Briti un ES sāk tirdzniecības sarunas – diskusijas nesolās būt vieglas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem un 2 mēnešiem.

Eiropas Savienības (ES) un Lielbritānijas pārstāvji pirmdien, 2. martā, sāks pirmās oficiālās sarunas par abu pušu turpmākajām tirdzniecības attiecībām. Gan viena, gan otra puse ir publiskojušas savu stratēģiju gaidāmajām sarunām. Diskusijas nesolās būt vieglas, jo abu pušu skatījums uz turpmākajiem tirdzniecības noteikumiem ir visai atšķirīgs.

Briti un ES sāk tirdzniecības sarunas
00:00 / 01:00
Lejuplādēt

Eiropas Savienības un Lielbritānijas sarunās viens no pretrunīgākajiem punktiem ir jautājums par vienādu spēles laukumu. Abas puses šo jēdzienu interpretē atšķirīgi, Lielbritānijai vēloties pilnīgu autonomiju noteikt savus noteikumus jautājumā par valsts atbalstu, darba un vides aizsardzības standartiem, nepakļaujoties saistošiem Eiropas Savienības noteikumiem.

Vēl viens no strīdīgajiem jautājumiem ir zvejniecība un piekļūšana abu pušu teritoriālajiem ūdeņiem. Eiropas Savienība vēlas ilgtermiņa līgumu par bloka zvejnieku piekļuvi britu ūdeņiem, savukārt Londona vēlas šādu līgumu pārskatīt ik gadu.

Lielbritānija vēlas panākt arī īpašus noteikumus finanšu pakalpojumu sektora darbībai Eiropas vienotajā tirgū.

Vienošanās panākšanai faktiski ir atlikuši vien daži mēneši, jo, kā ir piedraudējis britu premjerministrs Boriss Džonsons, Lielbritānija ir gatava izstāties no turpmākajām sarunām jau jūnijā, ja sarunās netiks panākts pienācīgs progress. Tas nozīmētu, ka Lielbritānijas aiziešana no Eiropas Savienības 31. decembrī noslēgsies bez vienošanās par turpmāko sadarbību tirdzniecības jomā.

KONTEKSTS:

Lielbritānija 31. janvārī formāli atstāja Eiropas Savienību, taču līdz gada beigām spēkā ir pārejas periods, kura laikā uz britiem joprojām attieksies visi ES noteikumi.

Eiropas Savienības un Lielbritānijas tirdzniecības vienošanās būtu jānoslēdz līdz šā gada beigām. Ja tas neizdosies, tad abas puses sāks tirgoties uz Pasaules Tirdzniecības organizācijas noteikumiem, kas paredz vērā ņemamas muitas nodevas daudzām precēm un citus tirdzniecības šķēršļus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti