Koalīcijā vērtē 12% PVN likmes piemērošanu augļiem un dārzeņiem nākamgad

Valdošā koalīcija apsver Latvijai raksturīgiem augļiem, dārzeņiem un ogām piemērot samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 12% apmērā. To piektdien raidījuma "Kas notiek Latvijā?" diskusijā atzina zemkopības ministrs Armands Krauze (Zaļo un Zemnieku savienība).

Valdošā koalīcija turpina diskusijas par iespējām arī pēc 2024. gada 1. janvāra Latvijai raksturīgiem augļiem, dārzeņiem un ogām piemērot samazinātu PVN likmi, tostarp tiek vērtēta iespēja šo likmi noteikt 12% apmērā. 

Bijušais zemkopības ministrs Didzis Šmits ("Apvienotais saraksts") diskusijā izteicās, ka nav 5% likmes "fans" – viņš uzskata, ka tam, lai nozarē neatdzimtu ēnu ekonomiku, PVN likme varētu būt arī nedaudz lielāka. 

Jāatgādina gan, ka šonedēļ parlaments noraidīja pašlaik opozīcijā esošās Nacionālās apvienības rosinājumu ne tikai saglabāt samazināto PVN likmi dārzeņiem un augļiem arī turpmāk, bet arī krietni paplašināt pārtikas produktu loku, kam to piemērot. "Jaunā Vienotība" bija pret, ZZS un "Progresīvie" balsojumā atturējās.

Ministrs norādīja, ka Nacionālās apvienības piedāvājums esot bijis nepilnīgs. Pie iespējām saglabāt PVN samazināto likmi politiķi strādājot, lēmumi varētu būt gaidāmi līdz ar valsts budžeta pieņemšanu.

"Tieši tā. Mēs esam diskutējuši. Mums ir jāatrod risinājums par to, kā kompensēt šo budžeta ietvaru, kurā samazinās ieņēmumi, bet mēs uzskatām, ka tas dod pozitīvu efektu – ēnu ekonomika būs mazāka, un tas būs devums mūsu ražotājiem. Naudas plūsma tiek uzlabota būtiski ar šo samazināto PVN," sacīja Krauze.

KONTEKSTS:

Samazināto PVN likmi 5%, nevis 21%, apmērā svaigiem dārzeņiem, ogām un augļiem uz pilotprojekta laiku ieviesa 2018. gadā. Samazinātā PVN likme bija iecerēta uz trīs gadiem, un vienlaikus noteikti četri sasniedzamie rādītāji.

Zemkopības ministrija 2020. gadā secināja, ka kritēriji ir sasniegti ar uzviju. Savukārt Finanšu ministrija uzskatīja, ka pilotprojekts nav bijis sekmīgs un ziņojumā norādītie aprēķini ir interpretēti maldīgi. Tomēr valdība vienojās saglabāt samazināto PVN līdz 2023. gada rudenim.

Aptuveni pirms mēneša zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) paziņoja, ka sarunās par nākamā gada budžetu samazinātā PVN likme vairs nav plānota. Vienlaikus sarunās par nākamā gada budžetu ir panākta vienošanās atvēlēt papildu 3 miljonus eiro, lai palīdzētu vietējiem augļu un dārzeņu ražotājiem.

Tikmēr Saeimas opozīcijas partijas, piedāvājot zemāku PVN likmi pārtikai, pārmeta nu valdībā nonākušajai ZZS atkāpšanos no pašas paustajām iecerēm laikā, kad tā strādāja opozīcijā. Taču ZZS ir apņēmīga turpināt uzstāt uz samazinātu likmi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti