Graudu audzētāji: Apjomīgā raža kompensēs graudaugu cenas kritumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 8 mēnešiem.

Lai gan šogad Latvijā gaidāmas rekordlielas ražas, tomēr cenas salīdzinājumā ar pērno gadu kritušās. Tādējādi apjoms, kvalitāte un cena savstarpēji līdzsvaros graudaugu audzētāju ieņēmumus, intervijā Latvijas Radio raidījumā pauda vairāki lauksaimnieki.

Apjoma ziņā šogad Latvijā neredzēti laba graudu raža, bet kvalitāte gan ne tik. Līdz ar to izaudzētie graudaugi vairāk atbilst lopbarības standartiem. “Pasakaina raža, mūžā tādu neesmu redzējis,” saka saimniecības “Rožkalni” saimnieks, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes biedrs Ivars Ādamsons.

Tādējādi apjoms un kvalitāte savā starpā kompensēsies, prognozē Ādamsons, piebilstot, ka naudas ziņā  ieņēmumi būs līdzīgi pērnajam gadam.

Ziņu par labajām ražām apliecina arī “Latraps” ģenerāldirektors Edgars Ruža. Kā rapšu audzētājs Ruža stāsta, ka arī tā ražas šogad arī ir ļoti labas. Turklāt, spriežot pēc analīzēm, rapsī ir augstāks eļļas līmenis, tātad arī labāka kvalitāte un cena. Viņš vērtē – šis gads viennozīmīgi ir labāks par pērno, kad daudzviet gāja bojā ziemāji.

Tajā pašā laikā arī nākotnē jārēķinās ar lielākām ražām un nopietni jāķeras klāt pie graudu pirmapstrādes jaudu palielināšanas, uzsvēra “Latraps” vadītājs.

Arī kopumā pasaulē graudu ražas tiek sagaidītas labākas, nekā prognozēts iepriekš, taču aizvien sliktākas nekā pērn, norādīja SEB bankas eksperts Dainis Gašpuitis. Labākas ražas ir Eiropas Savienībā, Krievijā, Ukrainā un Austrālijā, bet kritums ASV un Kanādā. Viņš gan prognozēja, ka cenas, visticamāk, vēl samazināsies.

Kopumā gan cenas nav zemā līmenī, vērtē eksperts. Turklāt ilgtermiņā patēriņš pasaulē turpina augt, kas nozīmē, ka Latvijā graudkopībā iespējas ir un ir arī pieprasījums pēc šīs produkcijas.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vēstīts, ka pateicoties labvēlīgajiem laikapstākļiem, šogad Latvijā prognozējamā graudaugu un rapša kopējā raža būs par 16% lielāka nekā pērn un sasniegs apmēram 2,58 miljonus tonnu. Tajā pašā laikā vērojama kviešu cenas samazināšanās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti