Panorāma

Jēkabpils novadā Āfrikas cūku mēra uzliesmojums

Panorāma

Panorāma

Jaunzeme uz otru termiņu VID ģenerāldirektores amatā nepaliks

Jaunzeme 12. februārī atstās VID vadītājas amatu

Valdība otrdien, 8. augustā, atbalstījusi lēmumu nepagarināt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektores Ievas Jaunzemes dienesta termiņu un atbrīvot viņu no amata ar 2024. gada 12. februāri.

Jaunzeme 2019. gada februārī VID ģenerāldirektores amatā tika iecelta uz pieciem gadiem.

Šī gada 28. jūlijā Finanšu ministrijā saņemts Jaunzemes iesniegums, kurā viņa informēja, ka viņas amata pilnvaru termiņš beidzas 2024. gada 11. februārī. Jaunzeme norādījusi, ka ar šo datumu vēlas izbeigt valsts civildienesta attiecības šajā amatā.

Izvērtējot VID stratēģijas 2020.–2022. gadam stratēģisko rezultatīvo rādītāju izpildi, Finanšu ministrija (FM) konstatējusi, ka daļa rezultatīvo rādītāju netika sasniegti. Uz nepilnībām un nepieciešamiem uzlabojumiem VID darbībā ir norādījusi arī Valsts kontrole.

"Lai sasniegtu jaunajā VID attīstības stratēģijā noteiktos mērķus, VID ģenerāldirektoram jāspēj nodefinēt un sasniegt ambiciozus mērķus ne tikai sev kā vadītājam, bet arī savai komandai, īpaši ņemot vērā redzējumu par VID iespējamo reorganizāciju," norādījusi FM.

Vienlaikus secināts, ka sabiedrības uzticēšanās VID ir samazinājusies no 51,2% 2018. gadā līdz 41,7% 2022. gadā, kamēr plānotais līmenis bija 60%.

 Arī klientu apmierinātības līmenis ar VID darbinieku apkalpošanas kvalitāti par VID iedzīvotājiem sniegtiem pakalpojumiem ir samazinājies.

Lai arī kompetenču vērtējumā Jaunzemes stratēģiskais redzējums vērtēts kā "teicams", vienlaicīgi norādīts, ka ambiciozākos mērķus Jaunzemei nav izdevies sasniegt, kā arī nav izdevies pilnībā mainīt veco iestādes kultūru.

Tikmēr pati Jaunzeme, komentējot aizvadītos gadus VID ģenerāldirektores amatā, norādīja, ka

pēdējie pieci gadi VID bijuši reformu gadi, kas prasījuši daudz gan no viņas kā vadītājas, gan viņas komandas.

"Ļoti svarīgi, lai visam, kas iekustināts, paralēli noritētu Latvijas nodokļu politikas atjaunošana atbilstoši mūsdienu garam – lai kuģis pie cilvēkiem ne tikai gudrāk stūrētu, bet arī pati krava būtu viņiem atbilstošāka. Tāpēc ar lielām cerībām raugos uz Saeimas un Finanšu ministrijas uzsākto darbu šajā jautājumā. Vienkāršāka nodokļu administrēšana iespējama tikai tad, ja nodokļu likumi ir vienkārši un saprotami," pauda Jaunzeme.

Jaunzeme norādīja, ka turpmāko pusgadu koncentrēsies uz pabeidzamajiem darbiem.

KONTEKSTS:

Iepriekšējais finanšu ministrs Jānis Reirs ("Jaunā Vienotība") pērn pēc KNAB sāktās izmeklēšanas un vairākām kratīšanām, kuras bija saistītas ar aizdomām par VID amatpersonu saistību ar kukuļa izspiešanu, ierosināja disciplinārlietu pret VID ģenerāldirektori Ievu Jaunzemi un Nodokļu un muitas policijas vadītāju Kasparu Podiņu, kurš vēlāk iesniedza atlūgumu. Jaunzemi ministrs arī atstādināja no amata, bet pēc valdības maiņas nākamais ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība") Jaunzemei izteica aizrādījumu par novēlotu finanšu ministra doto uzdevumu izpildi, un viņa amatu saglabāja.

Valdības koalīcijā esošais "Apvienotais saraksts" uzskata, ka Jaunzemei "nav izpratnes, kā veicināt nodokļu nomaksu, vienlaikus palīdzot ekonomikai dzīvot", tāpēc tas aicina finanšu ministru nomainīt Jaunzemi VID vadībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti