Uģis Lībietis

Latvijas Radio Ziņu dienesta vadītājs

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Krievija apšaudījusi Harkivu, Zaporižju un Krivijrihu
Krievija apšaudījusi Harkivu, Zaporižju un Krivijrihu
Lai arī ne tik aktīvi kā nedēļas sākumā, arī trešdienas vakarā un naktī uz ceturtdienu Krievijas iebrucēji turpinājuši apšaudīt Ukrainas pilsētas. Šoreiz uzbrukumiem pakļauta Harkiva, Zaporižja un Krivijriha.
Itālijas jaunā premjerministre tiksies ar ES līderiem
Itālijas jaunā premjerministre tiksies ar ES līderiem
Itālijas jaunā premjerministre Džordžija Meloni ceturtdien, 3. novembrī, ieradīsies Briselē, lai pirmo reizi pēc stāšanās amatā klātienē tiktos ar Eiropas Savienības (ES) institūciju līderiem. Viņai iecerētas sarunas gan ar Eiropas Komisijas prezidenti Urzulu fon der Leienu, gan Eiropadomes prezidentu Šarlu Mišelu.
Krievija ar raķetēm apšauda Ukrainas pilsētas
(papildināts)
Krievija ar raķetēm apšauda Ukrainas pilsētas (papildināts)
Krievijas spēki pirmdien uz Ukrainu izšāvuši vairāk nekā 50 raķetes. Daudzas no tām notriektas, bet vairākas trāpījušas kritiskās infrastruktūras objektiem. Arī galvaspilsētā Kijivā būtiski traucēta gan elektrības, gan ūdens piegāde.
«Ja nebūtu Lukašenko, kara Ukrainā nebūtu» – saruna ar Baltkrievijas trimdas kabineta ārlietu pārstā...
«Ja nebūtu Lukašenko, kara Ukrainā nebūtu» – saruna ar Baltkrievijas trimdas kabineta ārlietu pārstāvi Valēriju Kavaļeuski
Ja nebūtu Baltkrievijas līdera Aleksandra Lukašenko, tad Krievijas sāktais karš Ukrainā, kas turpinās jau astoņus mēnešus, nebūtu vispār. Tā uzskata Baltkrievijas trimdas kabineta ārlietu pārstāvis Valērijs Kavaļeuskis. Karam Ukrainā turpinoties, arvien aktīvāk palīdzību Krievijas spēkiem sniedz arī Baltkrievija un tās vadonis Lukašenko. Tikmēr ārpus pašas Baltkrievijas savu cīņu par demokrātiskām pārmaiņām Baltkrievijā turpina arī šovasar izveidotais Svjatlanas Cihanouskas apvienotais pārejas kabinets. Viens no sarežģītākajiem tā uzdevumiem ir attiecību veidošana ar oficiālo Kijivu, kas līdz šim ar baltkrievu opozicionāriem sadarboties ir atteikusies. 
Itālijas jaunā premjere Meloni arī sola risināt ekonomikas problēmas un nepieļaut valsts kontroli no...
Itālijas jaunā premjere Meloni arī sola risināt ekonomikas problēmas un nepieļaut valsts kontroli no ārpuses
Itālija ir rietumnieciski un eiropeiski noskaņota valsts, un tā nepakļausies Krievijas diktētajai enerģētikas šantāžai. Par to otrdien pirms uzticības balsojuma parlamenta apakšpalātā paziņoja jaunā Itālijas premjerministre Džordžia Meloni. Uzrunājot deputātus, viņa solījusi pēc iespējas ātrāk ķerties pie akūto ekonomikas problēmu risināšanas, vienlaikus solot nepieļaut, ka kāds no ārpuses kontrolē Itālijas valdību, valsti un tautu. 
Ukrainas rekonstrukcijai veltītā konferencē Vācijā runās arī par finansiālo palīdzību
Ukrainas rekonstrukcijai veltītā konferencē Vācijā runās arī par finansiālo palīdzību
Vācijas galvaspilsētā Berlīnē notiks ekspertu konference par Ukrainas atkopšanos, rekonstrukciju un modernizāciju. Sagaidāms, ka sanāksmi atklās Vācijas kanclers Olafs Šolcs un Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena, attālināti piedaloties arī Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim. Sanāksmes organizatori šo tikšanos gan aicina nesaukt par donoru konferenci, taču jautājums par finansiālo palīdzību, tostarp no Eiropas Savienības puses, joprojām ir ļoti aktuāls.
Aprit 60 gadi kopš Kubas raķešu krīzes
Aprit 60 gadi kopš Kubas raķešu krīzes
Sestdien, 22. oktobrī, aprit 60 gadi, kopš ASV prezidents Džons Ficdžeralds Kenedijs paziņoja, ka ASV spiegu lidmašīnas Kubā ir atklājušas padomju raķešu palaišanas vietas.
Zelenskis: Krievijas armija mīnējusi Kahovkas HES Ukrainā
(papildināts)
Zelenskis: Krievijas armija mīnējusi Kahovkas HES Ukrainā (papildināts)
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis brīdina, ka Krievijas spēki, atkāpjoties uz Dņepras kreiso krastu, varētu uzspridzināt Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) dambi. Zelenskis šādu iespējamo terora aktu aicina pielīdzināt masu iznīcināšanas ieroču pielietošanai.
EDSO sūta misiju uz Armēniju; Krievija iebilst
EDSO sūta misiju uz Armēniju; Krievija iebilst
Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) misija piektdien ieradīsies Armēnijā, lai turpmākās nedēļas laikā izvērtētu drošības situāciju pierobežā ar Azerbaidžānu. Krievija pret to iebilst.
Ukrainā pēc Krievijas triecieniem nākas taupīt elektroenerģiju
Ukrainā pēc Krievijas triecieniem nākas taupīt elektroenerģiju
Ceturtdien visā Ukrainā vērojami elektroapgādes traucējumi, varas iestādēm cenšoties taupīt energoresursus pēc postošajiem Krievijas spēku uzbrukumiem. Kā spriež Ukrainas eksperti, krievu militāristi uzbrukumos varētu būt konsultējušies ar enerģētikas speciālistiem Krievijā. Rietumvalstis tikmēr ir solījušas sniegt Ukrainai atbalstu infrastruktūras atjaunošanā.
Trampam jāsniedz liecības lietā par izvarošanu
Trampam jāsniedz liecības lietā par izvarošanu
Bijušajam ASV prezidentam Donaldam Trampam trešdien būs jāsniedz liecības lietā par neslavas celšanu. Lietu ierosinājusi publiciste Džīna Kerola, kura apgalvo, ka Tramps viņu 90. gadu vidū ir izvarojis. Bijušais ASV prezidents savu vainu noliedz, kritizējot arī pašreizējo ASV tieslietu sistēmu.
Ukrainā rīts atkal sācies ar Krievijas spēku uzlidojumiem un sprādzieniem
Ukrainā rīts atkal sācies ar Krievijas spēku uzlidojumiem un sprādzieniem
Nu jau par skumju tradīciju var uzskatīt to, ka gandrīz katrs rīts vairākos Ukrainas reģionos sākas ar gaisa trauksmi. Arī šorīt jau saņemtas ziņas par pirmajiem uzlidojumiem un sprādzieniem Krivijrihā, Zaporižjā un Mikolajivas apgabalā. Par cietušajiem un nodarītajiem bojājumiem informācija vēl tiek apkopota.
Krievijas pilsētā kara lidmašīna nokritusi pie daudzdzīvokļu nama
(papildināts)
Krievijas pilsētā kara lidmašīna nokritusi pie daudzdzīvokļu nama (papildināts)
Krievijas pilsētā Jeiskā pirmdien vakarā pie daudzdzīvokļu nama nokritusi kara lidmašīna "Su–34". Aviokatastrofas rezultātā eksplodēja kara lidmašīnā esošie lādiņi, izraisot lielu ugunsgrēku, kas pārmetās uz daudzstāvu namu. Tur bojā gājušo skaits ir sasniedzis 13 cilvēkus, tostarp ir trīs bērni. Vēl 19 cilvēki guvuši ievainojumus. Vietējie eksperti uzsver, ka lidmašīna nav notriekta, bet notikusi degvielas aizdegšanās.
Degvielas krīzes dēļ Francijā – vispārējais streiks
Degvielas krīzes dēļ Francijā – vispārējais streiks
Turpinoties degvielas krīzei Francijā, vairākas kreisi noskaņotās arodbiedrības otrdien, 18. oktobrī, valstī izsludinājušas vispārējo streiku. Dažādu naftas pārstrādes rūpnīcu pārstāvji pieprasa algu palielinājumu, kā arī iebilst pret valdības lēmumu piespiest protestētājus atgriezties darbā. 
Izdevums: Irāna varētu nodot Krievijai ballistiskās raķetes un bezpilota lidaparātus
Izdevums: Irāna varētu nodot Krievijai ballistiskās raķetes un bezpilota lidaparātus
Irāna varētu nodot Krievijai ballistiskās raķetes un bezpilota lidaparātus karadarbības veikšanai Ukrainā. Par to ziņo izdevums "The Washington Post", taču Irānas puse šādu informāciju noliedz. Vienlaikus Ukrainas izlūkošanas pārvalde izsludinājusi iespaidīgu atlīdzību par bijušā Doneckas tautas republikas tā sauktā aizsardzības ministra un kaujinieku komandiera Igora Girkina sagūstīšanu.
Evinas cietuma ugunsgrēkā Irānā gājuši bojā vismaz četri ieslodzītie
Evinas cietuma ugunsgrēkā Irānā gājuši bojā vismaz četri ieslodzītie
Vismaz četri cilvēki gājuši bojā un vairāk nekā 60 guvuši ievainojumus Evinas cietumā Irānas galvaspilsētā Teherānā. Sākotnēji izskanējušas bažas, ka ugunsgrēks varētu būt saistīts ar plašajiem protestiem, kuros Irānā pēdējo nedēļu laikā piedalījušies simtiem tūkstoši cilvēku. Varas iestādes gan šādu saistību noliedz. 
Sji Dziņpiņs partijas kongresā izceļ veiksmīgo cīņu ar Covid-19 un separātistiem Taivānā un Honkongā
Sji Dziņpiņs partijas kongresā izceļ veiksmīgo cīņu ar Covid-19 un separātistiem Taivānā un Honkongā
Ķīnā sācies valdošās Komunistiskās partijas (ĶKP) 20. kongress. Tā sākumā prezidents Sji Dziņpiņs izcēlis veiksmīgo politiku, cīnoties ar Covid-19, kā arī apspiežot separātiskos centienus Taivānā un arī Honkongā. Ir sagaidāms, ka nedēļu ilgā kongresa laikā Sji tiks pārvēlēts partijas ģenerālsekretāra amatā, kļūstot vien par otro līderi aiz Mao Dzeduna, kurš šajā amatā pārvēlēts uz trešo pilnvaru termiņu. 
Sākas Ķīnas Komunistiskās partijas kongress
Sākas Ķīnas Komunistiskās partijas kongress
Ķīnas galvaspilsētā Pekinā šodien sākas 20. Ķīnas Komunistiskās partijas kongress. Tas ir partijas lielākais pasākums piecgades laikā, kurā tiek ievēlēta partijas jaunā vadība, kā arī noteiktas darbības turpmākās prioritātes. Sagaidāms, ka pašreizējais Ķīnas prezidents Si Dziņpiņs tiks apstiprināts partijas ģenerālsekretāra amatā uz trešo piecu gadu pilnvaru termiņu.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd