Panorāma

Brīvdienu mājsēde rada satraukumu un neizpratni

Panorāma

Ievieš jaunus ierobežojumus veselības aprūpē

Veikali strādās līdz 21.00

Lielveikalu pārstāvji neizpratnē par darba laika ierobežojumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šī gada laikā vairākkārt mainīti dažnedažādi noteikumi mazumtirdzniecības nozarē – no aizliegtām precēm līdz darba laika ierobežojumiem. Mājsēdes dienās lemts veikalu darba laiku ierobežot līdz plkst.21. Iepriekš tie pat tika apzināti pagarināti, lai cilvēkiem būtu iespēja iepirkties dažādos laikos un vienlaikus veikalos atrastos mazāk cilvēku. Veikalu pārstāvji teic, ka lēmums par darba laika saīsināšanu rada neizpratni.

"Tas var radīt lielāku pulcēšanos veikalos. Mēs to izteikti redzējām pirms brīvdienām. Bija izteikti daudz cilvēki veikalos un pirka ievērojami vairāk," sacīja "Maxima Latvia" komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule.

Veikalu darbiniekus gan priecē, ka ierobežojumi netiek mainīti atkarībā no nedēļas dienas. Slēgt un atvērt preču sektorus nav viegli. Tas ir laikietilpīgs process, un veikalnieki jūt atvieglojumu, ka tas nav jādara katru nedēļas nogali.

"Šobrīd ir konstanti ierobežojumi, kas mums ir krietni pieņemamāk, un arī no pircēja viedokļa tas ir saprotamāk," sacīja veikalu tīkla "Top!" mārketinga direktore Ilze Priedīte.

Lai gan veikali izrāda sapratni par valdības pieņemtajiem lēmumiem un lielākoties redz, kā varētu palīdzēt ierobežot Covid-19 izplatību, tomēr dažos gadījumos ir grūti saskatīt epidemioloģisku pamatojumu.

"Ir atsevišķi ierobežojumi, kas kaut kādā ziņā ir neizprotami vai aplami. Šajā brīdī, kad vajadzētu attīrīt savu piebraucamo mājas ceļu no sniega, tu to nevari izdarīt. Ja lāpsta saplīsusi, tu nevari piemēram jaunu lāpstu nopirkt. Tas ir kaut kādā ziņā aplam," sacīja Dupate-Ugule.

Sniega lāpstu var nopirkt internetā. Šā gada laikā ievērojami audzis pieprasījums pēc precēm interneta veikalos. Dažiem uzņēmumiem tas pat trīskāršojies salīdzinājumā ar pērno gadu.

"Šis laiks licis uzņēmumiem attīstīt savu e-pakalpojumu vidi. Tā kā gluži mēs neesam atstāti bez zeķubiksēm uz visu periodu," norādīja Priedīte.

"Pieprasījums pēc tām preču kategorijām diezgan iet roku rokā ar ierobežojumiem, kas tiek ieviesti. Tai skaitā nespēja apmeklēt sporta zāles, protams, ietekmē pieprasījumu pēc sporta inventāra," komentēja interneta veikala "xnet.lv" vadītājs Edgars Ejubs.

Dupate-Ugule piebilda, ka iepirkšanās internetā vairāk bija par ērtībām, tad tagad tā ir tāda primāra nepieciešamība.

Jau no trešdienas veikali darbosies tikai līdz plkst.21. Iedzīvotāji tiek aicināti pirkumus plānot laikus, it īpaši tuvojoties Jaunā gada svinībām, kā arī izvairīties no došanās uz veikaliem laika posmā no plkst.16 līdz 18, kad tos apmeklē visvairāk cilvēku.

KONTEKSTS:

Kopš rudens sākuma Latvijā turpinās strauja Covid-19 izplatība, un slimnīcās pieaug stacionēto pacientu skaits. 10. decembrī valdība nolēma veselības aprūpes sistēmā Covid-19 radītās pārslodzes dēļ izsludināt ārkārtas situāciju. Tāpat Covid-19 ierobežošanai valdība nolēma pagarināt novembrī izsludināto ārkārtējo situāciju vispirms līdz 11. janvārim, apstiprinot papildu ierobežojumus un pagarinot skolēnu Ziemassvētku brīvlaiku, bet vēlāk  atkārtoti lēma pagarināt ārkārtas situāciju līdz 7. februārim.

Savukārt, lai mazinātu Covid-19 izplatību Jaungadu svinību laikā, valdība vienojās, ka no 30. decembra brīvdienās Latvijā tiks ieviesta “brīvdienu mājsēde”.  No 30. decembra līdz 4. janvāra rītam un no 8. janvāra vakara līdz 10. janvāra rītam no plkst. 22.00 līdz 5.00  būs jāuzturas tikai savā dzīvesvietā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti