Finansējumu «start-up» valsts atbalsta programmā saņēmis otrs uzņēmums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem un 6 mēnešiem.

Latvijas finanšu tehnoloģiju jaunuzņēmums jeb "start-up"  "Nordigen" ir parakstījis līgumu ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) par jaunuzņēmumu atbalsta programmas finansējuma saņemšanu augsti kvalificētu darba ņēmēju piesaistei, tādējādi kļūstot par otru uzņēmumu, kas saņēmis finansējumu valsts atbalsta programmā, liecina Latvijas jaunuzņēmumiem veltītā vietnē "Labs of Latvia" publicētā informācija.

Atbalsta programmas kopējais pieejamais finansējums jaunuzņēmumiem ir 1,6 miljoni eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma un valsts budžeta līdzekļiem. Maksimālā atbalsta intensitāte programmā noteikta 45% apmērā. Kā viens no galvenajiem kritērijiem atbalsta programmu piešķiršanai jaunuzņēmumiem noteikts kvalificēta riska kapitāla investoru ieguldījums pamatkapitālā vismaz 30 tūkstošu eiro apmērā.

"Nordigen" šā gada septembrī piesaistīja 700 tūkstošu eiro lielas investīcijas no Somijas riska kapitāla fonda "Inventure" un viena no Eiropā lielākajiem sēklas kapitāla investoriem "Seedcamp". Šis ir uzņēmuma "Nordigen" vēsturē lielākais investīciju apjoms, pārspējot iepriekšējā gadā piesaistītos 150 tūkstošus no riska kapitāla fonda "Change Ventures".

Uzņēmums informē, ka investīcijas tiks izmantotas gan jaunu darbinieku piesaistīšanā, gan arī tirgus ģeogrāfiskā paplašināšanā. Uzņēmums plāno drīzumā sākt darbu arī Brazīlijā, Dienvidāfrikā, ASV un Apvienotajā Karalistē.

Atbalsta programma jaunuzņēmumiem ir daļa no LIAA un Ekonomikas ministrijas iniciatīvas veicināt jaunuzņēmumu attīstību Latvijā. "Nordigen" ir otrs jaunuzņēmums Latvijā, kas saņem finansējumu šādam mērķim. Pirmais jaunuzņēmums, kas jau iepriekš bija saņēmis atbalstu no LIAA šādiem pašiem mērķiem, bija "Dripit".

SIA "Nordigen Solutions" tika dibināts 2016. gadā, Rīgā. Uzņēmuma īpašnieki ir Roberts Bernāns, Rolands Mesters, "Change Ventures", "Inventure" un "Seedcamp".

Intervijā portāla LSM.lv angļu valodas versijai "Nordigen" pārstāvji šovasar stāstīja, ka jau 50% no darbības tiek vērsta uz eksportu. Sagaidāms, ka šis skaitlis līdz 2019. gada beigām sasniegs 90%. Patlaban "Nordigen" pamatā strādā Baltijas valstu tirgos, bet labas sekmes ir guvuši arī Spānijā, Polijā un Zviedrijā.

KONTEKSTS:

2016. gadā Saeima pieņēma jaunu "start-up" atbalsta likumu, kurā nolēma, ka valsts atbalstu varēs iegūt jaunuzņēmumi, kas ir piesaistījuši kvalificēta riska kapitāla investora ieguldījumu uzņēmuma pamatkapitālā vismaz 30 000 eiro apmērā.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība") norādīja, ka "start-up" uzņēmumiem ir būtiska nozīme Latvijas ekonomiskās izaugsmes, pievienotās vērtības un inovāciju sekmēšanā. Latvijā ir vidēji 20 “start-up” uzņēmumi gadā, bet ministrs atzina, ka ar šo īpašo režīmu gribētu šo skaitu vismaz dubultot.

Tikmēr iebildes pret būtisku sociālo atvieglojumu ieviešanu izteica labklājības ministrs Jānis Reirs ("Vienotība"), kā arī Latvijas Darba devēju konfederācija. Piemēram, Reirs sacīja, ka šādam ierosinājumiem piekritis tikai kā kompromisam, un norādīja, ka uzņēmumi ir jāatbalsta ar nodokļu atlaidēm, kuras neietekmē strādājošo nākotnes sociālo nodrošinājumu. Toties konfederācija norādīja, ka šādas atlaides ir konkurenci kropļojošas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti