Kultūras ziņas

Rīgas publika ar sajūsmu uzņem Jērgu Vidmani

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Būdē atklāti Eiropas kultūras galvaspilsētas notikumi

REPORTĀŽA: Norvēģijas pilsētā Būdē atklāj Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu

2024. gadā Eiropas kultūras galvaspilsētas tituls piešķirts trīs pilsētām – Tartu Igaunijā, Bādišlei (Bad Ischl) Austrijā un Būdē (Bodø) Norvēģijā. Neskatoties uz stiprām vētrām, Būdē aizvadītajās brīvdienās aizsākusi plašu kultūras programmu.

Jau kopš 2019. gada Būdē gatavojas uzņemt viesus kā Eiropas kultūras galvaspilsēta. Lai gan plānus krietni mainīja vairākas spēcīgas vētras, ko pilsēta piedzīvoja šajā nedēļā, norvēģi nenobīstas – tas tikai parāda viņu spēju sagatavoties kultūras vētrai, kas gaidāma šajā gadā.

Pirmo reizi Eiropas kultūras galvaspilsēta ir aiz ziemeļu polārā loka. Būdē ir neliela vieta Norvēgijā, tomēr šajā gadā gan pilsētas iedzīvotājus, gan viesus pārsteigs ar vērienīgu pasākumu programmu.

"Pirmkārt, mums ir svarīgi, lai cilvēki, kas šeit dzīvo, var lepoties par savu pilsētu. Bet, protams, mēs vēlamies iegūt arī uzmanību no pārējās Eiropas, lai pateiktu, ka šī ir fantastiska vieta. Kā arī ceru, ka pilsēta paliks cilvēku prātā kā lieliska vieta, kur dzīvot un strādāt," sacīja Būdē mērs Ods Emīls Ingebrigtsens.

"Ikviens ir gaidīts uz šiem pasākumiem. Bet mēs tomēr mēģinājām domāt reālistiski.

Manuprāt, šādiem ilgstošiem projektiem ir svarīgi atcerēties, ka vietējie cilvēki ir viena no galvenajām prioritātēm, kādēļ tas tiek darīts. Jo viņi ir tie, kas ar šo sadzīvos ikdienā.

Tomēr tāpat ir citi pasākumi, kuros mēs ieguldām pūles, lai cilvēkus aizrautu un piesaistītu šai vietai, parādītu, kas mums ir," par "Būdē 2024" programmu sacīja tās direktors Henriks Sands-Dagfinruds.

Kultūras programma aizsākās ar vērienīgu pasākumu programmu un iespaidīgu atklāšanu. Pilsētas ostā pusstundas laikā skatītājiem bija iespēja baudīt visu, kas saistās ar reģiona iezīmēm, turklāt arī šova dalībnieki bija paši pilsētas iedzīvotāji, dejotāji, horeogrāfi, koru dziedātāji, kā arī reģiona pārstāvji, tostarp sāmu dziedātāji.

Pasākuma veidotāji mēģināja šovu padarīt pēc iespējas nekaitīgāku videi, tostarp skatuvei izvēloties materiālus, kas vēlāk tiks izmantoti atkārtoti.

"Mēs vēlējāmies veidot stāstu par sevi," skaidroja programmas direktors. "Tāpēc tajā vajadzēja parādīties zivīm, ziemeļblāzmai, sāmu kultūrai, piekrastes vēsturei. Tas visu vajadzēja parādīt īsā šova programmā, kurā viss ir par apļiem. Saule ir kā aplis, gada ritums ir kā aplis, skatuve ir apļa formā, zivis peld apļos, ziemeļbrieži pulcējas apļos."

Uz Norvēģiju smelties iedvesmu programmai, ko piedāvāt 2027. gadā, bija ieradušies arī pārstāvji no Liepājas.

"Šajā brīdī Liepājas programma ir tieši tajā stadijā, kur mēs arī vācam un veidojam šīs idejas. Līdz ar to ir interesanti apmeklēt kultūras galvaspilsētas, tai skaitā atklāšanas svētkus, ņemot vērā, ka tas ir viens no centrālajiem notikumiem vispār programmā," norādīja "Liepāja 2027" valdes priekšsēdētāja Inta Šoriņa.

"Manuprāt, tā ir ārkārtīgi liela iespēja pašiem paskatīties uz sevi, veidot savu vīziju par nākotni, uz kurieni mēs gribam tiekties. Jo tāda apzinātība katram individuālā līmenī, arī valstiski, pilsētas mērogos, visas planētas galu galā, ir ļoti svarīga. Šī ir tāda iespēju platforma, kur kultūra ir kā instruments, caur kuru atveram tēmas – atveram sāpīgas, iedvesmojošas tēmas, kas var mūs vest tālāk," sacīja "Liepāja 2027" valdes locekle mākslinieciskajos jautājumos Baiba Bartkeviča. "Arī šis projekts izaicina vai katrā ziņā meklē un urda arī nedzirdētās balsis, noklusētās, klusās balsis. Un arī šajā projektā Būdē mēs redzam, ka sāmu kultūrai ir iedota ārkārtīgi liela vieta, un tas ir ārkārtīgi nozīmīgi."

Bet ko par šo kultūras galvaspilsētas titulu domā paši pilsētas iedzīvotāji?

"Manuprāt, ir ļoti svarīgi pilsētai, cilvēkiem, kas šeit dzīvo, ka kaut kas šajā pilsētā notiek. Ka kaut kas nes kultūras pienesumu.

Šeit, Norvēģijas ziemeļos, mēs dzīvojam vietā, kurā trūkst resursu, reti kurš vēlas šeit dzīvot.

Tāpēc tas, ka padarām šo pilsētu pievilcīgāku, kā arī radām piedāvājumus, kas interesētu jauniešus, un arī citus, kas vēlas sekot saviem sapņiem, tas ir ļoti svarīgi," uzsvēra pilsētas iedzīvotājs, pasākumu brīvprātīgais Kristians Jurado. "Tas, ka es varu būt daļa no šiem pasākumiem, iekļauties pilsētā, justies, ka šīs ir manas mājas, tas man ir svarīgi. Būdē man ir devusi draugus, darbu, iespēju mācīties, tāpēc es esmu ļoti priecīgs būt šeit un spēt dot kaut ko arī no sevis."

"Tas ir patiešām jauki! Mēs esam ļoti maza pilsētiņa ziemeļos, tāpēc, manuprāt, tā ir lieliska un nozīmīga iespēja. Ar šiem pasākumiem varam piesaistīt vairāk cilvēku, kas gribētu šeit dzīvot, kā arī piesaistīt vietējos palikt," uzsvēra pilsētas iedzīvotāja Marija Loberga.

Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumus Būdē būs iespēja apmeklēt visa gada garumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti