Ilze Nagla

Latvijas Televīzijas korespondente Briselē

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Šolcs: Ukraina nevarēs iestāties ES paātrināti
Šolcs: Ukraina nevarēs iestāties ES paātrināti
“Mums visiem ir viens mērķis – Krievija nedrīkst uzvarēt šajā karā. Ukrainai ir jāuzvar,” tā ceturtdien, uzrunājot Bundestāgu, paziņoja Vācijas kanclers Olafs Šolcs. Vācija pašlaik atbalsta Ukrainu, sūtot pat smagos ieročus, kā arī uzņemot ukraiņu bēgļus. Taču vienā jautājumā Šolcs ir piesardzīgs – Ukrainai nepienākas paātrināts iestāšanās process Eiropas Savienībā (ES). 
NATO vadība cer panākt Turcijas atbalstu Zviedrijas un Somijas dalībai aliansē
NATO vadība cer panākt Turcijas atbalstu Zviedrijas un Somijas dalībai aliansē
Gan NATO vadība, gan arī daudzas NATO dalībvalstis jau pozitīvi izteikušās par gaidāmo Zviedrijas un Somijas iestāšanos aizsardzības aliansē. Taču Turcija paziņojusi, ka tā neatbalsta šo valstu iestāšanos NATO, jo tās dodot patvērumu teroristiem. NATO vadība gan cer atrisināt situāciju, neaizkavējot gaidāmo alianses paplašināšanos.
Somijas prezidents un premjere pauž atbalstu dalībai NATO
(papildināts)
Somijas prezidents un premjere pauž atbalstu dalībai NATO (papildināts)
Somijas prezidents Sauli Nīniste un premjerministre Sanna Marina ceturtdien izplatījuši kopīgu paziņojumu, kurā pauduši atbalstu par Somijas pievienošanos NATO. Somijas lēmumu apsveikušas vairākas Rietumu amatpersonas, tikmēr NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs izteicies, ka potenciālais iestāšanās process noritēs “gludi un ātri”. Priecīga par šādu notikumu pavērsienu gan nav Krieviju, kas vairākkārt draudējusi ar dažādām sekām, ja Somija un Zviedrija izlems pievienoties aliansei. 
ES aizliegs krievu naftu un propagandas kanālus
(papildināts)
ES aizliegs krievu naftu un propagandas kanālus (papildināts)
Eiropas Savienība (ES) plāno līdz gada beigām pakāpeniski atteikties no Krievijas naftas. Šāds priekšlikums ir ietverts sestajā Eiropas Savienības sankciju paketē pret Krieviju, kas šodien tika prezentēta Eiropas Parlamentā. Sankcijām tiks pakļauta arī lielākā Krievijas komercbanka „Sberbank” un patriarhs Kirils.
Krievija Preses brīvības indeksā noslīdējusi līdz 155. vietai; Latvijai nemainīgi 22. vieta
(papildi...
Krievija Preses brīvības indeksā noslīdējusi līdz 155. vietai; Latvijai nemainīgi 22. vieta (papildināts)
Jaunākajā Pasaules preses brīvības indeksā, ko otrdien, 3. maijā, publicējusi starptautiskā organizācija "Reportieri bez robežām", Krievija noslīdējusi līdz 155. vietai no 180 valstīm – vēl aiz Zimbabves, Sudānas un Lībijas. Organizācija paziņojusi, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ieviesis tik plašu kara laika cenzūru, kāda nav pieredzēta kopš Padomju Savienības laikiem, un sācis masveida dezinformācijas kampaņu, lai attaisnotu iebrukumu Ukrainā.
Eiropas Savienībā no Krievijas naftas varētu atteikties līdz gada beigām
Eiropas Savienībā no Krievijas naftas varētu atteikties līdz gada beigām
Krievijas naftas embargo un pašreizējā situācija enerģētikas tirgū pēc gāzes piegāžu pārtraukšanas no Krievijas uz Poliju un Bulgāriju ir daži no svarīgākajiem jautājumiem šīsdienas Eiropas Savienības (ES) enerģētikas ministru sanāksmē Briselē. Viens no iespējamiem risinājumiem ir, ka atteikšanās no Krievijas naftas varētu notikt pakāpeniski, lai neveicinātu tās cenu kāpumu pasaules tirgos.
Makrona uzvaru aptumšo bažas par Francijas sabiedrības polarizāciju
Makrona uzvaru aptumšo bažas par Francijas sabiedrības polarizāciju
Emanuels Makrons kļuvis par pirmo Francijas prezidentu pēdējo 20 gadu laikā, kurš pārvēlēts uz otro termiņu. Taču uz Makrona pārliecinošās uzvaras fona nevar ignorēt faktu, ka liela daļa Francijas vēlētāju balsoja par radikālo uzskatu paudējiem.
Francijas prezidenta vēlētāja Barbara Gaile: Visi saprātīgie ir uztraukušies
(papildināts)
Francijas prezidenta vēlētāja Barbara Gaile: Visi saprātīgie ir uztraukušies (papildināts)
48 miljoni Francijas vēlētāji šodien dodas pie vēlēšanu urnām, lai izdarītu savu izvēli prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā starp centrisko Emanuelu Makronu un viņa konkurenti – labējo Marinu Lepēnu. Labējie ir tuvāk varas iegūšanai Elizejas pilī nekā iepriekš. Starp vēlētājiem ir arī māksliniece Barbara Gaile. Viņa atzīst, ka visi saprātīgie ir uztraukušies par vēlēšanu rezultātiem.
Ungārijas premjera Orbāna ārpolitika novedusi pie draugu zaudēšanas Eiropā
Ungārijas premjera Orbāna ārpolitika novedusi pie draugu zaudēšanas Eiropā
Nesen notikušajās Ungārijas vēlēšanās Viktora Orbāna partija “Fidesz” pārliecinoši uzvarēja. Orbāns jau tagad ir visilgāk pie varas esošais premjers Eiropā, un, ņemot vērā, kā viņam izdevies “sakārtot” vēlēšanu sistēmu, medijus un sociālās programmas, visticamāk, nākamie četri gadi Orbānam nebūs pēdējie Ungārijas līdera krēslā.
Francijā prezidenta vēlēšanās izšķirīgas var būt kreiso un zaļo balsis
Francijā prezidenta vēlēšanās izšķirīgas var būt kreiso un zaļo balsis
24. aprīlī notiek Francijas prezidenta vēlēšanu otrā kārta, kur sacentīsies divi pirmās kārtas uzvarētāji – esošais prezidents, centriskais Emanuels Makrons un galēji labējā Marina Lepēna. Aptaujas rāda, ka Makrons ir par 10% priekšā savai konkurentei, taču ir bažas, ka viņa vēlētāji, pārliecināti par uzvaru, var uz vēlēšanām nemaz neaiziet. Savukārt kreisajiem vēlētājiem, kam otrajā kārtā nav sava kandidāta, Makrons vienmēr šķitis augstprātīgs un nīstams. Kāds noskaņojums valda Francijā pirms vēlēšanām?
Francijas prezidenta amata kandidātu TV debatēs Makrons pārspēj Lepēnu
Francijas prezidenta amata kandidātu TV debatēs Makrons pārspēj Lepēnu
Pēc trim dienām Francijas vēlētāji atkal dosies pie vēlēšanu urnām, lai izvēlētos starp diviem pirmās kārtas uzvarētājiem to, kurš būs Francijas prezidents un ietekmīgākais politiķis Eiropā nākamajos piecos gados. Daļa neizlēmušo savu izvēli izdarīja pēc vakar vakarā notikušajām vienīgajām televīzijas debatēs starp abiem kandidātiem – galēji labējo Marinu Lepēnu un esošo prezidentu Emanuelu Makronu. Debates vēroja vairāk nekā 15 miljoni francūžu.
Īsi pirms Francijas prezidenta vēlēšanām Lepēnas reitingi pietuvojas Makronam
Īsi pirms Francijas prezidenta vēlēšanām Lepēnas reitingi pietuvojas Makronam
Francijas prezidents ir apveltīts ar lielāku varu un ietekmi nekā Vācijas kanclers. Viņš ir ietekmīgākais politiķis Eiropā. Tāpēc ne tikai frančiem, bet visai Eiropai ir svarīgi, kurš no 12 prezidenta amata kandidātiem ieņems šo vietu nākamajos piecus gados. Svētdien, 10. aprīlī, notiek vēlēšanu pirmā kārta, un aptaujas rāda esošā prezidenta Emanuela Makrona nelielu pārsvaru pār labējo Marinu Lepēnu, taču vēlētāju apātija rada nedrošību par vēlēšanu iznākumu.
Ungārijā vēlēšanās uzvar Orbāna partija «Fidesz»
(papildināts)
Ungārijā vēlēšanās uzvar Orbāna partija «Fidesz» (papildināts)
Svētdien notikušajās Ungārijas parlamenta vēlēšanās valdošā partija “Fidesz” ir izcīnījusi kārtējo uzvaru. Tas nozīmē, ka premjerministrs Viktors Orbāns, visticamāk, turpinās valdīt vēl četrus gadus. Šajās vēlēšanās tika liktas lielas cerības uz apvienoto opozīciju, bet tās rezultāti ir daudz sliktāki, nekā iepriekš prognozēts.
Parlamenta vēlēšanās Ungārijā – ceļš uz turpmāko ģeopolitisko orientāciju
Parlamenta vēlēšanās Ungārijā – ceļš uz turpmāko ģeopolitisko orientāciju
Parlamenta vēlēšanas šodien notiek Ungārijā. Kā pēc savas balss nodošanas pie vēlēšanu iecirkņa izteicās ilggadējais Ungārijas premjers Viktors Orbāns, šajās "vēlēšanās uz spēles ir likts karš un miers". Priekšvēlēšanu retorika ir bijusi visai sakāpināta, un eksperti prognozē, ka karš Ukrainā nācis par labu esošās valdības pozīcijām par spīti Viktora Orbāna draudzībai ar Putinu. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd