Uģis Lībietis

Latvijas Radio Ziņu dienesta vadītājs

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Krievija apšauda Ukrainas elektroapgādes infrastruktūru; ANO konstatē aizvien jaunus spīdzināšanas g...
Krievija apšauda Ukrainas elektroapgādes infrastruktūru; ANO konstatē aizvien jaunus spīdzināšanas gadījumus (papildināts)
Krievijas spēki Ukrainā kārtējo reizi apšaudījuši elektroapgādes infrastruktūru. Šoreiz – galvaspilsētas Kijivas tuvumā. Vienlaikus Ukrainas ģenerālštābs paziņojis, ka kaujas laukā iebrucēji turpina ciest milzīgus zaudējumus. Savukārt Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ziņotāji norāda, ka pienāk arvien vairāk ziņojumu par Ukrainas karā novēroto spīdzināšanu, vienlaikus atzīstot, ka vainīgo saukšanai pie atbildības ir nopietni šķēršļi.
Lukašenko: Baltkrievija Ukrainas karā ne ar vienu nekaro un arī karot negatavojas
Lukašenko: Baltkrievija Ukrainas karā ne ar vienu nekaro un arī karot negatavojas
Baltkrievija Ukrainas karā ne ar vienu nekaro un arī karot negatavojas. Par to paziņojis Baltkrievijas pašpasludinātais prezidents Aleksandrs Lukašenko. Šāds paziņojums izskanējis laikā, kad Baltkrievijā ieradies pirmais vilciena ešelons ar Krievijas bruņoto spēku tehniku un karavīriem. Tikmēr uz laiku okupētajās Hersonas un Zaporižjas apgabalos vietējās varas iestādes gatavojas iespējamam Ukrainas pretuzbrukumam.
Lielbritānijas premjere atlaidusi finanšu ministru
Lielbritānijas premjere atlaidusi finanšu ministru
Lielbritānijas premjerministre Liza Trasa piektdien atlaidusi no amata finanšu ministru Kvazi Kvartengu. Viņš amatā bija pavadījis vien 38 dienas, kuru laikā asu kritiku izpelnījās viņa budžeta plāns.
Putins aicina Eiropu atkal pirkt Krievijas gāzi
Putins aicina Eiropu atkal pirkt Krievijas gāzi
Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien pavēstīja, ka Krievija esot gatava piegādāt Eiropai noslēgtajos līgumos paredzēto dabasgāzes apjomu, ja vien Eiropas Savienības valstis būs gatavas to ņemt pretī. Par to Putins paziņoja, uzrunājot Krievijas Enerģētikas nedēļas foruma dalībniekus.
Zelenskis: Mums ar Putinu vairs nav par ko runāt
(papildināts)
Zelenskis: Mums ar Putinu vairs nav par ko runāt (papildināts)
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien uzrunā "Lielā septiņnieka" (G7) valstu līderiem aicināja vēl vairāk izolēt Krieviju, lai pastiprinātu spiedienu uz Kremli un novērstu tādus uzbrukumus, kā pirmdien notikusī Ukrainas pilsētu apšaudīšana ar raķetēm.
Ungārijas premjers Orbāns apgalvo, ka Ukrainas konflikts esot risināms Krievijas un ASV sarunās
Ungārijas premjers Orbāns apgalvo, ka Ukrainas konflikts esot risināms Krievijas un ASV sarunās
Ukrainas kaimiņvalsts Ungārijas premjers Viktors Orbāns paziņojis, ka miera sarunas par Krievijas un Ukrainas kara izbeigšanu esot jārisina nevis starp Krieviju un Ukrainu, bet gan starp Krieviju un ASV. Turklāt viņš piebilda, ka šādās sarunās lielāko pienesumu varētu sniegt nevis tagadējais ASV prezidents Džo Baidens, bet gan viņa priekštecis Donalds Tramps.
Britu tiesa sāk skatīt prasību par otro Skotijas neatkarības referendumu
Britu tiesa sāk skatīt prasību par otro Skotijas neatkarības referendumu
Apvienotās karalistes Augstākā tiesa otrdien, 11. oktobrī, sāks izskatīt jautājumu par vēl viena Skotijas neatkarības referenduma sarīkošanu nākamā gada oktobrī. Skotijas vadība vēlas sarīkot šādu balsojumu, nesaņemot britu parlamenta atbalstu. Lai arī eksperti prognozē, ka tiesas spriedums nebūs skotiem labvēlīgs, Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžena paziņojusi, ka no lēmuma sarīkot balsojumu neatteiksies.
«Ja Ķīna gribēs kaut ko paņemt, viņiem nevajadzēs ieganstu» – saruna ar Taipejas misijas Latvijā vad...
«Ja Ķīna gribēs kaut ko paņemt, viņiem nevajadzēs ieganstu» – saruna ar Taipejas misijas Latvijā vadītāju
Pirmdien savas dibināšanas 111. gadskārtu atzīmē Ķīnas Republika Taivāna, kas plašāk pazīstama vienkārši kā Taivāna. Sākoties karam Ukrainā, izskanēja bažas, ka Ķīna varētu izmantot pasaules uzmanības novēršanos kā ieganstu, lai pastiprinātu spiedienu uz Taivānu. Netika izslēgts arī militāras pakļaušanas scenārijs, uz ko ASV solīja atbildēt ar reālu iesaistīšanos un Taivānas aizstāvēšanu. Par Latvijas un Taivānas attiecībām, par karu Ukrainas austrumos un paralēlēm ar Eiropas reģionu neatkarības centieniem, kā arī drošību Āzijas reģionā kopumā, Latvijas Radio ārzemju ziņu korespondents Uģis Lībietis sarunājās ar Taipejas misijas Latvijā vadītāju Endrjū Lī.
ANO Cilvēktiesību padome pirmo reizi ieceļ ziņotāju par situāciju Krievijā
ANO Cilvēktiesību padome pirmo reizi ieceļ ziņotāju par situāciju Krievijā
Vien dažas stundas pēc tam, ka šī gada Nobela miera prēmija tika piešķirta baltkrievu, krievu un ukraiņu cilvēktiesību aktīvistiem, ANO Cilvēktiesību padome ir vienojusies uz gadu uzraudzīt cilvēktiesību situāciju Krievijā. Rezolūcijas tekstu bija iesniegušas visas Eiropas Savienības dalībvalstis, izņemot Ungāriju. Šī ir pirmā reize vēsturē, kad komiteja ir izlēmusi īpaši pievērsties notiekošajam Krievijā.
Cihanouskas veidotā Baltkrievijas trimdas valdība paziņojusi par prioritāšu plānu «Uzvara» 
Cihanouskas veidotā Baltkrievijas trimdas valdība paziņojusi par prioritāšu plānu «Uzvara» 
Šonedēļ Polijas galvaspilsētā Varšavā uz pirmo klātienes tikšanos pulcējās Baltkrievijas Apvienotais pārejas kabinets. Svjatlanas Cihanouskas vadītā komanda paziņojusi par pretošanās plāna "Uzvara" izstrādes beigām un ieviešanas uzsākšanu. Par vienu no galvenajām prioritātēm tiek izvirzīta Baltkrievijas valstiskuma nosargāšana Krievijas agresijas priekšā, kā arī sadarbības stiprināšana ar Ukrainu un kabineta starptautiskās atpazīstamības veicināšana.
OPEC+ gatavojas samazināt naftas ieguvi; naftas cenas varētu kāpt
OPEC+ gatavojas samazināt naftas ieguvi; naftas cenas varētu kāpt
Pasaulē lielākās naftas ieguvējas valstis gatavojas lemt par naftas ieguves apjomu samazināšanu. Tiek prognozēts, ka, reaģējot uz globālās ekonomikas lejupslīdi, tiks pieņemts lēmums naftas ieguvi samazināt par miljonu barelu dienā. Pēc ekspertu domām, šāds solis, visticamāk, novedīs pie kārtējās naftas cenas celšanās.
Politisko satricinājumu skartā valsts: ko mēs zinām par Libānu?
Politisko satricinājumu skartā valsts: ko mēs zinām par Libānu?
Libānas Republika jeb Libāna atrodas Tuvajos Austrumos, blakus Izraēlai un Sīrijai. Tā ir valsts, kurā ir raiba reliģiskā un politiskā dzīve, kā arī 18 oficiālās brīvdienas – viens no augstākajiem brīvdienu skaitiem pasaulē. Tāpat valstī skaudri zina, ko nozīmē politiskās krīzes un nesaskaņas. Ceļojumā uz Libānu veda Latvijas Radio raidījums "Diplomātiskās pusdienas".
Polija sper nākamo soli reparāciju pieprasīšanai no Vācijas
Polija sper nākamo soli reparāciju pieprasīšanai no Vācijas
Polija ir iesniegusi Vācijai diplomātisku notu, pieprasot izmaksāt kompensāciju par Otrajā pasaules karā pastrādātajiem noziegumiem Polijas teritorijā. Vācija iepriekš ir izteikusies, ka šo jautājumu uzskata par atrisinātu. Tikmēr eksperti norāda, ka Polijas valdošajai partijai šādas prasības atjaunošana ir svarīga priekšvēlēšanu laikā. Sagaidāms, ka par šo jautājumu Varšavā diskutēs Polijas un Vācijas ārlietu ministri.
Bulgārija un Grieķija atklāj gāzes starpsavienojumu
Bulgārija un Grieķija atklāj gāzes starpsavienojumu
Grieķija un Bulgārija sestdien, 1. oktobrī, svinīgi atklās gāzesvadu, kas savienos abu valstu gāzes piegādes tīklus. Šis gāzesvads stiepsies no Grieķijas pilsētas Komotini uz Stara Zagoru Bulgārijā. Abu valstu energokompānijas ir paziņojušas, ka pašreizējos sarežģītajos apstākļos jaunais starpsavienojums palīdzēs dažādot gāzes piegādes avotus, kā arī palielināt konkurenci tirgū.
Valsts, kur nesvin neatkarības dienu: ko mēs zinām par Nepālu?
Valsts, kur nesvin neatkarības dienu: ko mēs zinām par Nepālu?
Nepāla ir iecienītākais galamērķis alpīnistiem un piedzīvojumu meklētājiem, jo te atrodas pasaules augstākā virsotne – Everests, tomēr arī bez kalniem Nepālai ir daudz lepnumu. Tā ir arī prinča Sidhārtas Gautamu jeb Budas dzimtā pilsēta. Ciemos uz Nepālu aizved Latvijas Radio raidījums "Diplomātiskās pusdienas".
«Krievija vēlas pavilkt lielu Ukrainas gabalu zem sava karoga». Saruna ar ukraiņu politologu Jevhenu...
«Krievija vēlas pavilkt lielu Ukrainas gabalu zem sava karoga». Saruna ar ukraiņu politologu Jevhenu Mahdu
Pagājušajā nedēļas nogalē pašpasludinātajās Doneckas un Luhanskas tautas republikās, kā arī Krievijas uz laiku okupētajos Hersonas un Zaporižjas apgabalu rajonos notikušie tā dēvētie referendumi par pievienošanos Krievijas Federācijai bija "feikorendumi", kam nav nekā kopīga ne ar likumiem, ne ar tautu tiesībām uz pašnoteikšanos, intervijā Latvijas Radio sacīja ukraiņu politologs, pasaules politikas institūta direktors Jevhens Mahda. Viņaprāt,  tas nozīmē, ka Krievija vēlas pavilkt lielu Ukrainas gabalu zem sava karoga un parādīt to saviem pilsoņiem.
Ukraina un starptautiskā sabiedrība noraida Krievijas sarīkoto viltus referendumu rezultātus
Ukraina un starptautiskā sabiedrība noraida Krievijas sarīkoto viltus referendumu rezultātus
Ar gandrīz simtprocentīgu atbalstu dalībai Krievijas Federācijā noslēgušies tā dēvētie referendumi Ukrainas austrumos uz laiku okupētajās un Krievijas faktiski kontrolētajās teritorijās. Starptautiskā sabiedrība šos balsojumus uzskata par rupju starptautisko tiesību pārkāpumu, solot pastiprināt pret Maskavu ieviestās sankcijas. Krievija par Ukrainas apgabalu aneksiju varētu paziņot jau šonedēļ.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd