Tieša runa

Tieša runa: "Kāds būs valdības atbalsts vīrusa krīzes skartajai ekonomikai?"

Tieša runa

Tieša runa: "Kā nodrošinās medicīnisko palīdzību un zāles ikdienišķo slimību gadījumos?"

Tieša runa: "Kāds būs valdības atbalsts vīrusa krīzes skartajai ekonomikai?"

Dīkstāves reglamentā atbalstāmas nozares sola regulāri pārskatīt un papildināt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ceturtdien valdība lems par dīkstāves pabalstu apmaksu no budžeta vairākās nozarēs, kas cietušas no Covid-19 izraisītām sekām, sākotnēji šāds atbalsts plānots uz diviem mēnešiem, bet to varēs pagarināt. Tāpat politiķi sola, ka valdība sekos līdzi un nepieciešamības gadījumā regulāri pārskatīs un papildinās šo nozaru sarakstu.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (“Jauna Vienotība”) LTV raidījumā “Tieša runa” norādīja, ka bezalgas atvaļinājumi nebūtu labs risinājums, tieši tāpēc valsts palīdzēs ar dīkstāves apmaksu, lai saglabātu uzņēmumus un strādājošos šajos uzņēmumos.

Uzņēmumi “pauzēs uz šo kara laiku un, kad mēs uzvarēsim šo neredzamo ienaidnieku, ja atbalsts būs pareizs un solidārs, mēs varēsim ātri atjaunot biznesu”, skaidroja Reirs.  

Reirs stāstīja, ka darbinieki no valsts varēs saņemt dīkstāves pabalstu 75% apmērā no algas, bet ne vairāk par 700 eiro.

Ekonomikas ministrija noteiks nozares, kurās varēs saņemt šo dīkstāves pabalstu, uzņēmumi, kas darbojas šajās nozarēs, varēs iesniegt Valsts ieņēmumu dienestam (VID) sarakstu ar darbiniekiem, kuri ir dīkstāvē, un dienests šiem darbiniekiem pārskaitīs šo pabalstu.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs (“KPV LV”), kuru partija virza ekonomikas ministra amatam, informēja, ka tās būs transporta nozare, tūrisma, viesnīcu nozare, pasākumu rīkošanas nozare. Taču Vitenbergs solīja, ka valdība sekos līdzi situācijai un nepieciešamības gadījumā papildinās šo nozaru sarakstu.  

Reirs stāstīja, ka pašlaik plānots, ka noteikumi par dīkstāves pabalstu plānoti uz diviem mēnešiem, bet to varēs pagarināt, “naudas līdzekļi ir, šie līdzekli ir aizņēmums, tos neiekļaus budžeta deficītā”.

Palīdzēšanas iespējas nav ierobežotas ar kādu limitu vai griestiem, norādīja Reirs.

Valdība par noteikumiem lems ceturtdien, piektdien Saeimā plānota ārkārtas sēde, kurā varēs izskatīt šos noteikumus, un tuvākajā laikā tie stāsies spēkā.

Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks savukārt norādīja, ka pašlaik, rīkojoties adekvāti, Latvija var savas pozīcijas pat nostiprināt, izmantojot krīzi kā iespēju. Latvijas ekonomika pašlaik ir spēcīgāka nekā pirms iepriekšējās krīzes, bet atbalsts ir nepieciešams, un tam jābūt mērķtiecīgi tēmētam un terminētam.

Reirs uzsvēra, ka valsts sniedz ļoti lielu palīdzību, un uzņēmējiem jāizrāda solidaritāte, kaut vai savā starpā, piemēram, ja kafejnīca aizveras, varbūt var neprasīt pāris mēnešu īres maksu.

KONTEKSTS:

Valdība spriež par atbalstu uzņēmējiem saistībā ar Covid-19 dēļ izsludināto ārkārtējo situāciju un noteiktajiem ierobežojumiem, kas rada negatīvas sekas vairākām uzņēmējdarbības nozarēm. Ārkārtēja situācija būs spēkā no 13. marta līdz 14. aprīlim, tās laikā noteikta virkne ierobežojumu, tostarp mācībām skolās jānotiek attālināti.

Jaunais koronavīruss ''SARS-CoV-2'' un "Covid-19" sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Pasaules Veselības organizācija norāda, ka Covid-19 saslimstība sasniegusi globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Eiropā, atcelti masu pasākumi, kā arī slēgtas skolas un citas iestādes, lai ierobežotu Covid-19 izplatīšanos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti