Asociācija: Samazinātā PVN atcelšana augļiem un dārzeņiem vairos ēnu ekonomiku

Plāns nākamgad nepiemērot Latvijai raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem pazemināto pievienotās vērtības nodokļa likmi – 5% apmērā – izraisīja Latvijas Augļu un dārzeņu tirgotāju asociācijas neizpratni un neapmierinātību. Asociācija norāda, ka tas atkal veicinās ēnu ekonomiku un būs sitiens vietējiem ražotājiem.

ĪSUMĀ:

  • Nākamgad augļiem un dārzeņiem vairs nebūs samazināta 5% PVN likme.
  • Augļu un dārzeņu tirgotāju asociācija pārsteigta un brīdina – augs ēnu ekonomika.
  • Asociācija: Vietējie ražotāji samazinās apjomus, jo nespēs konkurēt ar importa produkciju.
  • Asociācija apšauba ministra Krauzes apgalvojumus, ka 5% PVN veicināja importa produktu patēriņu.
  • Asociācija atgādina ministram pirms vēlēšanām solīts aizstāvēt nozares intereses.

Biedrība "Latvijas Augļu un dārzeņu tirgotāju asociācija" paziņojumā medijiem to sauc par "spļāvienu sejā" vietējiem zemniekiem, vietējās produkcijas patērētājiem, kā arī tirgotājiem, "kas ilgstoši cīnījušies ar negodprātīgiem ēnu ekonomiku atbalstošiem konkurentiem".

Biedrības pārstāvis Uldis Jaunzems atzinis, ka ir pārsteigts par zemkopības ministra Armanda Krauzes (Zaļo un Zemnieku savienības) pausto atbalstu atjaunot augļiem un dārzeņiem 21% PVN likmi, lai gan būdams opozīcijā, "Krauze solījis cīnīties par nozari".

Biedrība uzskata, ka, atceļot pazemināto likmi, strauji pieaugs ēnu ekonomika, jo vietējais vairumtirgotājs vairs nespēs konkurēt cenas ziņā ar tirgotājiem no kaimiņvalsts.

"Izrādās, ka mūsu līdzšinējā cīņa ar ēnu ekonomiku bijusi veltīga. [..] Un vietējais zemnieks būs spiests samazināt izaudzētās produkcijas apjomus, jo pircējs vairs nevarēs iegādāties viņa izaudzēto produktu," paziņojumā norādīja Jaunzems.

Biedrība uzsvēra, ka, patiecoties samazinātajam PVN, "būtiski uzlabojusies situācija nozarē gan ēnu ekonomikas ierobežošanā, gan arī būtiski samazinājusies tendence maldināt pircējus, uzdodot importētus augļus un dārzeņus par vietējiem".

Jaunzems arī apšauba ministra apgalvojumus, ka, samazinot PVN likmi augļiem un dārzeņiem, ir veicināts "milzīgs importa produkcijas patēriņš". Jaunzems apgalvoja, ka līdz PVN likmes samazināšanai "liela daļa importēto augļu un dārzeņu apjoma nemaz statistikā neuzrādījās, ņemot vērā lielo ēnu ekonomikas daļu", bet pēc likmes samazināšanas "parādījās reālais importēto dārzeņu un augļu apjoms, jo tirgotājiem vairs nebija izdevīgi savu apjomu slēpt".  

Biedrība atgādina, ka Zemkopības ministrija iepriekš ziņojumā valdībai secināja, ka "samazinātās likmes ieviešana ir attaisnojusies, jo ir devusi pozitīvu efektu uz augļkopības un dārzeņkopības nozari kopumā".

Atjaunojot augļiem un dārzeņiem 21% PVN likmi, "Latvijas pircējs būs spiests ar savu maciņu atbalstīt kaimiņvalstu izaudzētu dārzeni un augļus. Iespējams, daudzos gadījumos pat domājot, ka iepērk pašmāju audzētu. Tāpēc uzskatām, ka politiķiem, kuri pirms vēlēšanām ir devuši solījumu pārstāvēt mūsu nozares intereses, rūpējoties par sabiedrības labturību un ekonomikas izaugsmi, ir jābūt atbildīgiem. Pirmkārt uzņemoties atbildību par katru savu lēmumu un tā ietekmi," norādīja biedrības "Latvijas Augļu un dārzeņu tirgotāju asociācija" pārstāvis Jaunzems.

KONTEKSTS:

Veidojot nākamā gada budžetu, vairs nav plānots saglabāt samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi Latvijai raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem, bet panākta vienošanās atvēlēt papildu 3 miljonus eiro, lai palīdzētu augļu un dārzeņu ražotājiem, – tie būs paredzēti investīcijām konkurētspējas un eksportspējas celšanā.

Samazināto PVN likmi 5%, nevis 21%, apmērā svaigiem dārzeņiem, ogām un augļiem uz pilotprojekta laiku ieviesa 2018. gadā. Zemkopības ministrija secināja, ka projekts ir veiksmīgs, bet Finanšu ministrija uzskatīja, ka tas nav sekmīgs un ZM aprēķini par pozitīvo ietekmi ir interpretēti maldīgi. Tomēr valdība vienojās saglabāt samazināto PVN līdz 2023. gadam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti