Tirgotāji atbildīgi izturas pret divu metru distances noteikuma ieviešanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Visās tirdzniecības vietās, tajā skaitā veikalos, tirgū un aptiekās, pircējiem jāievēro divu metru distance, lai nodrošinātu sociālo distancēšanos. Valdība otrdien lems, lai prasība stātos spēkā. Kādus piesardzības pasākumus mazumtirgotāji jau ieviesuši līdz šim, un kā plāno nodrošināt rekomendēto divu metru distanci?

Tirgotāji atbildīgi izturas pret divu metru distances noteikuma ieviešanu
00:00 / 03:49
Lejuplādēt

Lielās lielveikalu ķēdes jau pirms vairākām nedēļām ieviesa dažādus preventīvus pasākumus, gan nodrošinot pircējiem un pārdevējiem dezinfekcijas līdzekļus un plastmasas cimdus, gan veikalos izvietojot informāciju ar aicinājumu ievērot higiēnu un distanci vienam ar otru. 

„Esam veikuši vēl pastiprinošus pasākumus sociālās distancēšanās ievērošanai un ierobežošanai. Jau svētdien, 15. martā, mēs sākām atsevišķos pilotveikalos izlīmēt grīdas uzlīmes, tādā veidā ierobežojot sociālo distancēšanos divu metru rādiusā gan kasu zonā, gan arī vietās, kur cilvēki vairāk pulcējas, piemēram, pie ēdienu vitrīnām, dārzeņiem un augļiem,” pastāstīja "Maxima" komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule.

Arī "Rimi" sabiedrisko attiecību vadītāja Regīna Ikala norādīja, ka tīkla veikalos ieviesti plaši piesardzības pasākumi, lai pircējiem atgādinātu par divu metru distanci.

Lai pasargātu no inficēšanās cilvēkus ar augstāko saslimšanas risku, no 18. marta "Rimi" veikalos tiek ieviestas iepirkšanās stundas vecāka gadagājuma cilvēkiem, topošajām māmiņām un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Šie pircēji tiek aicināti pirkumus visos "Rimi" tīkla veikalos veikt katru dienu no plkst. 8 līdz 10. Pārējos lūdz izvēlēties citu iepirkšanās laiku.

 

Divu metru distance obligāti jānodrošina tirdzniecības vietās, kuru platība ir virs 100 kvadrātmetriem, bet mazākiem veikaliem tas ieteikts kā vēlama prakse. Piemēram, „Narvesen” vidējā tirdzniecības vietas platība ir aptuveni 70 kvadrātmetri. Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Dace Dovidena pastāstīja, ka jau pagājušā nedēļā sāka izvietot veikalos informatīvus ziņojumus un no rītdienas uz grīdas līmēs uzlīmes, kas parāda divu metru distanci. Pārmaiņas ieviestas arī dzērienu pasniegšanā.

„Arī karsto dzērienu, sulu un citas pašapkalpošanās zonas ir pārveidotas jau tagad. Lai varētu pagatavot dzērienus, krūzītes būs pieejamas pie mūsu darbiniekiem, un tās tiek iedotas katram klientam atsevišķi,” norādīja Dovidena.

Līdzīga prakse ieviesta arī "Circle K" degvielas uzpildes stacijās. Arī tur ieviesti divu metru norobežojumi pie kasēm.

„Mēs esam aprīkojuši katru savu kases zonu vai aprīkosim tuvākajās dienās ar organiskā stikla plāksnēm, lai pasargātu kontaktu starp mūsu pārdevējiem un pircējiem. Esam apvilkuši arī apkārt kases zonai divu metru drošības līniju, lai signalizētu pircējiem, kas viņiem būtu jāievēro, ja stāv un norēķinās viens pircējs pie kases, tad kur būtu jāstāv otram pircējam,” stāstīja uzņēmuma komunikācijas pārstāve Ieva Stūre.

Viņa arī atgādināja, ka norēķinus par degvielu var veikt pie sūkņa, nemaz neaizejot līdz kases telpai.

Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs otrdien izplatījis paziņojumu, kurā norāda, ka diemžēl atsevišķi tirgotāji esot saskārušies ar nepatīkamu attieksmi no valsts pārvaldes puses – veikalos ir bijusi pašvaldības policija, kas pieprasījusi tirgotāju rekomendāciju stingru ievērošanu.

„Mūsu darbinieki strādā dienu un nakti, lai nodrošinātu nepieciešamo produktu apjomu Latvijas iedzīvotājiem, kā arī pašaizliedzīgi ievieš dažādus šos piesardzības pasākumus veikalos, gan izlīmējot uzlīmes. Tie visi ir papildu pienākumi. Tas, protams, aizņem laiku visā Latvijā to izdarīt, jo mums ir vairāk nekā 200 veikali. Darām, ko varam, un ļoti gaidām, protams, arī saprotošu rīcību no pašvaldības policijas puses,” norādīja Dupate-Ugule.

Tirgotāji dara visu iespējamo, lai ieviestu drošības pasākumus, līdz ar to no pircēju puses sagaida noteikumu ievērošanu un savstarpēju sapratni.

KONTEKSTS:

Jaunais "Covid-19" vīruss sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Pasaules Veselības organizācija norāda, ka "Covid-19" sasniedzis globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Eiropā, atcelti masu pasākumi, kā arī slēgtas skolas un citas iestādes, lai ierobežotu "Covid-19" izplatīšanos.

"Covid-19" konstatēts arī Latvijā un pārējās Baltijas valstīs. Cerībā ierobežot vīrusa izplatību Latvijā izsludināta ārkārtējā situācija - no 13.marta līdz 14. aprīlim spēkā stājas ierobežojumi. Sestdien, 14. martā, valdība lēma ierobežojumus padarīt vēl stingrākus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti