Panorāma

Transtaukskābes joprojām atļautas

Panorāma

Latvijas sējumus apdrošina vācu kompānija

Vai augs piena produktu cenas veikalos?

Tirgotāji piena ražotāju vēlmi celt cenas dēvē par spiedienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 9 mēnešiem.

Piena izejvielas sadārdzināšanās dēļ piena pārstrādātāji vēlas paaugstināt piena produktu cenas. Ražotāji par piena produktiem vēlētos saņemt par 5-8% vairāk, un šo sadārdzinājumu varētu segt tirgotāji, samazinot savu uzcenojumu. Ar šādu priekšlikumu otrdien nāca klajā Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība. Tikmēr tirgotāji ir neizpratnē par šādu vēlmi un dēvē to par spiedienu.

Situācija piena nozarē pasaulē saasinājusies saistībā ar sausumu vienā no lielākajām piena produktu eksportētājvalstīm Jaunzēlandē. Piena produktu trūkst, līdz ar to izejvielas iepirkuma cena sasniegusi rekordlīmeni. Piena iepirkuma cena augusi arī Latvijā.

Tādēļ būtu jāaudzē arī piena produktu cena, ko tirgotāji nevēlas darīt, norāda Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības vadītājs Jānis Šolks. „Lielveikalu tīklu, kas ir dominējoša stāvoklī - "Rimi", "Maxima", "IKI" - attieksme ir bijusi klaji negatīva zem šī banālā saukļa: „Mēs negribam pacelt cenas, mēs negribam, lai mūsu patērētāji maksā vairāk”. Un tiek atteikts. Bet ir skaidrs, ka produktu cenas šobrīd būtu jāpaceļ par 5-6%, pieņemot, ka gala cenai nevajadzētu būtiski izmainīties. Mēs arī uzskatām, ka ir pienācis laiks tirgotājiem nosegt šo starpību,” pauž Šolks.

Ražotāji uzskata, lai patērētājs neizjustu piena produktu sadārdzinājumu, tas būtu jākompensē tirgotājiem, samazinot savu uzcenojumu. Tas, pēc ražotāju domām, lielajās veikalu ķēdēs ir samērā augsts un tirgotāji var atļauties kompensēt cenu pieaugumu. Tikmēr tirgotāji ir skeptiski par ražotāju vēlmi. „Šādiem apgalvojumiem, kas ir absolūti populistiski, nav īsti pamata, jo mēs nezinām ražotāju izmaksas. Un šeit apgalvot, ka šīs izmaksas būtu jāsedz tirgotājam, nav absolūti nekāda pamata,” saka Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis.

No Krūzīša teiktā noprotams, ka tirgotāji nekompensēs piena produktu sadārdzinājumu, ja tāds arī būs. Ar vēlmi paaugstināt savu produktu cenas pie lielākajiem tirgotājiem vērsušies vairāki piena produktu ražotāji. Šie iesniegumi pašlaik tiek vērtēti, sacīja Krūzītis.

Tirgotāju pārstāvis arī pauž neizpratni par piena produktu ražotāju rīcību:„Šobrīd šādi neadekvāti paziņojumi, ka piena cenas celsies par 8% - to varētu vērtēt kā klaju spiedienu uz tirgotājiem pieņemt jebkuru ražotāju priekšlikumu, to neizvērtējot. Un es esmu pārliecināts, ka tas notiek konkrētu lielo tirgus spēlētāju interesēs.”

Pārtikas tirgus eksperte Ingūna Gulbe atzīmē, ka piena produktiem ir pamats kļūt dārgākiem, tomēr ne visos gadījumos. Eksportējošie uzņēmumi izmaksu pieaugumu var kompensēt ar augošajiem ieņēmumiem eksporta tirgos. Citādāk ir tikai pašmāju tirgū strādājošajiem piena pārstrādes uzņēmumiem. „Problēma ir tā, ka ne visi uzņēmumi eksportē. Un tie, kas strādā tikai vietējā tirgū, tiem gan ir grūti konkurēt par piena iepirkumu, jo piena iepirkuma cena ir kāpusi, bet viņiem nav, no kurienes subsidēt gūt lielāku peļņu, lai subsidētu vietējo tirgu. Tiem tā situācija ir bīstama, un mazie piena ražotāji tiešām varētu pat bankrotēt,” atzīmē eksperte.

Uz šo draudu norāda arī Piensaimnieku centrālā savienība - tās ieskatā lielākie tirgotāji būtu vairāk jāierobežo gan attiecībā uz to īstenoto cenu politiku, gan citādi. Pretējā gadījumā pārstrādātāji vairāk savus produktus piedāvās ārvalstīs vai arī pārtrauks ražot.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti