Dienas ziņas

Aicina ziedotājus nepagurt palīdzēt Ukrainai

Dienas ziņas

Izraēlā plaši protesti pret valdību

Latvijas dārzeņu audzētāji gatavojas pavasara pirmajām ražām

Latvijas dārzeņu audzētāji gatavojas pavasara pirmajām ražām

Dārzeņu audzētāju siltumnīcās ražas laiks sāksies aprīļa vidū un šogad dārzeņu raža solās būt laba. Izaudzētajam gan par pircēju interesi būs jācīnās ar dārzeņiem no Polijas, Spānijas un citām valstīm. Dažiem dārzeņaudzētājiem  ir aizdomas ka Latvijas tirgū caur Poliju nonāk arī gurķi no Krievijas.

ZS "Bušas" vadītāja Jāņa Lucāna siltumīcās izdīguši 15 tūkstoši gurķu, kas iesēti marta sākumā, un drīz tie sāks ziedēt. Saimnieks lēsa, ka šogad gaidāma branga raža.

"Tie tiek tirgoti tirgū, izplatīti tirdzniecības ķēdēs. Viena daļa aiziet arī eksportā. Vairāk uz Igauniju," klāstīja Lucāns.

Viņš ar gurķu audzēšanu nodarbojas jau 30 gadus, un ik gadu ir dažādi izaicinājumi - kādu reizi kukaiņi, citreiz sēnītes un galu galā arī ekonomiskie apsvērumi. "Tas ir darba spēka trūkums. Kad gurķis tiek izaudzēts, tā ir realizācija. Pašlaik ir ļoti sīva konkurence ar Holandes, spāņu gurķiem."

Gaidot Latvijas dārzeņu ražu, mūsu valsts pircējiem pavasaris nav izdevīgs brīdis, atzina Latvijas Augļu un dārzeņu tirgotāju asociācijā.

Pašmāju dārzeņu pērnā gada raža beigusies, jaunā vēl jāgaida un tad tiek pirkti citu valstu dārzeņi par augstāku cenu.

"Šobrīd mūsu kartupeļi iet uz beigām, burkāni beigušies … vēl ir Lietuvas burkāni, kad tie beigsies, tad atkal cena augs. Vietējā produkcija ir beigusies, apcirkņi ir tukši," atzina Latvijas Augļu un dārzeņu tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Uldis Jaunzems.

Kad ienāksies Latvijas dārzeņu audzētāju raža, tad sāksies īstā konkurence ar ārvalstu dārzeņiem - tie būs lētāki, toties nav ar tik labu garšas kvalitāti.

"Mūsu gurķis ir svaigāks. Tas ir tikko rauts, svaigāks. Tiek aizvests uz bāzēm un sadalīts. Katrā ziņā ceļš līdz patērētājam ir īsāks," norādīja ZS "Bušas" vadītājs.

Paralēli konkurences cīņai parādījušās aizdomas par negodprātīgu rīcību - daži vietējie dārzeņu audzētāji pamanījuši, ka, iespējams, daļa gurķu, ko pārdod Latvijas veikalos, nākuši no Krievijas.

"Gurķu audzētāji bija pamanījuši, ka gurķiem ir dīvaini ziediņi - poļu gurķiem. Viņi izteica varbūtību, ka tie no Krievijas iet caur Poliju. Mēs tam nevaram izsekot līdzi, ja iepērkam Polijā. Mēs ar to nešmaucamies, mēs skaidri norādām, bet,

ja polis nopērk gurķi citā valstī audzētu un pēc tam norāda, ka tas ir viņa, tā jau ir viņu valsts iestāžu problēma," skaidroja Jaunzems.

Tā kā šo faktu pierādīt būšot praktiski neiespējami, asociācija tikai izsaka aizdomas publiski. Tikmēr dārzeņu audzētāji lēsa, ka aprīļa vidū vai tā nogalē pašmāju gurķis un tomāts būs dārgāks, bet cenas izlīdzināsies vasaras sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti