«Depo» būs jāmaksā 3,7 miljonu eiro sods par konkurences pārkāpumiem – tiesvedība noslēgusies

Senāta Administratīvo lietu departaments 25. janvārī atstāja negrozītu Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru atzīts par pamatotu Konkurences padomes lēmums par aizliegto vienošanos starp diviem būvmateriālu ražotājiem un četriem tirgotājiem par ilgstošu būvmateriālu cenu noteikšanu un sodu tirgotājam SIA "Depo Diy" 3 718 323 eiro apmērā.

Senāts atzina, ka apgabaltiesas spriedumā pamatoti konstatēts, ka mazumtirgotāji, tostarp "Depo", cenu veidošanas sistēmu ir pieņēmuši un ieņēmuši aktīvu lomu tās izpildē, jo tā bija abpusēji ekonomiski izdevīga.  

Senāts atzina, ka nav pamata uzskatīt, ka lietā konstatējama ražotāja vienpusēja rīcība.

Senātam neradās šaubas, ka izskatāmajā gadījumā konstatētās tirgus dalībnieku, tostarp "Depo", darbības (sekošana ražotāja noteiktajām mazumtirdzniecības cenām un konkurentu monitorēšana, lai arī viņi tās ievēro), ir uzskatāmas par tādām, kas ietver konkurences ierobežojumu "pēc mērķa".

Senāts norādīja – apstāklim, ka "Depo" epizodiski atkāpās no vienošanās izpildes un noteica zemākas cenas, nav izšķirošas nozīmes, jo, kā atzīts apgabaltiesas spriedumā, tas šīs vienošanās raksturo. Tomēr tas nemaina secinājumu, ka cenas netika noteiktas godīgas konkurences apstākļos.

KONTEKSTS:

Administratīvā apgabaltiesa 2020.gadā noraidīja būvmateriālu tirgotāja SIA "Depo Diy" pieteikumu par Konkurences padomes (KP) 2017. gada lēmuma atcelšanu, atstājot spēkā lēmumu, kurā konstatēta aizliegta vienošanās starp diviem būvmateriālu ražotājiem un četriem tirgotājiem par ilgstošu būvmateriālu cenu noteikšanu veikalu plauktos.

Konkurences padomes lietā bija vērtēta būvmateriālu ražotāju SIA "Knauf" un SIA "Norgips" un četru lielāko būvmateriālu mazumtirgotāju – SIA "Depo Diy", AS "Kesko Senukai Latvia", SIA "Tirdzniecības nams "Kurši"" un SIA "Krūza" – vienošanās, ilgstoši veicot minimālā tālākpārdošanas cenu līmeņa un noteikta cenu līmeņa fiksēšanu SIA "Knauf" un SIA "Norgips" izplatītajai produkcijai.

KP 2017. gada lēmumā konstatēja, ka vienošanās izpaudās gan vertikālu ierobežojumu formā starp SIA "Knauf" un SIA "Norgips" un mazumtirgotājiem, gan arī kā horizontālas karteļa vienošanās – mazumtirgotājiem panākot kopīgu sapratni un saskaņotu rīcību par vienotiem darbības principiem un savstarpēju kontroli vienošanās īstenošanā attiecībā uz SIA "Knauf" un SIA "Norgips" precēm.

KP konstatēja, ka starp mazumtirgotājiem visaktīvāk tālākpārdošanas cenu kontrolē iesaistījās tieši SIA "Depo Diy", kas ne tikai veica aktīvu pārējo mazumtirgotāju cenu disciplīnas uzraudzību, bet arī visaktīvāk ietekmēja tālākpārdošanas cenu līmeņa veidošanos.

Par īstenoto aizliegto vienošanos KP piemēroja 5,8 miljonus eiro lielu naudas sodu trim būvmateriālu tirgotājiem. Starp aizliegtās vienošanās dalībniekiem uzņēmumam "Depo Diy" piemēroja bargāko naudas sodu – 3 718 323 eiro. Ar SIA "Knauf", SIA "Norgips" un SIA "Krūza" tika noslēgti administratīvie līgumi, kas paredzēja izbeigt tiesisko strīdu un samaksāt naudas sodu kopā 1,6 miljonu apmērā.

2017. gada KP lēmumu Administratīvajā apgabaltiesā pārsūdzēja SIA "Depo Diy", AS "Kesko Senukai Latvia" un SIA "Tirdzniecības nams "Kurši"". Administratīvā apgabaltiesa 2020.gadā noraidīja AS "Kesko Senukai Latvia" un SIA "Tirdzniecības nams "Kurši"" pieteikumus. KP lēmums attiecībā uz AS "Kesko Senukai Latvia" ir stājies spēkā.

 "Kurši" spriedumu pārsūdzējis nākamajā tiesu instancē, bet tiesa prasību noraidīja un šogad spriedums stājies spēkā.

Arī "Depo" turpināja tiesāties. Paziņojumā medijiem uzņēmums iepriekš uzsvēra, ka nekad ne ar vienu nav vienojies par mazumtirdzniecības cenu noteikšanu. Konkurences padomes secinājumus "Depo" sauca par nepamatotiem, nepierādītiem un, ignorējot kontekstu un būtību, izvirzītiem apgalvojumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti