Eirovīzijā triumfē Ukrainas pārstāvji «Kalush Orchestra»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eirovīzijas finālā 14. maijā uzvarēja Ukrainas pārstāvji "Kalush Orchestra" ar dziesmu "Стефанія". Visvairāk žūrijas punktu saņēma Apvienotās Karalistes pārstāvis. Latvijas žūrija un skatītāji visaugstāk novērtēja Ukrainas pārstāvjus.

Latvijas žūrija ar 12 punktiem novērtēja Ukrainas pārstāvjus, 10 punktus piešķīra Zviedrijai, 8 – Apvienotajai Karalistei.

Eirovīzijas rezultātu tabula
Eirovīzijas rezultātu tabula

Pēc rezultātu paziņošanas preses konferencē grupas dalībnieki pateicās visiem, kas konkursā balsoja par Ukrainu. "Šobrīd jebkura uzvara Ukrainai ir ļoti nozīmīga. Pēdējā laikā bijuši uzbrukumi arī mūsu kultūrai un mēs esam šeit, lai pierādītu, ka Ukrainas kultūra, Ukrainas mūzika ir dzīva un mums tajā ir pašiem savs, ļoti īpašs rokraksts," sacīja grupas mūziķis Olehs Psjuks. "Pēc divām dienām atgriezīsimies Ukrainā. Ir grūti precīzi teikt, ko es darīšu, jo šī ir pirmā reize, kad esmu piedalījies Eirovīzijas dziesmu konkursā. Bet kā jebkurš ukrainis, esam gatavi cīnīties cik vien spēka un iet līdz galam."

Uzvara Ukrainai tika prognozēta vēl pirms konkursa saistībā ar Krievijas sākto karadarbību pret šo valsti. Dziesma "Стефанія" ir ukraiņu valodā, un tā ir veltīta grupas dalībnieka Oleha mammai Stefānijai. Tā sarakstīta vēl pirms kara, bet tagad dziesmas vārdi "Es vienmēr atradīšu ceļu uz mājām, pat, ja ceļi būs iznīcināti" ieguvuši pavisam jaunu, daudz dziļāku nozīmi.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apsveica uzvarētājus un sacīja: "Nākamgad Eirovīziju uzņems Ukraina! Trešo reizi tās vēsturē. Un es ticu – ne pēdējo. Darīsim visu, lai kādu dienu Eirovīzijas dalībniekus un viesus varētu uzņemt Mariupolē. Brīvā, mierīgā, pārbūvētā!" Zelenskis pauda pārliecību, ka arī Ukrainas uzvara cīņā ar ienaidnieku nav tālu.

Pēc uzvaras grupa publicējusi jaunu dziesmas videoklipu, kurā redzama kara plosītā Ukraina.

Mūziķi norāda, ka tas uzņemts Bučā, Irpiņā, Borodjankā, Hostomeļā – Ukrainas pilsētās netālu no Kijivas, kuras cietušas no krievu karaspēka okupācijas.

"Kaut arī dziesmā karš nav pieminēts, klausītāji sāka dziesmu saistīt ar māti Ukrainu. Kā arī sabiedrība sāka to saukt par kara himnu.

Ja "Stefania" nu ir kara himna, tad gribētos, lai tā kļūst par mūsu uzvaras himnu," sacīts jaunā videoklipa aprakstā.

"Videoklips veltīts drosmīgajai ukraiņu tautai, mātēm, kas aizsargā savus bērnus, un visiem tiem, kuri atdevuši savas dzīvības par mūsu brīvību," norāda "Kalush Orchestra".

Konkursa finālā sacentās 20 dziesmas, kas tika izraudzītas pirmajā un otrajā pusfinālā, kā arī "lielā piecinieka" valstis – Itālija, Spānija, Vācija, Francija un Lielbritānija, kuru priekšnesumus uz lielās Eirovīzijas skatuves skatītāji ieraudzīja pirmo reizi. Konkursa uzvarētājus noteica skatītāju balsojums un žūrijas vērtējums.

Pēc fināla atklāti arī abu pusfinālu rezultāti. Tapis zināms, ka Latvijas pārstāvji "Citi zēni", kas neiekļuva finālā, savā pusfinālā ierindojušies 14. vietā, iegūstot 55 punktus. 39 punkti iegūti žūrijas vērtējumā, tostarp 12 punktus Latvijai piešķīrusi Portugāles žūrija, savukārt Eirovīzijas skatītāji Latvijai piešķīruši 16 punktus.

Kā arī tikai pēc fināla tiek atklāts žūrijas sastāvs. Latvijas žūrijas pārstāvji bija Ģirts Lūsis, Kaspars Ansons, Laura Jēkabsone, Ikars Ruņģis un Anna Platpīre.

Fināla dalībnieki uzstāšanās secībā:

1. Čehija: "We Are Domi" – "Lights Off"

2. Rumānija: WRS – "Llámame"

3. Portugāle: Maro – "Saudade, saudade"

4. Somija: "The Rasmus" – "Jezebel"

5. Šveice: Marius Bear – "Boys Do Cry"

6. Francija: Alvan & Ahez – "Fulenn"

7. Norvēģija: "Subwoolfer" – "Give That Wolf A Banana"

8. Armēnija: Rosa Linn – "Snap"

9. Itālija: Mahmood & Blanco "Brividi"

10. Spānija: Chanel – "SloMo"

11. Nīderlande: S10 – "De Diepte"

12. Ukraina: "Kalush Orchestra" – "Стефанія"

13. Vācija: Malik Harris – "Rockstars"

14. Lietuva: Monika Liu – "Sentimentai"

15. Azerbaidžāna: Nadir Rustamli – "Fade to Black"

16. Beļģija: Jérémie Makiese – "Miss You" 

17. Grieķija: Amanda Georgiadi Tenfjord – "Die Together"

18. Islande: "Systur" – "Með hækkandi sól"

19. Moldova: "Zdob şi Zdub and Advahov Brothers" – "Trenulețul"

20. Zviedrija: Cornelia Jakobs – "Hold Me Closer"

21. Austrālija: Sheldon Riley – "Not The Same"

22. Apvienotā Karaliste: Sam Ryder – "Space Man"

23. Polija: Ochman – "River"

24. Serbija: Konstrakta – "In corpore sano"

25. Igaunija: Stefan – "Hope"

Latviju konkursā pārstāvēja grupa "Citi zēni" ar dziesmu "Eat Your Salad", taču neiekļuva Eirovīzijas finālā

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti