Dienas ziņas

Aicina ziedot asinis

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Šķīrējtiesa JVLMA padomes prasību vērtē kā prettiesisku

Šķīrējtiesa Mūzikas akadēmijas padomes prasību par rektora atcelšanu vērtē kā prettiesisku

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) padomes prasība par rektora Guntara Prāņa atcelšanu no amata ir prettiesiska, lēmusi JVLMA šķīrējtiesa. Padome šādu lēmumu bija pieņēmusi, lai mazinātu pāridarījuma sajūtu no iespējamas pasniedzēju uzmākšanās cietušajām studentēm un uzskatot, ka tas palīdzēs ātrāk veikt nepieciešamās darbības, lai novērstu jelkādus seksuālās vardarbības gadījumus JVLMA.

Padomes lēmumu atbalstīja arī kultūras ministre Agnese Logina ("Progresīvie"). 11. martā JVLMA padome izteica neuzticību akadēmijas rektoram Guntaram Prānim, aicinot viņu atkāpties no amata, un bija lemts 10. aprīlī sasaukt akadēmijas Senātu sēdi, kura nenotika.

Šķīrējtiesa lēmusi atzīt, ka padomes faktiskā rīcība, organizējot Augstskolu likuma 17. panta 9. daļā paredzēto padomes un JVLMA Senāta sēdi, lai izlemtu jautājumu par rektora atcelšanu no amata, ir prettiesiska, jo neatbilst Augstskolu likuma 17. panta 9. daļas prasībām par rektora atcelšanas no amata rosināšanu.

Padomes priekšsēdētājs Timurs Tomsons pastāstīja, ka Prānis ar advokātu palīdzību pats ir vērsies šķīrējtiesā:

"Mēs nezinām to, kāpēc šķīrējtiesa ir lēmusi šādi vai citādi. Mums triju darbadienu laikā būs arī rakstiskais ziņojums. Tad mēs to izvērtēsim.

Pēc mūsu padomes domām, šis nemainīs mūsu nostāju un, iespējams, mēs pēc rakstiskā izvērtējuma skatīsimies, kādas ir bijušas problēmas. Cik zināms, tās ir bijušas formālas."

Pēc rakstiska lēmuma saņemšanas padome to izvērtēs un ar atzinumu vērsīsies pie Senāta. Ja būs nepieciešamība, viņi neizslēdz jurista piesaistīšanas variantu.

Padomes iepriekšējā priekšsēdētāja Helēna Demakova, kura no šī amata atkāpās 16. martā, LTV iepriekš norādīja, ka padome saņēmusi informāciju, ka Prānis par iespējamo seksuālo uzmākšanos akadēmijā esot zinājis ilgstoši, jo studentes viņu par to esot informējušas, bet nekāda rīcība nav sekojusi. Prānis to noliedzis.

Jaunākā akadēmijas sniegtā informācija liecina, ka līdz šim JVLMA ir saņemti 15 ziņojumi par iespējamiem uzmākšanās gadījumiem. 

No tiem pieci ziņojumi ir pārbaudīti un saistībā ar tiem ir pieņemti lēmumi, kas darīti zināmi iesniedzējiem.

Pamatojoties uz iegūto informāciju un rektoram papildus iesniegtajiem pierādījumiem, divi darbinieki ir atstādināti no pienākumu pildīšanas. Vienam no viņiem arī ir uzteikts darbs, un viņa pēdējā darba diena JVLMA būs šī gada 18. aprīlis.

KONTEKSTS:

Nevēlami pieskārieni, seksuāla satura ziņas sociālajos tīklos, divdomīgas piezīmes ikdienā, kailfoto sūtīšana vai pieprasīšana, intīmās attiecības starp audzēkni un pasniedzēju. Latvijas Televīzija aicina neklusēt un runāt par šādiem gadījumiem!

Mēs saglabāsim jūsu anonimitāti, bet neklusēsim – rakstiet uz e-pastu [email protected], ziņojiet uz "WhatsApp" numuru 20553333. Klusēšana iedrošina varmākas!

Kopš Latvijas Televīzijas raidījuma "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu JVLMA studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju rīcību, līdz šim par iespējamu seksuālu uzmākšanos studentēm atstādināti divi JVLMA pasniedzēji.

Akadēmija vērsusies Valsts policijā saistībā ar raidījumā izskanējušo informāciju, arī Kultūras ministrija ir aicinājusi akadēmijas studentes, kas cietušas no pasniedzēju seksuālās uzmākšanās, iesniegt trauksmes ziņotāja pieteikumus.

Policija 11. martā ir saņēmusi iesniegumu un sākusi resorisko pārbaudi, bet dažas dienas vēlāk tika sākts kriminālprocess.

JVLMA padome 11. martā izteica neuzticību JVLMA rektoram Guntaram Prānim un aicināja atkāpties no amata. Padome aicinājusi akadēmijas Senātu sasaukt sēdi par Prānim izteikto neuzticību. 

Sūdzības par seksuālu uzmācību saņemtas arī Mākslas akadēmijā.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere ("Jaunā Vienotība") rosina paredzēt kriminālatbildību par seksuālu uzmākšanos, tā ļaujot vardarbības upuriem saņemt nepieciešamo atbalstu un aizsardzību. Tikmēr Mūzikas akadēmijai, Mākslas akadēmijai un Kultūras akadēmijai piedāvā veidot kopīgu ombudu – uzticības personu studentiem un pasniedzējiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti