Rīta Panorāma

Tautastērpu darinātājas: Lepojamies ar senču mantojumu

Rīta Panorāma

Bērnu un jauniešu vokālie ansambļi gatavojas koncertam "Es vēlos sev ko pastāstīt"

Dvēseles bagātību parādīt kustībā. Gunas Trukšānes stāsts

Ar deju no divu gadu vecuma. Dzīves ceļš aizvedis horeogrāfi Gunu Trukšāni līdz virsvadītājas godam

Horeogrāfe Guna Trukšāne šogad Dziesmu un deju svētkos debitē deju virsvadītājas amatā. Viņa savās dejās mēģina atrast savdabīgus piegājienus, cenšoties dejotāju iekšējo dvēseles bagātību parādīt kustībā. 

Savu debiju virsvadītājas amatā Trukšāne piedzīvoja 3. jūlijā, latviešu skatuviskās dejas lielkoncertā "Balts".

"Šī ir pirmā reize, kad es esmu virsvadītājas amatā, un tā ir liela atbildība. Ļoti liels satraukums, katru reizi kāpjot [tribīnē]. Īpaši pirmā reize, man liekas, ka tas būs tāds prātā paliekošs mirklis vēl ilgi," pirms lielkoncerta sacīja Trukšāne.

Viņa ir saistīta ar deju no divu gadu vecuma, kad mamma ar krustmāti Aldu Skrastiņu, skatuviskās tautas dejas eksperti, viņu pirmo reizi aizvedusi uz deju nodarbībām. Tagad Trukšāne ikdienā strādā bērnu un jauniešu deju kolektīvā "Vēja zirdziņš", tautas deju ansamblī "Līgo" un tur rūpi arī par Bauskas novada deju kolektīviem.

Mācoties, analizējot un tai pašā laikā baudot un iedvesmojoties no latviešu dejas, mūzikas un latviskajām tradīcijām, dzīves ceļš viņu pakāpeniski aizvedis līdz virsvadītājas godam.

Latviešu skatuviskās dejas lielkoncertā "Balts" Gunai tika uzticētas trīs dejas – "Bez darbiņa nevarēju", "Darbā meitu nolūkoju" un "Lai man auga tīri lini". Dejotāji stāsta, kā Guna nāk talkā svētku dalībniekiem, lai deju solis būtu tieši tāds, kādu viņa ir iecerējusi.

Tautas deju ansambļa "Līgo" dalībnieki Dārta un Artūrs raksturoja Gunu Trukšāni kā ļoti, ļoti stingru un prasīgu.

Seko līdzi Dziesmu un deju svētkiem!

Sabiedriskie mediji no 30. jūnija līdz 9. jūlijam pārraidīs XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norises.

Viss saturs par Dziesmu un deju svētkiem saplūdīs sabiedrisko mediju portālā LSM, kur rādīs Dziesmu un deju svētku norišu tiešraides. Portālā pieejams svētku pārraižu kalendārs un plašs oriģinālsaturs.

"Tam ir mērķis, tās ir rūpes par to, lai deju solis ir tieši tāds, kāds iecerēts, un viņa apzinās mūsu potenciālu, viņa mēģina to izspiest. Un ne velti ir deja "Darbiņš man prieku deva". Tas varbūt ir arī par viņu pašu. Darbs plus prieks ir dzīve. Jā, tā ir tā dzīve, tāds ir latvietis," sprieda dejotāji.

Savukārt pati Trukšāne sacīja, ka mēģina atrast savdabīgus piegājienus dejai, brīžiem izejot no ierastajām "taisnajām līnijām uznācienos vai precīzajām kolonnām".

"To var redzēt, jauniešiem pašiem arī patīk izkāpt nedaudz ārā no taisnajām līnijām, ļauties emocijām, ļauties mirklim un tanī pašā laikā izdarīt visas lietas, ko mēs esam norunājuši un ko mēs esam kopīgi mēģinājuši," viņa sacīja.

Lielkoncerts "Balts" ir aizvadīts, tagad Gunai Trukšānei priekšā intensīvs darbs Daugavas stadionā, kur viņai kā virsvadītājai uzticētas divas dejas – "Aug magonīte" un "Klabdancis".

Virsvadītāja uzskata, ka kustībā iespējams parādīt iekšējo dvēseles bagātību. Ar ķermeņa valodu iespējams pateikt ļoti daudz, jo deja ir kustība, un ar kustību var parādīt savas šā brīža sajūtas, pārdzīvojumus, emocijas, viņa pauda.

"Es ļoti, ļoti gaidu satraukuma pilno mirkli, kad lielie deju raksti parādīsies laukumā un dejotāju mirdzošās acis varēs ieraudzīt arī no skatītāju pašām tālākajām sēdvietām," deju svētku mirkļus raksturoja Trukšāne.

Gunu Trukšāni virsvadītājas godā Daugavas stadionā ikviens varēs vērot 8. jūlijā deju lieluzvedumā "Mūžīgais dzinējs".

Savukārt latviešu skatuviskās dejas lielkoncertu "Balts" iespējams noskatīties šeit:

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti