Liene Barisa-Sermule

LTV "De facto" žurnāliste

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Pašvaldības grib mazāku normatīvo regulējumu
(papildināts)
Pašvaldības grib mazāku normatīvo regulējumu (papildināts)
Pašvaldības grib lielāku brīvību un mazāku normatīvo regulējumu – lielākas tiesības pašiem noteikt, kas un kā jādara. Tas bija galvenais vadmotīvs piektdien, 11.maijā, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) 29.kongresā, kas notika Daugavpilī. Pašvaldību vadītāji tajā vienbalsīgi pieņēma rezolūciju par normatīvisma mazināšanu Latvijā. Bet valsts varas pārstāvji uzrunās savukārt norādīja arī uz pašu vietvaru darāmo.
Organizāciju konflikta dēļ mentoru nodrošināšana bēgļiem joprojām neskaidra
(papildināts)
Organizāciju konflikta dēļ mentoru nodrošināšana bēgļiem joprojām neskaidra (papildināts)
Joprojām nav skaidrs, kas turpmāk nodrošinās mentorus un sociālos darbiniekus, kas palīdzētu bēgļiem un patvēruma meklētājiem. Pēc tam, kad ar līdzšinējo pakalpojuma nodrošinātāju – organizāciju “Patvērums “Drošās Mājas”” līgums no Sabiedrības integrācijas fonda puses lauzts, turpinās strīdi par to, kas īsti notika un kam būtu jānotiek turpmāk. Diskusijas par to atkal nonākušas arī parlamenta darba kārtībā.
Piešķir 1,85 miljonus eiro veselības aprūpes saņemšanai apdrošināto personu datubāzei
(papildināts)
Piešķir 1,85 miljonus eiro veselības aprūpes saņemšanai apdrošināto personu datubāzei (papildināts)
Valdība otrdien, 8.maijā, atļāva piešķirt Veselības ministrijai (VM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem finansējumu līdz 1 852 483 eiro, lai nodrošinātu Veselības aprūpes finansēšanas likumā minētās veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju datubāzes izveidi un uzturēšanu. Lielākā daļa - 1 634 270 eiro - paredzēti veselības aprūpes pakalpojumu saņēmēju datubāzes izveidei.
«ABLV» banka vēršas ES tiesā pret Eiropas banku uzraugiem
(papildināts)
«ABLV» banka vēršas ES tiesā pret Eiropas banku uzraugiem (papildināts)
“ABLV” banka un tās lielākie akcionāri 3.maijā Eiropas Savienības (ES) Tiesā iesnieguši pieteikumu, lūdzot izvērtēt Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Vienotā noregulējuma valdes (VNV) 23.februārī pieņemtos lēmumus, pēc kuriem bankas akcionāri pieņēma lēmumu par bankas likvidāciju.
Vecajos tramvajos ar ratiem un ratiņkrēsliem iekļūt grūti
Vecajos tramvajos ar ratiem un ratiņkrēsliem iekļūt grūti
Kopš reorganizēti tramvaju maršruti, Rīgā daudz biežāk ielās manāmi vecā tipa tramvaji. Cilvēkiem ratiņkrēslos vai vecākiem ar bērnu ratiņiem tas sagādā milzu neērtības, jo tramvajos iekļūt un no tiem tikt ārā bez citu palīdzības nevar. “Rīgas satiksmē” problēmu atzīst, taču iesaka vienīgi gaidīt.
Kompetenču izglītībā pirmie soļi sperti sekmīgi; tomēr satraukums palicis
Kompetenču izglītībā pirmie soļi sperti sekmīgi; tomēr satraukums palicis
Skolas, kas kompetenču izglītības pilotprojektā jau sākušas strādāt pēc jaunā satura, nonākušas atskaites punktā. Rezultāti lielākoties novērtēti atzinīgi. Tomēr kopumā tas nemazina satraukumu par gaidāmajām pārmaiņām, jo vispārēja kompetenču izglītības ieviešana sāksies jau septembrī, kad pēc jaunās sistēmas jāsāk strādāt visās pirmsskolās jeb bērnudārzos.
Pārbaužu rezultāti liecina – ar bērniem vēl daudz jārunā par drošību internetā
Pārbaužu rezultāti liecina – ar bērniem vēl daudz jārunā par drošību internetā
Cik zinoši ir skolēni par interneta lietošanu, tā sniegtajām iespējām un riskiem, kas būtu jāmāca vairāk, kas mazāk? Piektdien, 27.aprīlī, Latvijas skolās beidzās diagnostikas darbi par drošību internetā un medijpratību, lai situāciju novērtētu. Un pēc rezultātiem redzams, ka ir vēl daudz jautājumu, par kuriem ar bērniem jārunā.
Tiesa Sprūdu nepatur apcietinājumā
(papildināts)
Tiesa Sprūdu nepatur apcietinājumā (papildināts)
Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa ceturtdien, 26. aprīlī, nepaturēja apcietinājumā aizturēto bijušo maksātnespējas administratoru Māri Sprūdu, kuru kopā ar vēl trim cilvēkiem tur aizdomās par iespējamu krāpniecību.
Latvijā aizliedz čaulas kompāniju apkalpošanu bankās
(papildināts)
Latvijā aizliedz čaulas kompāniju apkalpošanu bankās (papildināts)
Saeima ceturtdien, 26.aprīlī, atbalstīja steidzamības kārtā virzītos Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma grozījumus, kas aizliedz Latvijā reģistrētām bankām sadarboties ar čaulas kompānijām un apkalpot to kontus.
Ekonomikas ministrija un uzņēmēji vienojas par rūpniecības attīstīšanu
(papildināts)
Ekonomikas ministrija un uzņēmēji vienojas par rūpniecības attīstīšanu (papildināts)
Rūpniecība Latvijā līdz šim tikusi pamesta novārtā – tā vērtē uzņēmēji un to atzīst arī Ekonomikas ministrijā (EM). Latvijā ir mazākais rūpniecības apjoms Baltijas valstīs. Šī iemesla dēļ EM ar rūpniecības nozares pārstāvjiem noslēgusi vienošanos pievērst pastiprinātu uzmanību nozares problēmā un rīkoties, lai situāciju uzlabotu.
OECD auditēs Latvijas banku uzraugu un naudas atmazgāšanas apkarotāju (precizēts*)
(papildināts)
OECD auditēs Latvijas banku uzraugu un naudas atmazgāšanas apkarotāju (precizēts*) (papildināts)
Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) veiks Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta (Kontroles dienests) auditu. To pēc Finanšu sektora attīstības padomes sēdes Latvijas Televīziju un Latvijas Radio informēja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība). 
Mēnesi pirms ieviešanas nerimst neskaidrības ap jauno datu regulu
Mēnesi pirms ieviešanas nerimst neskaidrības ap jauno datu regulu
Par jaunās datu regulas darbību praksē aizvien ir daudz neskaidru jautājumu. Skaidrāks ir regulējums, kas attiecas uz uzņēmumiem un iestādēm, bet par to, ko drīkst vai nedrīkst darīt paši cilvēki, kādus foto vai video ievietot sociālajos tīkos, skaidrības ir mazāk. Atbildīgajās iestādēs norāda – tas ir interpretācijas jautājums par to, kā varēs paskaidrot publiskotā materiāla jēgu un mērķi.
Latvijas tiesu sistēmu atzīst par labu, tomēr norāda uz virkni problēmu
Latvijas tiesu sistēmu atzīst par labu, tomēr norāda uz virkni problēmu
Eiropas Padomes komisija tiesu efektivitātei Latvijas tiesu sistēmu kopumā vērtē atzinīgi, tomēr ir vairākas problēmas, kurām iesaka pievērst īpašu uzmanību. Piemēram, pašu tiesnešu lomai sistēmas pārvaldības jautājumos, atalgojuma problēmām vai lietu sadales principiem lielākas slodzes gadījumos.
Pēc nedēļas Saeima plāno pielikt punktu čaulas firmu apkalpošanai bankās
(papildināts)
Pēc nedēļas Saeima plāno pielikt punktu čaulas firmu apkalpošanai bankās (papildināts)
Saeima atbalstījusi valdībā tapušos plānus ierobežot čaulu kompāniju apkalpošanu Latvijas bankās un pilnveidot tiesībsargājošo iestāžu sadarbību naudas atmazgāšana novēršanas jomā. Attiecīgo likumu labos steidzamības kārtā. Steigas kritiķi gan norādīja – tā arī nav sniegta patiesā aina par šāda lēmuma ietekmi uz tautsaimniecību.
Zinātņu akadēmijas diskusijā par Stambulas konvenciju grūti rast kopsaucēju
(papildināts)
Zinātņu akadēmijas diskusijā par Stambulas konvenciju grūti rast kopsaucēju (papildināts)
Diskusijās par Stambulas konvencijas ratificēšanu joprojām grūti rast kopsaucēju. To apliecināja Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) notikusī domu apmaiņa, kurā piedalījās pētnieki, Saeimas un ministriju, kā arī kristīgās jomas pārstāvji. Argumenti, ka konvencija attiecas tikai uz vardarbības jautājumiem, atduras pret bažām, ka tomēr skar laulības definīcijas maiņu un līdzīgas publiskajā telpā piesauktas iespējamās sekas.
Bērnu slimnīcā rindas pie dažiem speciālistiem kļūst tikai garākas
Bērnu slimnīcā rindas pie dažiem speciālistiem kļūst tikai garākas
Veselības ministres Andas Čakšas (Zaļo un Zemnieku savienība) ziņotais, ka rindas veselības aprūpē sarukušas, sadusmojis tos, kuri realitātē pie ārsta joprojām netiek. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā pieraksts, piemēram, pie oftalmologa ir pilns līdz gada beigām. Pie citiem speciālistiem jāgaida vairāki mēneši. Nozares pārraugiem nākas atzīst - problēmas ar kvotu palielināšanu vien nav atrisināmas.     
Vairākos atkritumu poligonos būs konteineri nolietotajām riepām
Vairākos atkritumu poligonos būs konteineri nolietotajām riepām
Nolietoto riepu savākšanai atkritumu poligonos izvietos desmit konteinerus, lai iedzīvotāji bez maksas varētu nodot riepas. Latvijas Riepu apsaimniekošanas asociācijā atzīst – 47 000 tonnu nolietotu riepu, kas netiek pārstrādātas, Latvijā ir problēma.
Rīgas dome atceļ jautājumu skaita, bet ne laika ierobežojumu deputātiem
(papildināts)
Rīgas dome atceļ jautājumu skaita, bet ne laika ierobežojumu deputātiem (papildināts)
Rīgas domē pirmdien, 9.aprīlī, turpinājās strīdi par ierobežojumiem deputātiem sēdēs uzdot jautājumus ziņotājiem. Dome atcēla iepriekš apstiprināto trīs jautājumu ierobežojumu, kuru ar rīkojumu jau bija apturējis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālās apvienība), taču spēkā palicis ierobežojums jautājumus uzdot tikai 20 minūtes.
Pēc 23 gadiem pabeidz «Banka Baltija» likvidāciju
Pēc 23 gadiem pabeidz «Banka Baltija» likvidāciju
Kopš “Bankas Baltija” kraha pagājuši gandrīz 23 gadi, bet tikai tagad pabeigts tās likvidācijas process. Tiesa apstiprinājusi likvidācijas pabeigšanu, un šonedēļ bankas likvidators – auditorkompānija “Invest-Rīga” - Uzņēmumu reģistrā iesniedza dokumentus, lai likvidāciju noslēgtu oficiāli. Tas arī nozīmē, ka noguldītājiem pēdējās cerības kaut ko atgūt pagaisušas.
Cīņā ar viltus ziņām apsver veidot jaunu likumu
(papildināts)
Cīņā ar viltus ziņām apsver veidot jaunu likumu (papildināts)
Nošķirt dezinformāciju no vārda brīvības izpausmēm kļūst aizvien sarežģītāk. Jau vieglāk ir cīnīties ar aicinājumiem uz karu vai bērnu pornogrāfiju internetā, tomēr viltus ziņu gadījumā robežas ir diezgan izplūdušas un ierobežojošos pasākumus piemērot grūti, norādīja Saeimas Analītiskais dienests. Arī to, cik sabiedrība ir uzņēmīga pret Krievijas informatīvo ietekmi, atklāt ir grūti, secināja dienests.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd