Tiesa noraida «Depo Diy» sūdzību par KP sodu par būvmateriālu tirdzniecības karteli

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Administratīvā apgabaltiesa 3. aprīlī noraidīja būvmateriālu tirgotāja SIA “Depo Diy” pieteikumu par Konkurences padomes (KP) 2017. gada lēmuma atcelšanu, tādējādi atstājot spēkā lēmumu, kurā konstatēta aizliegta vienošanās starp diviem būvmateriālu ražotājiem un četriem tirgotājiem par ilgstošu būvmateriālu cenu noteikšanu veikalu plauktos, informēja KP. "Depo" sola tiesas spriedumu pārsūdzēt.

Konkurences padomes lietā bija vērtēta būvmateriālu ražotāju SIA “Knauf” un SIA “Norgips” un četru lielāko būvmateriālu mazumtirgotāju – SIA “Depo Diy”, AS “Kesko Senukai Latvia”, SIA “Tirdzniecības nams “Kurši”” un SIA “Krūza” – vienošanās, ilgstoši veicot minimālā tālākpārdošanas cenu līmeņa un noteikta cenu līmeņa fiksēšanu SIA “Knauf” un SIA “Norgips” izplatītajai produkcijai. KP 2017. gada lēmumā konstatēja, ka vienošanās izpaudās gan vertikālu ierobežojumu formā starp SIA “Knauf” un SIA “Norgips” un mazumtirgotājiem, gan arī kā horizontālas karteļa vienošanās – mazumtirgotājiem panākot kopīgu sapratni un saskaņotu rīcību par vienotiem darbības principiem un savstarpēju kontroli vienošanās īstenošanā attiecībā uz SIA “Knauf” un SIA “Norgips” precēm.

Aizliegtas vienošanās sekmīgai īstenošanai tās dalībnieki izmantoja savstarpējās kontroles un motivēšanas instrumentus, bija secinājusi KP.

KP konstatēja, ka starp mazumtirgotājiem visaktīvāk tālākpārdošanas cenu kontrolē iesaistījās tieši SIA “Depo Diy”, kas ne tikai veica aktīvu pārējo mazumtirgotāju cenu disciplīnas uzraudzību, bet arī visaktīvāk ietekmēja tālākpārdošanas cenu līmeņa veidošanos.

Par īstenoto aizliegto vienošanos KP piemēroja 5,8 miljonus eiro lielu naudas sodu trim būvmateriālu tirgotājiem. Starp aizliegtās vienošanās dalībniekiem uzņēmumam “Depo Diy” piemēroja bargāko naudas sodu – 3 718 323 eiro. Ar SIA “Knauf”, SIA “Norgips” un SIA “Krūza” tika noslēgti administratīvie līgumi, kas paredzēja izbeigt tiesisko strīdu un samaksāt naudas sodu kopā 1,6 miljonu apmērā.

2017. gada KP lēmumu Administratīvajā apgabaltiesā pārsūdzēja trīs pārkāpēji – SIA “Depo Diy”, AS “Kesko Senukai Latvia” un SIA “Tirdzniecības nams “Kurši””. Administratīvā apgabaltiesa šogad 17. februārī noraidīja AS “Kesko Senukai Latvia” un SIA “Tirdzniecības nams “Kurši”” pieteikumus. KP lēmums attiecībā uz AS “Kesko Senukai Latvia” ir stājies spēkā, jo uzņēmums to nepārsūdzēja.

Savukārt SIA “Tirdzniecības nams “Kurši”” spriedumu pārsūdzējis nākamajā tiesu instancē.

Apgabaltiesa 3. aprīlī, noraidot SIA “Depo Diy” pieteikumu, noslēdza šajā tiesu instancē aizvadīto tiesvedību sēriju, pilnā apmērā atstājot spēkā KP lēmumu.

“Tiesa apstiprināja, ka kartelis konstatējams arī gadījumos, kad tieši kontakti starp konkurentiem nav veidojušies, tiem savu darbību savstarpēji koordinējot tirgū caur trešo personu, konkrētajā gadījumā caur piegādātāju,” paziņojumā medijiem norādīja KP Juridiskā departamenta direktors Valentīns Hitrovs.

Savukārt uzņēmuma "Depo" ieskatā spriedums ir nepamatots, un

uzņēmums par spriedumu iesniegs kasācijas sūdzību Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departamentam.

Paziņojumā medijiem uzņēmums uzsver, ka nekad ne ar vienu nav vienojies par mazumtirdzniecības cenu noteikšanu. Konkurences padomes secinājumus "Depo" sauc par nepamatotiem, nepierādītiem un, ignorējot kontekstu un būtību, izvirzītiem apgalvojumiem.

"Depo" norāda – lietā nav pierādījumu, ka uzņēmums jebkad būtu īstenojis tiešu saziņu ar citiem būvmateriālu tirgotājiem.

Uzņēmumā arī skaidro, ka tas sniedzis tiesai skaidrojumu par katru KP vērtēto "Depo" elektroniskā pasta saraksti, paskaidrojot tās kontekstu un norādot, ka "Depo" ar SIA “Knauf” vienmēr ir risinājis sarunas par iespējami zemāku iepirkuma cenu iegūšanu, lai tādējādi šī zīmola produkciju varētu piedāvāt pircējiem par zemāko cenu. Tāpat "Depo" esot demonstrējis, ka visas SIA “"Knauf” prasības par mazumtirdzniecības cenu ievērošanu ir bijušas vienpusējas, un "Depo" nekad neesot tās ievērojis. 

"Depo" esot arī sniedzis tiesai informāciju par faktiskajiem zaudējumiem no SIA “Knauf” produkcijas realizācijas apskatītajā periodā, pārdodot zīmola produktus zem to faktiskās iepirkuma cenas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti