Uģis Lībietis

Latvijas Radio Ziņu dienesta vadītājs

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Okupētajā Krimā atkal sprādzieni – eksplozija munīcijas noliktavā
Okupētajā Krimā atkal sprādzieni – eksplozija munīcijas noliktavā
Ar ļoti spēcīgiem sprādzieniem otrdienas, 16. augusta, rīts sācies okupētās Krimas Džankojas rajonā, kur notikusi eksplozija munīcijas noliktavā Maiskoje ciematā. Tikmēr Krievija gatavo masveidīgus triecienus pa Ukrainas teritoriju no Baltkrievijas, brīdinājuši baltkrievu aktīvisti, kas seko Krievijas bruņojuma kustībai.
Humanitārā krīze un nepildīti solījumi – Afganistānā gads «Taliban» varā
(papildināts)
Humanitārā krīze un nepildīti solījumi – Afganistānā gads «Taliban» varā (papildināts)
Pirmdien, 15. augustā, aprit gads, kopš islāmistu grupējums "Taliban" sagrābis Kabulu un varu Afganistānā. Gadu pēc talibu nākšanas pie varas joprojām neviena pasaules valsts islāmistu grupējumu nav atzinusi par oficiālo Afganistānas valdību. Starptautiskā sabiedrība mudina "Taliban" izveidot valdību, kurā ir pārstāvji no dažādām sabiedrības grupām, un ievērot cilvēktiesības un sieviešu tiesības. Lai gan atsevišķas pozitīvas iezīmes pašreizējā režīma solījumos ir vērojamas, Rietumi, tostarp Eiropas Savienība, gaida vēl virkni izmaiņu valdības politikā, un to realizēšana tuvākajā nākotnē izskatās maz ticama.
Ko Aimana Al Zavāhirī likvidēšana nozīmē Afganistānas talibiem
Ko Aimana Al Zavāhirī likvidēšana nozīmē Afganistānas talibiem
Pagājusi nedēļa, kopš Amerikas Savienoto Valstu spēki rūpīgi plānotā triecienā nogalināja grupējuma "Al Qaeda" līderi Aimanu al Zavāhirī. Viņš bija atradis patvērumu Afganistānas galvaspilsētā Kabulā. Pēc šī uzbrukuma daudz jautājumu ir ne tikai par grupējuma "Al Qaeda" nākotni, bet arī par grupējumu "Taliban", kurš ar stingru roku turpina valdīt Afganistānā.
Krievijā pēc «Azov» atzīšanas par «teroristisku» tās kaujiniekiem var draudēt bargs cietumsods
Krievijā pēc «Azov» atzīšanas par «teroristisku» tās kaujiniekiem var draudēt bargs cietumsods
Krievijas Augstākā tiesa ir atzinusi Ukrainas pulku "Azov" par teroristu organizāciju. Šāds spriedums nozīmē, ka "Azov" kaujiniekiem var draudēt līdz pat 20 gadu cietumsods, bet komandieriem – pat mūža ieslodzījums. Šis spriedums stājies spēkā vien dažas dienas pēc tam, kad vismaz 50 "Azov" kaujinieki gāja bojā sprādzienā Olenivkas kolonijā uz laiku okupētajā Doneckas apgabala teritorijā.
Polijā gandrīz desmitkārtīgi samazinājies legālo abortu skaits
Polijā gandrīz desmitkārtīgi samazinājies legālo abortu skaits
Šovasar ASV augstākā tiesa atcēla gadu desmitiem spēkā esošo likumu, kas tiesības uz abortu noteica par konstitucionālām tiesībām. Šis lēmums ar jaunu sparu aktualizēja arī situāciju abortu jomā Polijā, kur pirms pusotra gada stājās spēkā vieni no bargākajiem abortu aizliegumiem Eiropas Savienībā. Abortu skaits Polijā ir strauji samazinājies, taču situāciju sarežģī arī lielais valstī ieceļojušo Ukrainas bēgļu skaits. Arī daudzas ukrainietes Polijā vēršas pēc palīdzības, vēloties veikt abortu, taču nākas saskarties ar grūtībām.
ASV prezidents aicina Krieviju un Ķīnu uz kodolsarunām
ASV prezidents aicina Krieviju un Ķīnu uz kodolsarunām
ASV prezidents Džo Baidens ir aicinājis Krieviju un Ķīnu iesaistīties sarunās par kodolieroču bruņojuma kontroli. Pēc ASV prezidenta vārdiem, visām trijām valstīm ir pienākums rūpēties par to, lai kodolieroču neizplatīšanas līgums darbotos, tādējādi vairojot drošību visā pasaulē.
«Mums jāgatavo Krievijas sabiedrība zaudējumam un Putina režīma kraham» – saruna ar ukraiņu žurnālis...
«Mums jāgatavo Krievijas sabiedrība zaudējumam un Putina režīma kraham» – saruna ar ukraiņu žurnālistu
Viens no Ukrainas mediju galvenajiem mērķiem ir stāstīt patiesību par karu Ukrainā, un šo patiesību nedrīkst uzskatīt par vietējo propagandu. Bet tie, kuri uzskata pretēji, ir uzskatāmi par Krievijas noziedzīgā režīma atbalstītājiem, lai kur arī viņi atrastos. Par to ir pārliecināts ukraiņu publicists un žurnālists Vitālijs Portņikovs. Viņš darbojas radiostacijā "Radio Svoboda" un televīzijas kanālā "Espreso TV", kas kopš kara sākuma raida no Ļvivas. 
Ukrainā pirmo reizi atzīmē Ukrainas valstiskuma dienu
(papildināts)
Ukrainā pirmo reizi atzīmē Ukrainas valstiskuma dienu (papildināts)
Ukrainā šodien pirmo reizi tiek atzīmēta Ukrainas valstiskuma diena. Valsts prezidents Volodimirs Zelenskis par godu šim notikumam paziņojis, ka šī ir iespēja atgādināt pārējai pasaulei, ka Ukraina ir patstāvīga un neatkarīga valsts, kas sevi aizstāvēs jebkura agresora priekšā.
Ukrainā naktī plašs ugunsgrēks Odesas ostā; raķešu triecieni Kijivas, Harkivas un Černihivas apgabal...
Ukrainā naktī plašs ugunsgrēks Odesas ostā; raķešu triecieni Kijivas, Harkivas un Černihivas apgabalā
Pagājušajā naktī saņemtas ziņas par plašu ugunsgrēku Odesas ostā, un Ukrainas amatpersonas jau to nosaukušas par kārtējo uzbrukumu tā dēvētajam graudu līgumam. Tāpat šorīt no Ukrainas saņemtas ziņas par vairākiem raķešu triecieniem. Šoreiz trāpīts infrastruktūras objektiem Kijivas apgabala Višgorodas rajonā, kārtējiem triecieniem pakļauta Harkiva, kā arī Černihivas apgabals.
Krievijas spēki naktī izdarījuši kārtējos triecienus pa Harkivu un Mikolajivu
Krievijas spēki naktī izdarījuši kārtējos triecienus pa Harkivu un Mikolajivu
Krievijas spēki pagājušajā naktī ir izdarījuši kārtējos triecienus pa Harkivu un Mikolajivu. Harkivā raķetes trāpījušas rūpniecības rajonā, taču par cietušajiem pašlaik ziņu nav. Daudz uzmanības ir pievērsts vakar vakarā dzirdētajiem sprādzieniem uz laiku okupētajā Hersonā, un tiek saņemtas ziņas, ka Ukrainas spēki varētu būt izdarījuši triecienu pa Antonivkas tiltu, taču par nodarītajiem bojājumiem pagaidām vēl precīzu ziņu nav.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd