Rīta Panorāma

Sirdslieta mācīt bērniem klavierspēli – Ilze Mazkalne

Rīta Panorāma

Intervija ar NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktoru Jāni Sārtu

Kā samazinātās PVN likmes augļiem un dārzeņiem izmaiņas ietekmēs lauksaimniekus?

Lauksaimnieku organizācija: Pēc PVN likmes palielināšanas augļiem un dārzeņiem pieaugs nezināmas izcelsmes produktu tirgus

Koalīcijas vērtēto ieceri no nākamā gada vietējās izcelsmes augļiem un dārzeņiem atceltās samazinātās 5% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes vietā piemērot 12% PVN likmi lauksaimniecības nozare izdzirdējusi tikai no masu medijiem, nevis sarunās no vadošajiem politiķiem, Latvijas Televīzijai pauda Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis, norādot, ka lauksaimnieki bažījas, ka PVN likmes paaugstināšana vairos ēnu ekonomiku un importa augļu un dārzeņu patēriņu.

Gūtmanis sacīja, ka LOSP vairākas nedēļas gaidot tikšanos ar premjerministri Eviku Siliņu ("Jaunā Vienotība"), lai nonāktu pie gala lēmuma, ko darīt ar PVN likmi vietējās izcelsmes augļiem un dārzeņiem.

"Šobrīd zinām, ka likums nav mainīts, un spēkā būs 21% likme. Tas ir jāsaprot visiem iedzīvotājiem, ka cenas par vismaz 16% paliks dārgākas. Ja būtu 12%, tad starpība būtu no 5% līdz 12%. Mūs visvairāk uztrauc tas, kas notiks ar ēnu ekonomiku," sacīja Gūtmanis, demonstrējot attēlu, kurā redzami gurķi kastē, uz kuras kā izcelsmes valsts norādīta Krievija. Šāda aina esot novērota vienā no vairumtirdzniecības bāzēm.

"Tikmēr audzētāji stāsta, ka veikalā gurķus no Krievijas nevar novērot. Tos drīkst šeit ievest, bet jautājums, kā tie tālāk nonāk veikalā, kādā marķējumā. Tas ir tas, pret ko mēs cīnāmies – ēnu ekonomiku, kas traucē mūsu uzņēmumiem strādāt normāli."

Gūtmanis prognozēja, ka pēc PVN palielināšanas "būs pilni mikrorajoni ar busiņiem ar nezināmas izcelsmes augļiem un dārzeņiem, kurus tirgo bez jebkādas PVN procentu likmes".

LOSP valdes priekšsēdētājs pastāstīja, ka šobrīd daļa audzētāju domājot, vai turpināt darbu nozarē vai pāriet uz darbu citur: "Man ir bažas, ka mēs vietējās produkcijas vietā ēdīsim vairāk importa. Un tas ir ļoti slikti." Tāpat Gūtmanis pauda, ka sabiedrība ir pārāk kūtra, lai protestētu pret lēmumu samazināto 5% PVN likmi augļiem un dārzeņiem atcelt.

To, ka valdošā koalīcija apsver Latvijai raksturīgiem augļiem, dārzeņiem un ogām piemērot samazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 12% apmērā, raidījuma "Kas notiek Latvijā?" diskusijā atzina zemkopības ministrs Armands Krauze (Zaļo un Zemnieku savienība).

KONTEKSTS:

Samazināto PVN likmi 5%, nevis 21%, apmērā svaigiem dārzeņiem, ogām un augļiem uz pilotprojekta laiku ieviesa 2018. gadā. Samazinātā PVN likme bija iecerēta uz trīs gadiem, un vienlaikus noteikti četri sasniedzamie rādītāji.

Zemkopības ministrija 2020. gadā secināja, ka kritēriji ir sasniegti ar uzviju. Savukārt Finanšu ministrija uzskatīja, ka pilotprojekts nav bijis sekmīgs un ziņojumā norādītie aprēķini ir interpretēti maldīgi. Tomēr valdība vienojās saglabāt samazināto PVN līdz 2023. gada rudenim.

Aptuveni pirms mēneša zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) paziņoja, ka sarunās par nākamā gada budžetu samazinātā PVN likme vairs nav plānota. Vienlaikus sarunās par nākamā gada budžetu ir panākta vienošanās atvēlēt papildu 3 miljonus eiro, lai palīdzētu vietējiem augļu un dārzeņu ražotājiem.

Tikmēr Saeimas opozīcijas partijas, piedāvājot zemāku PVN likmi pārtikai, pārmeta nu valdībā nonākušajai ZZS atkāpšanos no pašas paustajām iecerēm laikā, kad tā strādāja opozīcijā. Taču ZZS ir apņēmīga turpināt uzstāt uz samazinātu likmi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti