Rīta intervija

Intervija ar finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu

Rīta intervija

Ainars Latkovskis par LB prezidenta Ilmāra Rimšēviča un "ABLV Bank" situāciju

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens par Rimšēviča aizturēšanu

Ašeradens par norisēm finanšu sektorā: Esam daudzsēriju filmas pirmajās sērijās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Patlaban ir skaidrs, ka notikums ap iepriekš aizturēto un nu atbrīvoto Latvijas Bankas (LB) prezidentu Ilmāru Rimšēviču ir tikai viena no epizodēm, intervijā Latvijas Radio raidījumā “Labrīt” otrdienas, 20. februāra, rītā sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (“Vienotība”).

Situācija ar “ABLV bank”

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija rosinājusi "ABLV Bank" piemērot sankcijas par to, ka tā organizējusi naudas atmazgāšanas shēmas, kas palīdzējušas finansēt Ziemeļkorejas ballistisko raķešu programmu un arī liela apjoma nelegālās aktivitātes Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

ASV institūcija arī paudusi, ka Latvijā trešās lielākās bankas vadība izmantojusi kukuļošanu, lai ietekmētu Latvijas amatpersonas, tādā veidā mazinot draudus savam biznesam.

Bankas vadība noliedz izskanējušos apgalvojumus, uzsverot, ka ir ieguldījusi lielus līdzekļus operāciju drošībai un atbilstībai likumam, kā arī norāda, ka jau sadarbojas ar ASV, lai tās pārskatītu savus priekšlikumus par sankcijām.

FKTK skaidroja, ka pārmetumi "ABLV bankai" ir balstīti uz pagātnes notikumiem, taču pēdējos divos gados naudas atmazgāšanas novēršanas jomā ir daudz uzlabojumu.

“Ir skaidrs, ka papildus ar Rimšēviča kungu ir “ABLV” [“ABLV Bank”] situācija, “Norvik” situācija, papildus “Associated Press” fotogrāfijas [kurās Rimšēvičs redzams ar Krievijas uzņēmējiem], kas liek domāt, ka mēs esam daudzsēriju filmas pirmajās sērijās,” norādīja Ašeradens.

Viņš uzsvēra, ka turpmāk būs jāizdara piesardzīgāki vērtējumi.

Ministrs vairākkārt uzsvēra, ka ir jābūt uzmanīgiem ar jelkādiem vērtējumiem, jo ir virkne jautājumu. Piemēram, kāpēc ASV Finanšu ministrija pēkšņi nāca klajā ar tik asu vērtējumu par Eiropas Centrālās bankas uzraudzītu banku, kāda ir “ABLV Bank”? Tāpat nav skaidrs, cik autentisks ir foto , kur it kā redzams Rimšēvičs, kā arī lietas ap “Norvik” banku. “Es domāju, ka katrs solis pa solim ir jāpārdomā,” sacīja Ašeradens, norādot, ka notikumu skaits ir milzīgs un ar secinājumiem nevajadzētu pārsteigties.

Jautāts, vai Rimšēvičam vajadzētu atkāpties no amata, viņš atbildēja: “Klausāmies viņa šīs dienas preses konferenci! (..) Ņemot vērā milzīgo reputācijas apdraudējumu, vismaz uz izmeklēšanas laiku viņam būtu jāatkāpjas”.

Viņaprāt, gan ir jākoncentrējas uz divām lietām. Pirmkārt, pēc iespējams ātrāku izmeklēšanu Rimšēviča lietā, jo ir jādomā par Latvijas starptautisko reputāciju. Otrkārt, ir jāatceras, ka Latvija vairākkārt ir brīdināta par lielo nerezidentu noguldījumu apjomu Latvijas bankās.

Ziņots, ka vairākas dienas pēc ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas rosinājuma "ABLV Bank" piemērot sankcijas banka ziņoja, ka lūgs aizdevumu pret ķīlu līdz 480 miljoniem eiro. Latvijas Banka nolēma aizdot “ABLV Bank” 97,5 miljonus eiro, pretī saņemot “drošu, augsti likvīdu vērtspapīru ķīlu”.

Tāpat vēstīts, ka Rimšēvičs gandrīz divas dienas bija aizturēts, līdz pirmdienas, 19. februāra, vakarā viņu atbrīvoja. Par Rimšēviču tika samaksāta 100 000 eiro liela drošības nauda. Tiesa, “Norvik” bankas lielākais īpašnieks Grigorijs Guseļņikovs pavēstīja, ka Rimšēvičs gadiem ilgi izspiedis kukuļus un pieprasījis atmazgāt Krievijas naudu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti