Skolēnu dziesmu svētku gājiena režisore: Bijām apsolījuši svētkus, un svētki bija
Skolēnu dziesmu svētku gājiena režisore: Bijām apsolījuši svētkus, un svētki bija
Gan sekmēti, gan bremzēti, gan dažādu pretrunīgu viedokļu pavadīti, Latvijā tomēr šogad notika XII Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. Visbiežāk tos dēvēja par e-dziesmu svētkiem, kas gan nav īsti precīzi, jo lielākā daļa norišu tomēr notika klātienē, tikai pilnīgi citā formātā, nekā ierasts. Citādie vai tuvplāna svētki – tā tos dēvē Inga Krišāne no svētku rīkotāju komandas. Tieši viņas koncepcija vēl pirms pandēmijas uzvarēja konkursā par skolēnu svētku māksliniecisko risinājumu, bet šogad to ļoti ātri un radoši nācās pielāgot pandēmijas situācijai.
Nebūs nekādas sēdēšanas dīvānos, dejos visi! Par #dziedundejo2021 lielkoncertu «Saule vija zelta rot...
Nebūs nekādas sēdēšanas dīvānos, dejos visi! Par #dziedundejo2021 lielkoncertu «Saule vija zelta rotu»
XII Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ir noslēgušies, un tautas deju lielkoncerts "Saule vija zelta rotu" ir izdejots. 6. novembrī #dziedundejo2021 norises beigušās ar lielu, skaļu un priecīgu blīkšķi. Pēdējā koncertā "Saule vija zelta rotu" par spīti pandēmijai 48 deju kolektīvu dalībnieki no visas Latvijas varēja būt maza daļa no koncerta, sveicinot skatītājus caur saviem mazajiem "Zoom" ekrāniem. Un nevajag uzreiz raukt degunus, jo tas ir "Zoom". Trīs mācību gadi skolēniem ir izbojāti pandēmijas dēļ, un attālinātās mācības ik pa laikam ir viņu ikdiena. Ja normālā dzīve ir uz pauzes, kāpēc gan daļa koncerta nevarētu norisināties "Zoom" platformā, kas viņiem ir tik pazīstama?
Liku bēdu zem akmeņa, pāri gāju dziedādam. Koru koncertstāsta «Dziesmubērns» apskats
Liku bēdu zem akmeņa, pāri gāju dziedādam. Koru koncertstāsta «Dziesmubērns» apskats
Režisoram Uģim Brikmanim 2018. gada Dziesmu un deju svētkos bija ideja, ka ir puisēns, kurš piedzimst ar dziesmu.* Turpinot šo dziesmu bērna ideju, šī gada vasarā tapa #dziedundejo2021 koncertstāsts "Dziesmubērns". Mainoties apstākļiem un ierobežojumiem, koncertstāstā ir izdziedātas 16 no 25 dziesmām, kas bija sagatavotas noslēguma koncertam, un arī dziesmu bērni ir četri – Hasans Rauls, Kristers, Artūrs un Toms. Drosmīgie un dziedošie puikas būtu bijuši koncerta vadītāji lielajā Mežaparka estrādē, bet nu ir kļuvuši par galvenajiem varoņiem koncertfilmā, kas runā par augšanu, sapņiem, tradīciju kopšanu un maģisko gaismas pili.
Viens, divi, trīs, nu tu esi brīvs. #dziedundejo2021 koncertstāsta «Augstāk par zemi» apskats
Viens, divi, trīs, nu tu esi brīvs. #dziedundejo2021 koncertstāsta «Augstāk par zemi» apskats
Mūsdienu deju koncertstāsts "Augstāk par zemi" aizved košā ceļojumā pa Latviju, atklājot skaistus dabas skatus, sakarsušas un prieka pilnas jauniešu sejas, oriģinālas populāru dziesmu aranžijas un mazliet piemirstas bērnības rotaļas. Iecerētais grandiozais koncerts izstāžu centrā "Ķīpsala" nu ir pārvērties aizraujošā filmā, kurā piedalās 1500 dejotāju no 83 deju kolektīviem.

Vairāk