policijas, banku vai "Google" darbiniekiem, kā arī finanšu speciālistiem. Krāpniekus parasti var atpazīt pēc tā, ka viņi telefoniski pieprasa dažādus sensitīvus personas datus, kā arī komunicē ļoti uzstājīgi, pat agresīvi, Latvijas Televīzijai skaidroja policijā. Savukārt operators "Tele2" uzskata, ka telefonkrāpnieku sērgu nākotnē varētu risināt ar telefona numuru digitālo pasi.
Ko spēj mikroskops? Profesora Auziņa zinātnes sleja
Ko spēj mikroskops? Profesora Auziņa zinātnes sleja
Kopš seniem laikiem cilvēkiem piemitusi vēlme paplašināt savas iespējas un ieraudzīt ar neapbruņotu aci neredzamas tālas planētas, zvaigznes vai pat galaktikas. Sākotnēji, Galileo Galileja un Johannesa Keplera laikos, tam bija vēl kāds konteksts. Tā bija vēlme pietuvoties tai sfērai, kur mīt Dievs, viņa eņģeļi un tās dvēseles, kas pēc nāves nonākušas debesīs. Mūsdienās daudzviet pasaulē, arī Latvijā, ir astronomu amatieru grupas, kas ar dažādiem – gan paštaisītiem, gan rūpnieciski ražotiem – optiskajiem teleskopiem skaidrās naktīs veras debesīs, priecājoties par debess ķermeņiem vai varbūt cerot ieraudzīt, piemēram, kādu iepriekš nenovērotu komētu. Mazāku uzmanību izpelnījušies līdzīgi optiskie instrumenti – mikroskopi.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd