Lietošanai gatavos produktus varēs pārdot tikai fasējumā; ēdinātāji nedrīkstēs turēt brīvi pieejamus traukus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība), pamatojoties uz Ministru kabineta deleģējumu, izdevis rīkojumu, lai ierobežotu slimības Covid-19 izplatību pārtikas mazumtirdzniecības vietās un sabiedriskās ēdināšanas iestādēs, kā arī dotu iespēju pārtikas ražotājiem bez pārtraukumiem ražot un realizēt savu produkciju, informēja Zemkopības ministrijā.

Rīkojumā noteikts, ka:

1.    Pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem, kuri sniedz ēdināšanas pakalpojumus vai tirgo nefasētu pārtiku, kas pirms lietošanas uzturā nav jāmazgā vai termiski jāapstrādā (piemēram, cepumi, gatavie ēdieni, salāti),

jānodrošina minēto produktu tirgošana tikai fasētā veidā pašapkalpošanas zonās vai iesaiņošana pēc pircēja lūguma.

2.    Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem jānodrošina katram apmeklētājam individuāls galda piederumu un trauku komplekts, kā arī salvešu izsniegšana,

(piemēram, šķīvji nedrīkst apmeklētāju zonā būt izvietoti kaudzēs, dakšas un naži nedrīkst būt izvietoti atklātā veidā kastēs).

“Ārkārtas situācijā ir svarīgi pielāgot darba procesus tā, lai ne vien nodrošinātu pārtikas preču un ēdināšanas pakalpojumu nepārtrauktību, bet arī īstenotu šos procesus iespējami drošā vidē un veidā – rūpējoties par iedzīvotāju un arī pārtikas nozarē iesaistīto veselību un drošību. Arī līdz šim novērojams, ka vairums pārtikas ražotāju, pārstrādātāju un ēdinātāju operatīvi pielāgo savu darbību atbilstoši valdības lēmumā noteiktajam – gan mainot darba procesus un jaudas, gan arī pārorientējoties uz citu pārtikas nodrošināšanas formu, piemēram, īstenojot pārtikas piegādes.

Turklāt darba procesiem – pārtikas un ēdināšanas nozarē notiekošajam – cītīgi seko Pārtikas un veterinārais dienests,” rīkojumu komentēja Gerhards.

Rīkojums stāsies spēkā pēc tā publicēšanas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

KONTEKSTS:

Pasaulē izplatoties jaunajam koronavīrusam Covid-19, Pasaules Veselības organizācija atzina, ka saslimstība sasniegusi globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Eiropā, atcelti masu pasākumi, slēgtas skolas un citas iestādes, arī ieviesti ierobežojumi uz robežām.

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. Ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos Latvijā 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā no 13. marta līdz 14. aprīlim un kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu, tostarp mācībām skolās jānotiek attālināti un arī atcelti pasažieru pārvadājumi un lidojumi. Cieš arī ēdināšanas nozare. Lielveikalos cenšas atbildīgi izturēties pret ierobežojumiem, tostarp divu metru distances ieturēšanu starp cilvēkiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti