PVD: Tirgotāji bieži maldina patērētājus par augļu un dārzeņu izcelsmi

Veicot pastiprinātu svaigu dārzeņu, augļu un ogu kontroli, mēneša laikā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pārbaudījis vairāk nekā 390 pārtikas tirdzniecības uzņēmumus, 40% gadījumu konstatējot pārkāpumus, kas galvenokārt saistīti ar patērētāju maldināšanu par produktu izcelsmes valsti, kā arī produktu kvalitāti, informēja dienestā.

Pārbaudēs pastiprināta uzmanība pievērsta svaigu dārzeņu, augļu un ogu izsekojamībai, tostarp informācijai pavaddokumentos un marķējumā, izcelsmes valsts norādei (cenu zīmē vai citā produktam pievienotajā informācijā) un citai patērētājiem sniegtajai informācijai, kā arī svaigu dārzeņu, augļu un ogu kvalitātei un uzglabāšanas apstākļiem.

No veiktajām pārbaudēm 15% gadījumu konstatēts, ka patērētājiem netiek sniegta informācija par preču izcelsmi vai arī tā ir maldinoša, 10% gadījumu konstatēts, ka patērētājiem norādītā izcelsmes valsts atšķiras no pavaddokumentos norādītās, bet 8% gadījumu izcelsmes valsts nebija norādīta preču pavaddokumentos.

15% gadījumu konstatēta nekvalitatīvu – bojātu un šķirai neatbilstošu augļu un dārzeņu tirdzniecība. 4% gadījumu fasētiem augļiem un dārzeņiem konstatēts neatbilstošs marķējums, bet 3% gadījumu konstatēti higiēnas prasību pārkāpumi.

Visbiežāk pārkāpumi saistībā ar izcelsmes valsts norādīšanu konstatēti pārtikas veikalos, retāk – tirgos un ielu tirdzniecības vietās.

Par konstatētajiem pārkāpumiem vienā gadījumā noformēts akts par pārtikas produktu izplatīšanas apturēšanu (10 kilogrami loku), 19 gadījumos noformēti akti par pārtikas produktu izņemšanu no apgrozības (300 kg bojātu augļu un dārzeņu). Deviņos gadījumos par konstatētajiem pārkāpumiem uzņēmumiem piemēroti naudas sodi.

PVD turpinās svaigu augļu, dārzeņu un ogu tirdzniecības pastiprinātu uzraudzību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti