Arī rožu audzētājiem jāpielāgojas karstām vasarām, šopavasar daudzviet rozes izsala

Šogad daudzviet izsala rozes, tāpēc cilvēki stādus atkal pērk no jauna. Interese par dārzu veidošanu Latvijā nerimst, turklāt dārzkopībai daudzi pievērsušies tieši pandēmijas laikā. Cilvēki labprāt izmanto vietējās stādu audzētavas, to novērojusi rožu audzētāja no Saldus novada Blīdenes pagasta Lilija Bleidele – labiekārtošanas speciāliste, kura ikdienā strādā Brocēnos, bet jau četrus gadus paralēli nodarbojas ar rožu stādu audzēšanu.

Arī rožu audzētājiem jāpielāgojas karstām vasarām, šopavasar daudzviet rozes izsala
00:00 / 03:59
Lejuplādēt

"Šobrīd notiek laistīšana, jādod padzerties, beidzot ir iestājies silts laiks, un tagad var dzirdīt uz nebēdu. Cerēsim, ka arī turpmāk būs silts laiks, ka nebūs tā, kā iepriekšējās naktis, tad - 3, pa dienu vēji un, tikko rozītes salietas, liekas – nu būs silts laiks, bet tad ir mīnusi, sāk dzeltēt lapas un ir kaut kādas problēmas," stāsta Lilija.

Rožu stādu audzētāja stāsta, ka arvien vairāk jāpielāgojas laika apstākļu untumiem un straujajām temperatūras svārstībām.

Pagājušā vasarā nācies būvēt āra nojumi, lai rozēm nebūtu par karstu.

"Pagājušā gadā vasarā bija + 32 grādi, nenormāls karstums; ienākot arī šajā siltumnīcā, atverot abus galus un lūkas, vienalga te ir pāri 50 grādiem. Visi te ģība, sapratām, ka ir jātaisa nojume, lai uz karsto vasaras laiku var iznest ārā, lai vējojas. Karstajā laikā veidojas visādas slimības un miltrasa," par savu pieredzi rožu stādu audzētavā "Stūru rozes" stāsta saimniece. 

Daudziem nākas šogad stādus pirkt no jauna, jo rozes izsalušas.

"Bija vairākas dienas kailsals, tas nodarīja ļoti lielu postu, viss, kas bija zem zemes, tas neizsala, bet kailsals bija pamatīgs. Tie, kuri nebija pareizi iestādījuši vai nebija iedziļinājuši potzaru zem zemes – 7 līdz 5 centimetrus, tiem arī izsala rozītes," par kļūdām, kuras visbiežāk pieļauj, un to, kas šajā pavasarī notika, skaidro rožu audzētāja.

Ar rožu audzēšanu nelielajā Stūru ciematiņā uz Rožu ielas Lilija nodarbojas tikai četrus gadus.

Sevi saukusi par rožu nīdēju, bet tagad pārvērtusies par kaislīgu rožu audzētāju un var jau lepoties ar stādu audzētavu "Stūru rozes" un paprāvu rožu kolekciju. Pirmajā gadā iegādājusies vairāk nekā 100 šķirnes.

Viņa uzsver, ka Latvijā ir ne viens vien profesionāls audzētājs, kam prasīt padomu un no kā iedvesmoties, un sarunā piemin rožu audzētāju Andri Deklavu no Saldus un Natāliju Klestrovu Ventspilī. Stādi iegūti arī no citām vietām, daudz stādu sūtīts no ārzemēm.  

"Sākās viss ar to, ka aizbraucu atsvaidzināt zināšanas Bulduros. Kolēģe aizstāvēja diplomdarbu, un viņai bija diplomdarbs tieši par rozēm.

Viņai uz galda bija rožu katalogs, es netīšām sāku šķirstīt, mani fascinēja rožu toņi," par savas rožu aizraušanās pirmsākumu stāsta Lilija.

Vispieprasītākās ir rozes ar spēcīgu aromātu. Mainās arī rožu mode, tagad liela interese ir par Japānas rozēm.

Visi nopelnītie līdzekļi tiek ieguldīti attīstībā, stāsta rožu audzētāja. Četru gadu laikā viņā jau spējusi iegūt vairāk nekā 300 rožu šķirnes. Daļa cilvēku pērkot arī stādus veikalos, taču daudziem ir svarīgi satikties ar audzētāju klātienē, saprast, kas un kā darāms, un pasmaržot rozi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti