Uģis Lībietis

Latvijas Radio Ziņu dienesta vadītājs

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Džonsonu izjautās par ballītēm kovida pandēmijas stingrās karantīnas laikā
Džonsonu izjautās par ballītēm kovida pandēmijas stingrās karantīnas laikā
Lielbritānijas premjerministram Borisam Džonsonam trešdien paredzēta smaga atbilžu sniegšana parlamentā. Sagaidāms, ka Džonsona kritiķi īpašu uzmanību pievērsīs pēdējās dienās atklātībā nonākušajiem jaunajiem pierādījumiem par premjera un viņa biroja darbinieku ballītēm kovida pandēmijas stingrās karantīnas laikā. Šajās dienās paredzēts publicēt arī Sjū Grejas veiktās izmeklēšanas ziņojumu.
Uģis Lībietis: Karš bez redzamām beigām
Uģis Lībietis: Karš bez redzamām beigām
Aprit 90 dienas, kopš Krievijas bruņotie spēki uzsāka iebrukumu Ukrainā. Oficiālais Maskavas iebrukuma iemesls bija palīdzības sniegšana uz laiku okupētajiem Ukrainas austrumu reģioniem un Ukrainas denacifikācija, kaut arī šādiem mērķiem nav reāla pamatojuma. Šo dažu mēnešu laikā ir saņemtas ziņas par šausminošiem kara noziegumiem, milzīgiem postījumiem, aizstāvju panākumiem un iebrucēju sakāvēm. Taču tā vien liekas, ka uz karadarbības drīzu izbeigšanu cerēt nav pamata.
Sāksies Kremļa opozicionāra Navaļnija apelācijas tiesas prāva
Sāksies Kremļa opozicionāra Navaļnija apelācijas tiesas prāva
Otrdien, 24. maijā, sāksies Kremļa opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija apelācijas tiesas prāva. Viņš pārsūdz piespriesto deviņu gadu cietumsodu par "krāpšanos un necieņas izrādīšanu pret tiesu." Navaļnijs savu vainu nav atzinis un šīs apsūdzības uzskata par politiskām. 
Itālija izstrādājusi plānu Krievijas iebrukuma Ukrainā izbeigšanai
Itālija izstrādājusi plānu Krievijas iebrukuma Ukrainā izbeigšanai
Itālija ir izstrādājusi piedāvājumu, kā izbeigt Krievijas uzsākto iebrukumu Ukrainā. Šis plāns paredz gan jaunas sarunas starp Ukrainu un Krieviju, gan diskusijas par Ukrainas nākotnes statusu, gan visai pretrunīgi vērtējamus piedāvājumus par piekāpšanos teritoriālajos jautājumos. Tikmēr rūpnīcas "Azovstaļ" aizsargi pirmo reizi atklāti pastāstījuši par to, kādas bijušas evakuācijas prasības, bet viņu ģimenes Turcijā lūdz prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana atbalstu. 
Baidens dosies pirmajā vizītē uz Āzijas valstīm
Baidens dosies pirmajā vizītē uz Āzijas valstīm
ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien dosies savā pirmajā ceļojumā pa Āzijas valstīm, apmeklējot Dienvidkoreju un Japānu. Vizītes laikā paredzēts runāt par dziļāku sadarbību tehnoloģiju jomā, diskutēt par spiediena mazināšanu uz piegāžu ķēdēm, kā arī apspriest Dienvidkorejas un Japānas plānus modernizēt savas militārās aizsardzības un uzbrukuma spējas. 
Turcija bloķē sarunas par Zviedrijas un Somijas pievienošanos NATO
Turcija bloķē sarunas par Zviedrijas un Somijas pievienošanos NATO
Turcija bloķējusi sākotnējo sarunu uzsākšanu par Somijas un Zviedrijas pievienošanos NATO. Šāds lēmums tiek skaidrots ar abu valstu iecietīgo attieksmi pret kurdu kaujiniekiem. Kā ziņo Rietumu mediji, Turcija vēlas no sabiedroto puses piekāpšanos vairākos nozīmīgos jautājumos.
Putins pulcē uz tikšanos savus sabiedrotos
Putins pulcē uz tikšanos savus sabiedrotos
Krievijas galvaspilsētā Maskavā pirmdien, 16. maijā, notiks Kolektīvās drošības līguma organizācijas līderu samits. Šī organizācija tiek uzskatīta par Krievijas vadītu alternatīvu NATO. Laikā, kad turpinās Krievijas uzsāktais karš Ukrainā, samitā valstu vadītāji paredzējuši apspriest drošības situāciju un izaicinājumus gan reģionā, gan pasaulē.
Somija lūgs to uzņemt NATO; alianse apsvērs drošības garantijas līdz dalības apstiprināšanai
(papild...
Somija lūgs to uzņemt NATO; alianse apsvērs drošības garantijas līdz dalības apstiprināšanai (papildināts)
Somija vēlas kļūt par NATO dalībvalsti un lūgs to uzņemt NATO. Par to paziņojis Somijas prezidents Sauli Nīniste un premjerministre Sanna Marina, paužot pārliecību, ka ratifikācijas process pārējās alianses dalībvalstīs notiks bez kavēšanās. NATO vadība jau solījusi, ka līdz dalības apstiprināšanai ir gatava sniegt Somijai un Zviedrijai drošības garantijas. Tikmēr pēdējo dienu laikā bažas par alianses dalībvalstu vienotību ir izraisījuši Turcijas prezidenta izteikumi.
Ukrainas bruņotie spēki brīdina par Krievijas spēku pārgrupēšanos
Ukrainas bruņotie spēki brīdina par Krievijas spēku pārgrupēšanos
Ukrainas uzvara Eirovīzijas dziesmu konkursā ir pievērsusi vēl lielāku Eiropas uzmanību karam Ukrainā, kas turpinās jau vairāk nekā 80 dienu. Lai arī rietumvalstu izlūkdienesti uzskata, ka Krievijas iebrukumu intensitāte ir pierimusi un atpaliek no sākotnējā grafika, Ukrainas bruņotie spēki brīdina, ka Krievijas spēku vienības pārgrupējas, papildinās un gatavojas jauniem uzbrukumiem valsts austrumu daļā.
Krievijā plosās plaši ugunsgrēki; daudzi dzēšanai vajadzīgie resursi pārvirzīti uz Ukrainu
Krievijā plosās plaši ugunsgrēki; daudzi dzēšanai vajadzīgie resursi pārvirzīti uz Ukrainu
Laikā, kad visa uzmanība ir pievērsta karadarbībai Ukrainā un piekļuve dažādiem Krievijas interneta resursiem ir ierobežota, gandrīz nepamanīta ir palikusi informācija par plašiem ugunsgrēkiem daudzos Krievijas reģionos. Ir nopostītas plašas lauksaimniecības zemes un mežu platības, pilnībā nodeguši vairāki ciemati un bojā gājuši desmitiem cilvēku. Eksperti norāda, ka, visticamāk, patiesos ugunsnelaimes apmērus neviens īsti nezina, jo tie vienkārši netiek uzskaitīti. No otras puses tiek norādīts, ka daudzi Ārkārtas situāciju lietu ministrijas darbinieki un tehnika pašlaik ir pārvirzīti uz Ukrainu.
Vārda brīvība Eiropas Savienībā nav bezgalīga. Intervija ar EK prezidentes vietnieci Veru Jourovu
Vārda brīvība Eiropas Savienībā nav bezgalīga. Intervija ar EK prezidentes vietnieci Veru Jourovu
Eiropas Savienības informatīvās telpas un žurnālistu aizsardzība, cīņa par tiesiskuma ievērošanu un Eiropas vērtību aizstāvēšana, kā arī palīdzības sniegšana Ukrainai kara laikā. Šie ir tikai daži no jautājumiem, kurus, ierodoties Latvijā, ar Latvijas atbildīgajām amatpersonām un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem apsprieda Eiropas Komisijas priekšsēdētājas vietniece par vērtībām un pārredzamību atbildīgā Vera Jourova. Latvijas Radio sarunājās ar Jourovu par izaicinājumiem preses brīvībai kara apstākļos.
Lielbritānija un Zviedrija paraksta drošības vienošanos
Lielbritānija un Zviedrija paraksta drošības vienošanos
Apvienotā Karaliste un Zviedrija paziņojušas par divpusēju aizsardzības vienošanos potenciāla uzbrukuma gadījumā. Šādu vienošanos Lielbritānija plāno noslēgt arī ar Somiju, kura tāpat kā Zviedrija drīzumā gatavojas paziņot par vēlmi pievienoties NATO.
Moldovas ārpolitikas eksperte: Karš Ukrainā aktualizējis Piedņestrā dzīvojošo vēlmi tuvināties Moldo...
Moldovas ārpolitikas eksperte: Karš Ukrainā aktualizējis Piedņestrā dzīvojošo vēlmi tuvināties Moldovai
Karš Ukrainā ir aktualizējis jautājumu par drošību arī kaimiņos esošajā, neitrālajā Moldovā un separātiskajā Piedņestras reģionā. Nereti Moldova un Piedņestra tiek minētas kā iespējamie nākamie Krievijas agresijas mērķi. Taču, kā uzskata Moldovas Ārpolitikas asociācijas valdes locekle Viktorija Roša, pašreizējā situācija ir aktualizējusi ne tikai eirointegrācijas centienus, bet arī Piedņestras iedzīvotāju vēlmi atkal tuvināties Moldovai.
Latvijā iznāk Krievijas brīvo žurnālistu veidotā avīze «Novaja Gazeta Eiropa»
Latvijā iznāk Krievijas brīvo žurnālistu veidotā avīze «Novaja Gazeta Eiropa»
Piektdien, 6. maijā, visās Latvijas preses tirdzniecības vietās nonāk avīze "Novaja Gazeta Eiropa". Tas ir piespiedu emigrācijā esošo Krievijas brīvo žurnālistu veidots izdevums, viņu neatkarīgs skatījums uz notikumiem karā Ukrainā un procesiem Krievijā. Laikraksts nāk klajā sadarbībā ar izdevniecību "Rīgas Viļņi".
Eiropā ierodas ASV pirmā lēdija
Eiropā ierodas ASV pirmā lēdija
Amerikas Savienoto valstu (ASV) pirmā lēdija Džila Baidena piektdien, 6. maijā, ieradīsies Rumānijā. Viņa vizītes laikā līdz 9. maijam apmeklēs Rumāniju un Slovākiju, lai tiktos ar ASV dienesta darbiniekiem, vēstniecības darbiniekiem, Ukrainas bērniem un viņu vecākiem, kas pametuši Ukrainu kara dēļ.
Atklāts Polijas un Lietuvas gāzes starpsavienojums
(papildināts)
Atklāts Polijas un Lietuvas gāzes starpsavienojums (papildināts)
No maija sākuma arī dabasgāzes pārvades jomā Baltija ir savienota ar pārējo Eiropas Savienību (ES). Ceturtdien, 5. maijā, ar svinīgu ceremoniju Lietuvā tika atklāts dabasgāzes starpsavienojums starp Poliju un Lietuvu. Tas nozīmē krietni lielākas tehniskās iespējas gāzes piegāžu dažādošanā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd