Panorāma

Dziesmu svētkos – arī amatierteātri

Panorāma

Panorāma

Novērš garās rindas uz ēdināšanu Mežaparkā

Atrisinātas garās pusdienu rindas Dziesmu svētku dalībniekiem Mežaparkā

Aptuveni divas stundas rindā pēc pusdienām 4. jūlijā nācies gaidīt tūkstošiem Dziesmu svētku dalībnieku Mežaparkā. Reaģējot uz sašutumu sociālajos tīklos, trešdien praktiski visas problēmas ir atrisinātas. Mežaparkā atvērti papildu ēdiena izdales punkti, un daudzo koristu ēdināšana sadalīta pa atšķirīgiem laikiem.

Cilvēku drūzma bija tik liela, ka pūlim nevarēja redzēt galu. Svētku dalībnieki ar savu rindā stāvēšanas laiku dalījās internetā. Kāda sieviete rakstīja – rindas izstāvēšana aizņēmusi stundu un 40 minūtes. Arī mikroblogošanas vietnē "Twitter" daudzi dalībnieki sūdzējās par gaidīšanu rindā pusotru stundu un pat divas. Tāpēc citi ēšanai atmetuši ar roku.

Trešdien novērots, ka ēdiena izsniegšanas zonā nav novērojama liela drūzmēšanās. Pusdienu izsniegšanai izveidots slīdošais grafiks. Tas nozīmē, ka atšķirīgiem kolektīviem ēdienu izsniedz dažādos laikos, kā arī ir atvērti papildu ēdiena izdales punkti.

Dziesmu svētku dalībniece Kate stāstīja, ka vakar rindā gaidījusi 40 minūtes vai pat stundu, bet šodien tas aizņēmis piecas vai desmit minūtes.

"Šodien viss atšķiras ar vakardienu kā diena pret nakti. Paldies organizatoriem par to, ka izlaboja šo kļūdu," sacīja svētku dalībnieks Kārlis. 

Vakar bija garākas rindas, visi saskrēja uz vienu laiku. Mēs arī stāvējām divas stundas. Šodien viss kārtībā, ļoti ātri. Garšīgs ēdiens," norādīja svētku dalībniece Daiga.

Svētku organizēšanā iesaistītās puses atzina, ka tā bijusi lielākā plānošanas kļūda. Pēc sabiedrības sašutuma vakar rīkota operatīva sanāksme. Ēdināšanas iepirkuma nolikumā teikts, ka ēdinātājiem jābūt iepriekšējai pieredzei ēdināšanā masu pasākumos un stundā jāspēj izdalīt vismaz 500 porcijas vienā izdales zonā.

Mežaparkā jābūt 16 šādām zonām, ēdināšanai kopā atvēlētas vairākas stundas. Tātad tas ir izpildāms. Problēma – visi aptuveni 9000 dalībnieku nākuši ēst vienā laikā.

"Tā pamata problēma bija, ka vakar Mežaparkā visi cilvēki ieradās vienā laikā. Protams, ja ir milzīgs pūlis, tur veidojas ne tikai dezorganizācija, bet arī tas rindas garums bija tik liels, ka, protams, tas ir baisi.

Mēs nevaram organizēt cilvēkus. Mēs varam tikai organizēt dalīšanu. Plūsmu mēs nevaram veidot," skaidroja SIA "Baltic Restaurants Latvia" servisa direktors Guntis Bredovskis. 

No ēdinātāju puses piesaistīti papildu cilvēki, kas porcijas saliek uz šķīvja. Ja vakar šo cilvēku būtu bijis vairāk, rindas uz priekšu kustētos ātrāk. Daļa dalībnieku pusdienas trešdien ēduši skolās, kur viņi nakšņo. Kļūdas organizatori atzina.

"No mūsu puses bija jāvada šīs plūsmas, jāsadala cilvēku plūsmas pēc ēdināšanas. Savukārt no ēdinātāju puses tika palielināts ēdiena izdales staciju skaits. Tas ir tāds komplekss, kas šodien, kā mēs redzam, ir nesis ļoti labus rezultātus," atzina Dziesmu un deju svētku komunikācijas vadītāja Inga Vasiļjeva.

Dziesmu svētku dalībniekiem atvainojas arī kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība).

"Es jūtos nelāgi viņu priekšā. Viņi nebija pelnījuši šādu notikumu attīstību. Būtu utopiski sagaidīt, ka šo svētku organizēšanā nebūs nevienas kļūdas.

Svarīgi ir tas, lai mēs tās nepilnības, ko redzam, spējam ātri izlabot. Tas ir pats svarīgākais. Šodien es ierados pārbaudīt. Es savu ēdiena porciju saņēmu četru minūšu laikā, tā bija garšīga. Un viss ir kārtībā," sacīja Puntulis.

Vairāk nekā 40 000 dalībnieku ēdināšana vairākās notikumu vietās deviņu dienu garumā valstij izmaksā vairāk nekā trīs miljonus eiro.

Seko līdzi Dziesmu un deju svētkiem!

Sabiedriskie mediji no 30. jūnija līdz 9. jūlijam pārraidīs XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku norises.

Viss saturs par Dziesmu un deju svētkiem saplūdīs sabiedrisko mediju portālā LSM, kur rādīs Dziesmu un deju svētku norišu tiešraides. Portālā pieejams svētku pārraižu kalendārs un plašs oriģinālsaturs.

KONTEKSTS:

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esoša valsts iestāde.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti