Panorāma

NATO uzmanības centrā – aizsardzība pret Krieviju

Panorāma

Panorāma

"Rīgas mežu" kokzāģētavai atrasts pircējs

«Rīgas meži» par 6 miljoniem eiro grasās pārdot kokzāģētavu «Norupe»

SIA "Rīgas meži" ceturtdien, 4. aprīlī, parakstījusi līgumu ar SIA "Stiga RM" par kokzāģētavas "Norupe" pārdošanu. Darījuma summa ir seši miljoni eiro (bez PVN), un pašvaldības uzņēmums pārdevis visu kokzāģētavas biznesu, nedalot to daļās. Darījums stāsies spēkā pēc tam, kad tiks saņemta Konkurences padomes atļauja.

Kokzāģētava "Norupe" netālu no Ogres izveidota pirms 11 gadiem. Kokzāģētava, tās būves, granulu cehs un kokmateriālu uzglabāšanas laukums aizņem nepilnus 10 hektārus. Ražotnes iekārtas ir darba kārtībā, bet, lai palielinātu darba ražīgumu, nepieciešamas būtiskas investīcijas to modernizēšanā, kā arī izejmateriāli ražošanai, norādīja uzņēmumā "Rīgas meži".

Darba vietas saglabās

Kokzāģētavas pārdošana sākta 2022. gada vasarā. Tā ietvēra tirgus izpēti, pretendenta noteikšanu, dokumentu sagatavošanu un citus nozīmīgus procesus. Ražotne tiek pārdota bez garantētiem izejvielu piegādes līgumiem.

Tas nozīmē, ka jaunais īpašnieks varēs piedalīties SIA "Rīgas meži" organizētajās kokmateriālu izsolēs un iegūt tiesības iegādāties nosolīto apaļkoku tāpat kā ikviens tirgus dalībnieks.

Būtisks nosacījums no SIA "Rīgas meži" puses bija kokzāģētavas "Norupe" esošo darbinieku interešu ievērošana gan pārdošanas procesā, gan pēc tam. Kokzāģētavas pircējs turpinās darba attiecības ar visiem 35 kokzāģētavas darbiniekiem.

Kokzāģētava strādāja ar zaudējumiem

SIA "Rīgas meži" padomes priekšsēdētājs Toms Auškāps norādīja, ka laikā, kad darbu uzsāka SIA "Rīgas meži" padome, viens no galvenajiem uzstādījumiem bija uzņēmuma iziešana no apaļkoku pārstrādes biznesa, kā to bija norādījušas kontrolējošas institūcijas: "Visu šo laiku esam rūpīgi sekojuši līdzi un uzraudzījuši šī procesa organizēšanu un īstenošanu uzņēmumā."

"Rīgas mežu" kokzāģētava "Norupe"
"Rīgas mežu" kokzāģētava "Norupe"

Kokzāģētavas pārdošanas procesā Publisko iepirkumu likuma noteiktajā kārtībā tika piesaistīti ārējie konsultanti. Tie vērtēja SIA "Rīgas meži" iziešanu no apaļkoku pārstrādes biznesa, kā arī identificēja uzņēmumam izdevīgākos scenārijus šī darījuma veikšanai. Konsultanti secināja:

ja tiktu turpināta kokzāģētavas darbība SIA "Rīgas meži" sastāvā, tā turpinātu nest zaudējumus un samazinātu uzņēmuma kapitāldaļu vērtību arī tādēļ, ka zāģētavā atļauts pārstrādāt tikai SIA "Rīgas meži" teritorijā iegūtos kokmateriālus. 

Izvērtējot iespējamos kokzāģētavas pārdošanas veidus, to atbilstību potenciālo investoru pieprasījumam, SIA "Rīgas meži" interesēm un normatīvajam ietvaram, konsultants par uzņēmumam izdevīgāko scenāriju atzina kokzāģētavas biznesa (visu aktīvu un saistību kopuma) pārdošanu.

Uzrunāts 121 potenciālais investors

Investora piesaistes un pārdošanas pakalpojums noritēja piecos etapos: darījuma stratēģijas izstrāde, potenciālo investoru uzrunāšana, padziļināta potenciālā darījuma izpēte un izvērtēšana, kā arī atbalsta sniegšana darījuma noslēgšanā. Tika uzrunāts 121 potenciālais pretendents, no kuriem 11 parakstīja konfidenciālas informācijas neizpaušanas līgumus, bet pieci no tiem klātienē iepazinās ar kokzāģētavu "Norupe". 

Rezultātā SIA "Stiga RM" piedāvājums bija saimnieciski izdevīgākais, kā arī noteiktai formai atbilstošākais – tas ietvēra gan visa biznesa iegādi, gan līdzšinējo darbinieku interešu nodrošināšanu.

Konkurences padomes (KP) priekšsēdētājs Juris Gaiķis norādījis, ka jau 2017. gadā KP secinājusi, ka atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88. pantam nav saskatāms pamats SIA "Rīgas meži" kokzāģētavas "Norupe" darbībai tirgū:

"KP ieskatā, valsts un pašvaldību uzņēmumiem nebūtu jānodarbojas ar komercdarbību tirgos, kur šos pakalpojumus efektīvi un veiksmīgi spēj nodrošināt privātais sektors.

Līdz ar to pozitīvi ir vērtējama SIA "Rīgas meži" nepamatotās komercdarbības apaļkoku pārstrādes biznesā izbeigšana, tādējādi nodrošinot Valsts pārvaldes iekārtas likuma prasību ievērošanu."

SIA "Stiga RM" valdes loceklis un attīstības direktors Jānis Osis norādījis, ka tuvāko gadu laikā esošās kokzāģētavas vietā taps jauna, moderna, tehnoloģiski attīstīta ražotne, nodrošinot darba vietas Ogres un tās apkārtnes iedzīvotājiem: "Šī būs vieta, kur Latvijā iegūta koksne tiks pārstrādāta augstvērtīgos eksporta produktos, ar kuriem varēsim lepoties un nest Latvijas vārdu pasaulē. Šī ir izcila iespēja izmantot mūsu uzkrātās zināšanas augstas pievienotās vērtības produktu ražošanā, veicinot Latvijas kokapstrādes nozares attīstību, eksporta apjomu pieaugumu un vēl lielāku pienesumu mūsu valsts ekonomikai."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti